Εκρηκτικό το κλίμα στη Βηρυτό

Εκρηκτικό το κλίμα στη Βηρυτό

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΗΡΥΤΟΣ. Επικίνδυνα ηλεκτρισμένη παραμένει η ατμόσφαιρα στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, καθώς οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις των υποστηρικτών της Χεζμπολάχ και των οπαδών του χριστιανού, πρώην πρόεδρου της χώρας, Μισέλ Αούν συνεχίστηκαν για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα. Την ίδια στιγμή και ενώ ένας υποστηρικτής του φίλα προσκείμενου στη Χεζμπολάχ σιιτικού κόμματος της Αμάλ έπεσε προχθές νεκρός από τα πυρά αγνώστων, κατά τη διάρκεια οδομαχίας στη σουνιτική συνοικία Κασκάς, η υποστηριζόμενη από τη Δύση κυβέρνηση του Φουάντ Σινιόρα δεν δείχνει διατεθειμένη να εγκαταλείψει την εξουσία. Στο πλευρό του Φουάντ Σινιόρα τάχθηκε χθες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο καταδίκασε τις διαδηλώσεις της Χεζμπολάχ και των συμμάχων της ως απόπειρα αποκαθήλωσης της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης. Χθες, επίσης, ο πρόεδρος της Αιγύπτου εξέφρασε έντονη ανησυχία για την κατάσταση που διαμορφώνεται στον Λίβανο και προειδοποίησε ότι η αντιπαράθεση της κυβέρνησης με τη Χεζμπολάχ μπορεί να προσλάβει διαστάσεις εμφυλίου πολέμου.

Παρά τα βίαια επεισόδια των τελευταίων ημερών, περισσότεροι από εκατό χιλιάδες υποστηρικτές της Χεζμπολάχ και του Μισέλ Αούν παρέλυσαν χθες για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα το κέντρο της Βηρυτού, απαιτώντας την παραίτηση της αντισυριακής κυβέρνησης υπό τον Φουάντ Σινιόρα.

Ενας νεκρός, 4 τραυματίες

Μολονότι, οι χθεσινές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας ολοκληρώθηκαν δίχως να σημειωθούν έκτροπα, πηγές προσκείμενες στη λιβανική αστυνομία ανέφεραν συμπλοκές κατά την αποχώρηση των υποστηρικτών της Χεζμπολάχ από το κέντρο της πόλης. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν αυτοκινητοπομπή οπαδών της σιιτικής οργάνωσης δέχτηκε επίθεση με πέτρες τη στιγμή που διερχόταν από σουνιτικό προάστιο της λιβανικής πρωτεύουσας.

Το κλίμα, ωστόσο, παραμένει φορτισμένο κατόπιν της δολοφονίας υποστηρικτή της Αμάλ στη συνοικία Κασκάς, η οποία θεωρείται προπύργιο οπαδών του δολοφονηθέντος πρώην πρωθυπουργού της χώρας, Ραφίκ Χαρίρι. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι υποστήριζαν χθες ότι οι συμπλοκές ξεκίνησαν το βράδυ της Κυριακής, όταν λεωφορεία και αυτοκίνητα που μετέφεραν διαδηλωτές έγιναν αντιληπτά από ομάδα εξαγριωμένων οπαδών του κόμματος «Κίνημα για το Μέλλον», που είχε ιδρύσει ο Ραφίκ Χαρίρι. Οι τελευταίοι φέρονται να πραγματοποίησαν επίθεση με πέτρες εναντίον των οχημάτων, ενώ άγνωστος άνοιξε πυρ με ημιαυτόματο όπλο προκαλώντας τον θάνατο του εικοσάχρονου Αχμέντ Αλί Μαχμούντ. Το βράδυ της Κυριακής, πάντως, ο φίλα προσκείμενος στη Χεζμπολάχ πρόεδρος του λιβανικού Κοινοβουλίου δήλωσε ιδιαίτερα ανήσυχος όσον αφορά τις τελευταίες εξελίξεις.

Προς απελευθέρωση του Μπαργούτι

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Ανοικτό το ενδεχόμενο απελευθέρωσης του ηγετικού στελέχους της Φατάχ στη Δυτική Οχθη και εμβληματική μορφή της δεύτερης Ιντιφάντα, Μαρουάν Μπαργούτι άφησε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος της ισραηλινής κυβέρνησης, Γιδεόν Εζρά. «Αν η Παλαιστινιακή Αρχή δεσμευτεί για την πάταξη της τρομοκρατίας και εφόσον φυσικά προκύψει συμφωνία για τον τερματισμό της ομηρίας του δεκανέα Σαλίτ, τότε θα υποστηρίξω το αίτημα για απελευθέρωση του Μπαργούτι», δήλωσε ο κ. Εζρά. «Ο Μπαργούτι αποτελεί σημαντικό στέλεχος της Φατάχ, η οποία βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση και ως εκ τούτου η απελευθέρωσή του θα ενίσχυε τους μετριοπαθείς έναντι της Χαμάς», πρόσθεσε. Λίγες ώρες αργότερα, ωστόσο, η εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Μίρι Εϊσίν υποστήριξε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή δεν έχει θέσει ζήτημα απελευθέρωσης του Μπαργούτι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή