Συνωστισμός υποστηρικτών της κυβέρνησης του Σινιόρα

Συνωστισμός υποστηρικτών της κυβέρνησης του Σινιόρα

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Βρετανία και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες εμφανίστηκαν ανήμπορες να αντιδράσουν κατά τη διάρκεια του καλοκαιρινού βομβαρδισμού του Λιβάνου από το Ισραήλ, συναγωνίζονται σήμερα ποια θα στηρίξει πρώτη την επισφαλή φιλοδυτική κυβέρνηση του Φουάντ Σινιόρα. Την ένθερμη υποστήριξή τους εξέφρασαν, επίσης, οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Ιταλίας. Ακόμα και το Ισραήλ έκανε λόγο για τις αρνητικές επιπτώσεις ενδεχόμενης πτώσης της κυβέρνησης Σενιόρα. Ολοι συμφωνούν ότι παρά το γεγονός ότι οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας των σιιτών μουσουλμάνων, που οργάνωσε η Χεζμπολάχ αυτή την εβδομάδα, πραγματοποιήθηκαν σε ειρηνικό και «δημοκρατικό» κλίμα, δεν πρέπει να προκαλέσουν την ανατροπή της κυβέρνησης.

Ενδεχόμενη πολιτική επιτυχία της Χεζμπολάχ θα εμφανιστεί ως λογική συνέπεια της στρατιωτικής νίκης, την οποία ισχυρίζεται ότι πέτυχε τον περασμένο Αύγουστο. Ισραήλ, ΗΠΑ και Βρετανία θεωρούν ότι ενδεχόμενη «απώλεια» του Λιβάνου θα ωφελήσει άμεσα όχι μόνο τη Συρία αλλά, ακόμη χειρότερα, το Ιράν. Το γεγονός αυτό ανάγει τη μάχη για τη Βηρυτό στο ευρύτερο πλαίσιο της μάχης για την επικράτηση στην περιοχή, με την Τεχεράνη να αυξάνει συνεχώς την αυτοπεποίθησή της.

Εξίσου ανήσυχες σχετικά με την πιθανή διεύρυνση της αρνητικής επιρροής των σιιτών του Ιράν εμφανίζονται και οι σουνιτικής πλειοψηφίας κυβερνήσεις του Καΐρου, του Αμμάν και του Ριάντ. Οι ανησυχίες της Σαουδικής Αραβίας υπογραμμίστηκαν με την πρόσφατη επίσκεψη στη χώρα του Αμερικανού αντιπροέδρου Ντικ Τσένι, ο οποίος έγινε αποδέκτης των δριμύτατων παραπόνων της κυβέρνησης του Ριάντ, η οποία ζήτησε από τον Λευκό Οίκο την ανάληψη μεγαλύτερων ευθυνών. Οπερ σημαίνει ότι η Σαουδική Αραβία θα εναντιωθεί σε οποιαδήποτε απόπειρα απεμπλοκής και αποχώρησης από το Ιράκ. Το Ριάντ αντιμετωπίζει εμμέσως την Τεχεράνη στην Παλαιστίνη, όπου στηρίζει τον πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς κατά της Χαμάς, η οποία χαίρει της υποστήριξης του Ιράν και στον Λίβανο, όπου στηρίζει οικονομικά την κυβέρνηση Σινιόρα. Ωστόσο, το στρατηγικό πεδίο μάχης παραμένει το Ιράκ. Οι Σαουδάραβες φοβούνται ότι ενδεχόμενη αποτυχία των ΗΠΑ εκεί, θα επιβεβαιώσει την κυριαρχία του Ιράν, θέτοντας σε κίνδυνο την επιβίωση της μειοψηφίας των σουνιτών. Η Σαουδική Αραβία είναι έτοιμη να παράσχει όπλα και οικονομική υποστήριξη στους σουνίτες σε περίπτωση αποχώρησης των ΗΠΑ από το Ιράκ. Το Ιράν ισχυρίζεται ότι οι ανησυχίες του Ριάντ είναι άκαιρες, καθώς η Τεχεράνη δεν καλλιεργεί ιμπεριαλιστικές βλέψεις στην περιοχή. «Το μόνο που επιθυμούμε είναι ο τερματισμός της δυτικής παρέμβασης στο Ιράκ και στον Λίβανο. Η Δύση πρέπει να αποδεχθεί ότι τα τοπικά προβλήματα πρέπει να επιλυθούν από τις ντόπιες δυνάμεις», ανέφερε Ιρανός κυβερνητικός αξιωματούχος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή