ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΦΑΚΕΛΩΜΑ ΓΙΑ ΤΟ «ΕΠΙΠΕΔΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ»

Οι Αμερικανοί θα μας «βαθμολογούν» όλους!

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Από τη Δευτέρα, κάθε επισκέπτης ή Αμερικανός που εισέρχεται ή εξέρχεται από τις ΗΠΑ θα βαθμολογείται, εν αγνοία του, με κριτήριο το κατά πόσο αποτελεί τρομοκρατική απειλή. Οι «βαθμοί» θα φυλάσσονται επί 40 χρόνια και θα κοινοποιούνται σε πολυάριθμες αμερικανικές κρατικές υπηρεσίες. «Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να βαθμολογήσει εκατομμύρια νομοταγείς πολίτες με σκορ επικινδυνότητας που θα τους ακολουθεί σε όλη τους τη ζωή», είπε ο Ντέιβιντ Σόμπελ της οργάνωσης Electronic Frontier Foundation. «Και αν αυτό δεν είναι αρκετά τρομακτικό, κανείς μας δεν θα έχει τη δυνατότητα να μάθει το βαθμό του ή να τον αμφισβητήσει». Το αμερικανικό υπουργείο Εθνικής Ασφαλείας ανακοίνωσε ότι οι έλεγχοι θα γίνονται από το σύστημα υπολογιστών του υπουργείου Automated Targeting System. Οι πληροφορίες θα συλλέγονται μεταξύ άλλων από τις αεροπορικές εταιρείες, το αμερικανικό υπουργείο οικονομικών, το υπουργείο εμπορίου και τις πιστωτικές κάρτες.

ΨΗΦΙΣΕ ΤΗΝ ΑΠΟΠΟΜΠΗ ΤΟΥ ΜΠΟΡΙΣ ΤΑΡΑΣΟΥΚ

Η Βουλή έδιωξε Ουκρανό υπουργό

ΚΙΕΒΟ. Νέα σύγκρουση μεταξύ προέδρου και πρωθυπουργού της Ουκρανίας προοιωνίζεται η απομάκρυνση του υπουργού Εξωτερικών της χώρας κατόπιν ψηφοφορίας στη Βουλή. Με 247 ψήφους υπέρ έναντι 57 κατά οι βουλευτές της χώρας αποφάσισαν να αποπέμψουν το φιλοδυτικό υπουργό Εξωτερικών, Μπόρις Ταρασούκ, βασικό σύμμαχο του προέδρου, Βίκτορ Γιούσενκο, ο οποίος διακήρυξε χθες ότι θα εφεσιβάλει την ενέργεια με προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο. Υπενθυμίζεται ότι η αποπομπή είναι το τελευταίο επεισόδιο στη διαμάχη μεταξύ του-φίλα προσκείμενου στη Μόσχα-κοινοβουλίου και του πρωθυπουργού, Βίκτορ Γιανουκόβιτς από τη μία και του προέδρου από την άλλη.

ΠΗΓΕ ΝΑ ΔΕΙ ΤΑ ΝΕΑ ΣΠΙΤΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΣΟΥΝΑΜΙ

Θερμή υποδοχή Κλίντον στην Ινδία

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ. Εκατοντάδες χωρικοί παρατάχθηκαν κατά μήκος της παραλίας της μικροσκοπικής παραθαλάσσιας ινδικής πόλης Ταζανγκούντα, στα νότια της χώρας, για να υποδεχθούν τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, ο οποίος πραγματοποίησε περιοδεία για να δει από κοντά τα νέα σπίτια τους στο πλαίσιο της ανοικοδόμησης της περιοχής δύο χρόνια αφότου επλήγη από το φονικό τσουνάμι του 2004. Ως ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ ο Κλίντον επισκέφθηκε κάποια από τα καινούργια σπίτια και παρακολούθησε μαθήματα στο πλευρό των μαθητών στο σχολείο της πόλης.

Ο ΜΠΑΡΑΝΤΕΪ ΥΠΕΡ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΜΕ Β. ΚΟΡΕΑ, ΙΡΑΝ

Επιφυλάξεις για τις κυρώσεις

ΤΟΚΙΟ. Ευελιξία στις συνομιλίες με τη Βόρειο Κορέα και το Ιράν ζήτησε ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, επικεφαλής του σώματος πυρηνικής επιθεώρησης του ΟΗΕ, τονίζοντας ότι οι κυρώσεις από μόνες τους δεν είναι αποτελεσματικές για την επίλυση της κρίσης. «Οι κυρώσεις δεν επιλύουν τα ζητήματα», σχολίασε ο Ελ Μπαραντέι, επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας σε συνέντευξή του στο Τόκιο. «Η έμφαση θα έπρεπε να δοθεί πέρα από τις κυρώσεις στην προσέλκυση της Πιονγιάνγκ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και στη διασφάλιση της βορειοκορεατικής ευελιξίας, προκειμένου να εκτονωθεί η πυρηνική κρίση», πρόσθεσε. «Τα ίδια ισχύουν και για το Ιράν», κατέληξε.

ΑΠΟΔΕΚΑΤΙΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ

Πάνω από 3.500.000 νεκροί από έιτζ

ΓΕΝΕΥΗ. Αποδεκατίζεται το εργατικό δυναμικό πολλών χωρών από τη μάστιγα του έιτζ, ανακοίνωσε χθες επ’ ευκαιρίας της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του έιτζ, η Παγκόσμια Οργάνωση Εργασίας. Το 2005 έχασαν τη ζωή τους 3,5 εκατομμύρια νέοι και νέες στην πιο παραγωγική ηλικία της ζωής τους, ενώ εξαιτίας της ασθένειας χάνονται κάθε χρόνο περισσότερες από ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας, στην πλειοψηφία τους στην υποσαχάρια Αφρική.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΧΙΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΟΒΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΡΒΙΑ

Στο Κρεμλίνο ο Αγκίμ Τσέκου

ΜΟΣΧΑ. Τη ρωσική πρωτεύουσα επισκέφθηκε ο προσωρινός πρωθυπουργός του Κοσσυφοπέδιου Αγκίμ Τσέκου, προκειμένου να πείσει το Κρεμλίνο να μην προβάλει βέτο στην ανεξαρτησία της επαρχίας από τη Σερβία. «Δεν θέλουμε πια να μας κυβερνάει το Βελιγράδι. Θέλουμε όμως οι Σέρβοι να παραμείνουν στο Κοσσυφοπέδιο». Η επίσκεψη Τσέκου στη Μόσχα ενόχλησε το Βελιγράδι, παρ’ όλο που η Μόσχα απάντησε στον Αλβανό ηγέτη του Κοσσυφοπέδιου ότι η συμφωνία για το μελλοντικό καθεστώς της περιοχής θα πρέπει να είναι προϊόν συνεργασίας με το Βελιγράδι.

Ο ΚΙΝΕΖΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΚΑΝΕ… ΑΣΚΗΣΕΙΣ

Ξαναγύρισαν αεροπλάνα στο Τόκιο

ΤΟΚΙΟ. Επέστρεψαν στην ιαπωνική πρωτεύουσα δύο αεροσκάφη των ιαπωνικών αερογραμμών με προορισμό τη Σανγκάη, αφότου τους απαγορεύθηκε η διέλευση μέσα από τον κινεζικό εναέριο χώρο, λόγω κινεζικών ασκήσεων του στρατού. Επρόκειτο για ένα εμπορικό κι ένα επιβατικό αεροσκάφος, αμφότερα των ιαπωνικών αερογραμμών, που επέστρεψαν στο αεροδρόμιο του Τόκιο, εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων.

ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΙ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΑΕΡΙΩΝ

Δηλώσεις Στερν για την Κίνα

ΠΕΚΙΝΟ. Ο διακεκριμένος οικονομολόγος Νίκολας Στερν διέψευσε, χθες, τις κατηγορίες ότι η Κίνα δεν προσπαθεί αρκετά να μειώσει τα αέρια του θερμοκηπίου κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Πεκίνο. Οι Κινέζοι ηγέτες αναγνωρίζουν ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί επειγόντως η αλλαγή του κλίματος και ότι μείωση των αερίων του θερμοκηπίου δεν σημαίνει αναγκαστικά μείωση του ρυθμού ανάπτυξης, δήλωσε ο κ. Στερν πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας. «Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι η Κίνα προσπαθεί και προσπαθεί αρκετά», δήλωσε ο κ. Στερν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή