Αλλο ένα πραξικόπημα εκδηλώθηκε στα νησιά Φίτζι

Αλλο ένα πραξικόπημα εκδηλώθηκε στα νησιά Φίτζι

58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΟΥΒΑ. Ο μόνος γείτονάς τους είναι ο ωκεανός. Εχουν παραδεισένιες παραλίες, κοιτάσματα χρυσού και ακμάζουσα τουριστική βιομηχανία. Επιδεικνύουν όμως και μια ροπή προς τα πραξικοπήματα που εκπλήσσει τους ανίδεους τουρίστες. Τα νησιά Φίτζι, εκ των πλουσιοτέρων κρατών του Νοτίου Ειρηνικού, τελούν για μια ακόμη φορά υπό στρατιωτικό νόμο.

Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο αρχηγός του στρατού Φρανκ Μπαϊνιμαράμα ανακοίνωσε ότι ανέλαβε τον έλεγχο της κυβέρνησης, ενώ ο πρωθυπουργός Καρασε τελεί σε κατ’ οίκον περιορισμό. Αυστραλιανά πολεμικά σκάφη πλέουν στην περιοχή για την περίπτωση που θα απαιτηθεί η απομάκρυνση Αυστραλών υπηκόων. Ομως, το πραξικόπημα ήταν αναίμακτο, ενώ οι τουριστικές παραλίες που βρίσκονται μακριά από την πρωτεύουσα Σούβα δεν έχουν επηρεαστεί από την πολιτική αναταραχή.

Η Αυστραλία είχε εξετάσει το ενδεχόμενο παρέμβασης για να αποτρέψει το πραξικόπημα, αλλά ο στρατηγός Μπαϊνιμαράμα είχε δηλώσει ότι η απόβαση θα αντιμετωπιζόταν με αντίσταση. «Η ιδέα Αυστραλοί και στρατιώτες των Φίτζι να ανταλλάσσουν πυρά στους δρόμους της Σούβα δεν μας φάνηκε καλή», είπε ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας καταδικάζοντας το πραξικόπημα. Η οικονομική δραστηριότητα στα νησιά Φίτζι, που κάποτε ανήκαν στη βρετανική αυτοκρατορία, ελέγχεται από Ινδούς και τα πραξικοπήματα (4 τα τελευταία 19 χρόνια) οφείλονται στη διαμάχη εξουσίας μεταξύ Ινδών και ντόπιων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή