Ιράν: «καβγάς» για τις κυρώσεις

Ιράν: «καβγάς» για τις κυρώσεις

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Συνάντηση με αντικείμενο το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και την άρνηση της Τεχεράνης να συμμορφωθεί με το ψήφισμα του ΟΗΕ και να σταματήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου, αναμενόταν να πραγματοποιηθεί χθες το βράδυ στο Παρίσι, με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων διπλωματών από τις πέντε χώρες-μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και τη Γερμανία. Οι έξι δυνάμεις προσπαθούν να συμφωνήσουν τι κυρώσεις θα επιβάλουν στο Ιράν, ενώ η Τεχεράνη απείλησε την Ευρωπαϊκή Ενωση ότι θα θεωρήσει την επιβολή κυρώσεων «εχθρική πράξη».

Πάντως, οι έξι δυνάμεις προσέρχονται στη συνάντηση στο γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, με σαφώς διαφορετικές απόψεις για την έκταση και την ένταση των κυρώσεων που θα πρέπει να επιβληθούν στην Τεχεράνη. Επί τάπητος τέθηκε το κείμενο που συντάχθηκε από Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία, σύμφωνα με το οποίο θα πρέπει να απαγορευτούν οι εξαγωγές στο Ιράν όλων των συστημάτων που σχετίζονται με τον εμπλουτισμό ουρανίου και τους βαλλιστικούς πυραύλους. Οι ΗΠΑ επιθυμούν οι κυρώσεις να είναι ακόμη αυστηρότερες, ωστόσο Ρωσία και Κίνα δεν φαίνονται διατεθειμένες να ακολουθήσουν την ίδια τακτική. Ο νούμερο τρία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κ. Νίκολας Μπερνς, δήλωσε πριν από τη συνάντηση ότι δεν περιμένει κάποια σημαντική εξέλιξη, ωστόσο χαρακτήρισε τη συνάντηση σημαντική. «Πραγματικά, πρέπει οι κυβερνήσεις της Ρωσίας και της Κίνας να κινηθούν ταχύτερα… απόψε στο Παρίσι είναι μια καλή ευκαιρία».

Ωστόσο, νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας κ. Σεργκέι Λαβρόφ είχε δηλώσει ότι υποστηρίζει την απαγόρευση εισαγωγής ευαίσθητων υλικών, αλλά όχι και την επιβολή ευρύτερων κυρώσεων. Επέκρινε μάλιστα «τους Δυτικούς εταίρους» που υποστηρίζουν την επιβολή γενικότερων οικονομικών κυρώσεων που «δεν είναι ανάλογες» με την ικανότητα της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας να τις παρακολουθήσει. «Μία τέτοια γενικευμένη προσέγγιση για την απαγόρευση συνεργασίας με το Ιράν σε διάφορα επίπεδα μόνο θα επιδεινώσει την κατάσταση», δήλωσε ο κ. Λαβρόφ. Η Δύση, κυρίως οι ΗΠΑ, υποπτεύεται ότι το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης αποσκοπεί στην κατασκευή πυρηνικών όπλων, ενώ το Ιράν υποστηρίζει ότι το μόνο που την ενδιαφέρει είναι η παραγωγή ενέργειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή