Το Πακιστάν «εγκαταλείπει» το Κασμίρ

Το Πακιστάν «εγκαταλείπει» το Κασμίρ

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ. Σημαντική στροφή στο θέμα του Κασμίρ επιχειρεί ο Πακιστανός πρόεδρος, Περβέζ Μουσάραφ, διαμηνύοντας ότι το Ισλαμαμπάντ είναι έτοιμο να εγκαταλείψει τις διεκδικήσεις του επί του διαφιλονικούμενου κρατιδίου, εάν η Ινδία συμφωνήσει σ’ ένα καθεστώς αυτονομίας που θα βασίζεται στην κοινή επιτήρηση των δύο γειτονικών κρατών.

Ενδεχόμενη προώθηση του εν λόγω σχεδίου, στο πλαίσιο της ειρηνευτικής διαδικασίας, που επαναλήφθηκε πρόσφατα μεταξύ των δύο πυρηνικών κρατών, θα αποτελέσει ιστορικό γεγονός, ως έκβαση μιας πολύχρονης διαμάχης που έχει πυροδοτήσει δύο πολέμους από το 1947.

Σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε, χθες, από την Ανεξάρτητη Τηλεόραση στο Νέο Δελχί, ο στρατηγός Μουσάραφ υπογράμμισε ότι το Πακιστάν προτίθεται να αποδεχθεί μια συμφωνία, στο πλαίσιο της οποίας το Κασμίρ θα αυτονομηθεί, διατηρώντας μια μάλλον τυπική και σαφώς χαλαρή διαχωριστική γραμμή μεταξύ της ινδικής και της πακιστανικής πλευράς.

Δεν υπήρξε άμεση αντίδραση της Ινδίας, ωστόσο, πολιτικοί αναλυτές περιγράφουν το κλίμα στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις θετικό. Αξιωματούχοι αμφοτέρων των πλευρών αναφέρουν κατ’ ιδίαν ότι το βασικό σημείο μιας συμφωνίας για το Κασμίρ θα είναι το άνοιγμα της αυστηρά οχυρωμένης, σήμερα, συνοριακής γραμμής για ταξιδιωτικούς και εμπορικούς σκοπούς.

Η απόσυρση των στρατευμάτων από την κάθε πλευρά συζητείται επίσης, όπως δήλωσαν οι ίδιοι αξιωματούχοι, ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία τους. Η αποδοχή ενός τέτοιου σχεδίου θα αποτελούσε σημαντικό βήμα για αμφότερες τις πλευρές, αν όχι τόλμημα.

Πρώτες αντιδράσεις

Ηδη, οι μουσουλμάνοι αποσχιστές του ινδικού Κασμίρ εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για τη συνέντευξη Μουσάραφ, στην οποία ο Πακιστανός ηγέτης δήλωσε σαφώς ότι αντιτίθεται στην ιδέα της ανεξαρτησίας του κρατιδίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή