Το γερμανικό θαύμα έχασε τον δρόμο του

Το γερμανικό θαύμα έχασε τον δρόμο του

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επιχειρηματική αυτοπεποίθησή της βρίσκεται μεν στα ύψη, πλην όμως δεν συνοψίζει το κοινωνικό κλίμα της Γερμανίας, όπου η πλειοψηφία των πολιτών δηλώνει απογοητευμένη από τη δημοκρατική λειτουργία της χώρας. Ο όγκος των εξαγωγών διαρκώς αυξάνεται, η ανεργία μειώνεται και οι προβλέψεις κάνουν λόγο για ακόμα μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά τα δύο τρίτα του πληθυσμού εκφράζουν -σύμφωνα πάντα με τις δημοσκοπήσεις- δυσαρέσκεια για τις μεταρρυθμίσεις του κυβερνητικού συνασπισμού υπό την Αγκελα Μέρκελ. Από τη μια πλευρά, η ανανεωμένη εξωτερική πολιτική της χώρας κερδίζει στήριξη στο εσωτερικό και γίνεται αντικείμενο θαυμασμού στο εξωτερικό. Παράλληλα, η καγκελάριος αναφέρεται στο πρώτο έτος της θητείας στο ανώτατο αξίωμα της χώρας ως «την περίοδο ανοδικής πορείας μετά πολλά χρόνια στειρότητας». Στον αντίποδα, έρευνα του γερμανικού Στατιστικού Γραφείου έδειξε ότι οι Γερμανοί είναι οι πλέον απαισιόδοξοι Ευρωπαίοι όσον αφορά το μέλλον.

Λαϊκή απαισιοδοξία

Ο πρόεδρος της Γερμανίας, Χορστ Κόλερ, υποστήριξε την περασμένη εβδομάδα ότι η θετική εικόνα των πολιτών για το κράτος και η οποία συχνά λειτουργούσε ως κυματοθραύστης της λαϊκής απαισιοδοξίας έχει αρχίσει να εξασθενεί. «Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι οι πολίτες είναι ευχαριστημένοι όταν η οικονομία ανθεί», δήλωσε ο χριστιανοδημοκράτης Κόλερ. «Κάτι τέτοιο, ωστόσο, δεν ισχύει πλέον», υπογράμμισε.

Ο πρόεδρος Κόλερ πιστεύει ότι η πλειοψηφία των πολιτών αισθάνεται ότι δεν είχε συμμετοχή στην πρόσφατη οικονομική ανάπτυξη και επισημαίνει πως τα σημάδια «αποπροσανατολισμού» της κοινωνίας έχουν αρχίσει να γίνονται ορατά. Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι πολιτικοί ερμηνεύουν τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων ως ένδειξη ότι οι πολίτες απαιτούν περισσότερη ασφάλεια και μόνιμες θέσεις εργασίας.

Τη στιγμή, λοιπόν, που το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ενωση ζητούν από τη Γερμανία να αναλάβει μεγαλύτερες ευθύνες, η κυβέρνηση της χώρας μοιάζει να πάσχει από έλλειμμα σοβαρής φιλοδοξίας. Αν η καγκελάριος Μέρκελ επιλέξει μια φιλόδοξη πολιτική, ελλοχεύει ο κίνδυνος απώλειας της στήριξης των χριστιανοδημοκρατών ηγετών, οι οποίοι απαιτούν στροφή προς τ’ αριστερά εν όψει των τοπικών εκλογών του 2008. Αν επιλέξει την απραξία, τότε οι αγορές θα φοβηθούν απώλεια του οικονομικού μομέντουμ με πιθανότερη κατάληξη τον τερματισμό της ανοδικής πορείας της χώρας.

Σκληρή πραγματικότητα

Είναι η κ. Μέρκελ διατεθειμένη να ανοίξει περαιτέρω την αγορά εργασίας κατά τρόπο τέτοιο ώστε η δημιουργία θέσεων εργασίας να μην επιβαρύνει τους εργοδότες με τη δέσμευση της μόνιμης απασχόλησης; Στενοί συνεργάτες της, πάντως, άφηνουν να διαρρεύσει ότι δεδομένων των σημερινών συνθηκών κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό.

Βορειότερα, το δανέζικο πρόγραμμα για την αγορά εργασίας αποδίδει καρπούς. Η Δανία είναι, πλέον, η χώρα με το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας στην Ευρώπη και επιπλέον το 93% των πολιτών αυτής της χώρας δηλώνει απόλυτα ικανοποιημένο από τη δημοκρατική λειτουργία του κράτους.

Τον Ιανουάριο, η Γερμανία αναλαμβάνει την προεδρία της Ε.Ε. και της Ομάδας των Οκτώ. Πολλοί θεωρούν ότι παρουσιάζεται μια μοναδική ευκαιρία προκειμένου η χώρα να αποδείξει ότι μπορεί να ηγηθεί στο διεθνές στερέωμα. Προς το παρόν, όμως, τα όρια της χώρας και όχι τα ηγετικά της χαρίσματα βρίσκονται στο προσκήνιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή