Ανάν: «Χειρότερη η ζωή τώρα στο Ιράκ»

Ανάν: «Χειρότερη η ζωή τώρα στο Ιράκ»

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κατάσταση στο Ιράκ είναι χειρότερη και από εμφύλιο πόλεμο, δήλωσε ο απερχόμενος γ. γ. του ΟΗΕ κ. Κόφι Ανάν σε συνέντευξη στο BBC, ενώ εξέφρασε τη λύπη του που δεν κατάφερε να εμποδίσει αυτόν τον πόλεμο. Ταυτόχρονα αποκαλύπτεται ότι και ο εμπνευστής του πολέμου, απερχόμενος υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ κ. Ντόναλντ Ράμσφελντ θεωρούσε ότι απαιτείται «εκ βάθρων αναδιάταξη» στο Ιράκ.

Χρειάζεται ασφάλεια

Η ζωή σήμερα για το μέσο Ιρακινό είναι χειρότερη απ’ ό, τι επί Σαντάμ Χουσεΐν, δήλωσε ο κ. Κόφι Ανάν, ο οποίος ολοκληρώνει τη θητεία του στις 31 Δεκεμβρίου. «Πριν από μερικά χρόνια όταν είχαμε πόλεμο στον Λίβανο τον αποκαλούσαμε εμφύλιο. Αυτό είναι πολύ χειρότερο. Η κατάσταση στην ευρύτερη Μέση Ανατολή είναι ανησυχητική», υποστηρίζει ο κ. Ανάν συνδέοντας τον πόλεμο στο Ιράκ με την κατάσταση στον Λίβανο και τον πόλεμο Ισραήλ-Παλαιστινίων. «Εάν ήμουν ένας μέσος Ιρακινός προφανώς θα σκεφτόμουν ότι είχαμε έναν ωμό δικτάτορα, αλλά μπορούσαμε να βγαίνουμε έξω στους δρόμους, τα παιδιά μπορούσαν να πάνε στο σχολείο χωρίς οι γονείς να αναρωτιούνται εάν θα τα ξαναδούν. Η κοινωνία χρειάζεται ασφάλεια, χωρίς αυτήν δεν μπορούν να γίνουν πολλά, ούτε (η χώρα να) ανακάμψει, ούτε η ανοικοδόμηση». Παράλληλα ο κ. Ανάν παραδέχθηκε ότι η αδυναμία του ΟΗΕ να εμποδίσει την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ έπληξε σοβαρά τον οργανισμό.

Εν τω μεταξύ οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης» αποκάλυψαν την Κυριακή ένα εσωτερικό σημείωμα του κ. Ράμσφελντ προς τον κ. Τζορτζ Μπους, γραμμένο μια ημέρα πριν από τις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου (που κόστισαν στον υπουργό τον θώκο του) σύμφωνα με το οποίο «ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε σε εκ βάθρων αναδιάταξη. Σαφώς, ό,τι κάνουν τώρα οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ δεν λειτουργεί αρκετά καλά ή αρκετά γρήγορα», έγραφε ο κ. Ράμσφελντ προς τον Αμερικανό πρόεδρο που σε ολόκληρη την προεκλογική περίοδο επαναλάμβανε «συνεχίζουμε αταλάντευτοι». Ο κ. Ράμσφελντ στο σημείωμα περιγράφει μερικές εναλλακτικές προτάσεις, ώστε να αλλάξει η κατάσταση, αλλά δεν υιοθετεί καμία. Μεταξύ άλλων προτείνει μείωση των αμερικανικών δυνάμεων και βάσεων στο Ιράκ (από 55 σε 5 μέχρι τα μέσα του 2007), καθώς και αλλαγή πολιτικών στόχων (δημοκρατικό, ομοσπονδιακό Ιράκ που θα είναι σε θέση να υπερασπίζεται τα σύνορά του).

Πτώση ελικοπτέρου

Εν τω μεταξύ η διακομματική επιτροπή Μπέικερ-Χάμιλτον θα δημοσιοποιήσει τις προτάσεις της για το Ιράκ την Τετάρτη, ενώ την επομένη ο κ. Μπους θα συναντηθεί με τον Βρετανό πρωθυπουργό κ. Τόνι Μπλερ με αντικείμενο το Ιράκ. Αργά χθες το βράδυ (ώρα Ελλάδας) ο κ. Μπους αναμενόταν να συναντηθεί με τον κ. Αμπντουλαζίζ Χακίμ, αρχηγό του μεγαλύτερου σιιτικού κόμματος του Ιράκ, προκειμένου να συζητήσουν το σχέδιο εθνικής συμφιλίωσης, ενδεχομένως και τις προτάσεις προσέγγισης του Ιράν, προκειμένου να βοηθήσει στη σταθεροποίηση της κατάστασης στο Ιράκ.

Τέλος, εννέα Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν τις τελευταίες ημέρες στο Ιράκ, οι τέσσερις από πτώση ελικοπτέρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή