«Δεν κερδίζουμε στο Ιράκ»

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Τον κίνδυνο «περιφερειακής σύρραξης» αν δεν δρομολογηθεί σύντομα λύση στο Ιράκ επεσήμανε χθες ο εν αναμονή υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς. Ο Γκέιτς εξέθεσε τις θέσεις του σε ακρόαση στην επιτροπή ενόπλων δυνάμεων της αμερικανικής Γερουσίας.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι οι ΗΠΑ κερδίζουν τον πόλεμο στο Ιράκ, απάντησε «Οχι, κύριε». «Οσα κάνουμε τώρα δεν είναι ικανοποιητικά. Κατά την άποψή μου, όλες οι επιλογές είναι ανοικτές σε σχέση με το πώς αντιμετωπίζουμε την κατάσταση στο Ιράκ». Στη συνέχεια είπε ότι δεν πιστεύει ούτε ότι οι ΗΠΑ χάνουν ούτε ότι κερδίζουν «αυτή τη στιγμή».

Σε ερώτηση αν υποστηρίζει τη χρήση βίας εναντίον του Ιράν ή της Συρίας, ο Γκέιτς απάντησε ότι το τίμημα θα είναι πολύ μεγάλο. Μια επίθεση κατά του Ιράν είναι «η απολύτως έσχατη λύση», είπε ο Γκέιτς, περιγράφοντας τα αντίποινα που μπορεί να εξαπολύσει το Ιράν σε μια τέτοια περίπτωση: «Σημαντικό κύμα τρομοκρατίας στη Μέση Ανατολή», «αποσταθεροποίηση του Λιβάνου μέσω της Χεζμπολάχ». Σύμφωνα με τον Γκέιτς, η πρώτη προσέγγιση που πρέπει να επιχειρήσουν οι ΗΠΑ είναι η διπλωματία και η συνεργασία με τους συμμάχους τους. «Νομίζω ότι είδαμε στο Ιράκ ότι όταν ένας πόλεμος ξεκινήσει, γίνεται απρόβλεπτος», είπε.

Απέρριψε επίθεση στη Συρία

Για την περίπτωση της Συρίας, ο Γκέιτς απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο επίθεσης. Κάτι τέτοιο «θα είχε δραματικές συνέπειες για μας στη Μέση Ανατολή», είπε. «Ο αντιαμερικανισμός θα έφθανε σε επίπεδα που δεν έχουμε δει ποτέ έως τώρα. Θα περιέπλεκε αυτομάτως τις σχέσεις μας με όλες τις χώρες της περιοχής».

Οι Δημοκρατικοί στη Γερουσία δεν εναντιώνονται στον διορισμό του Γκέιτς και η επικύρωση της τοποθέτησής του από την ολομέλεια της Γερουσίας αναμένεται μέσα στις ερχόμενες ημέρες.

Ως προς το Ιράκ, ο Γκέιτς χαρακτήρισε κρίσιμο το αμέσως επόμενο διάστημα. «Η πορεία που θα ακολουθήσουμε τα επόμενα ένα ή δύο χρόνια θα καθορίσει αν ο αμερικανικός και ο ιρακινός λαός και ο επόμενος Αμερικανός πρόεδρος θα δουν αργή βελτίωση της κατάστασης στο Ιράκ και στην περιοχή ή αν θα αντιμετωπίσουν πραγματικό κίνδυνο ή και μια περιφερειακή ανάφλεξη».

Ο Γκέιτς απέφυγε να δώσει σαφείς απαντήσεις σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ, αλλά υπογράμμισε: «Θεωρώ ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να διατηρήσουν κάποια παρουσία στο Ιράκ για πολλά χρόνια, αλλά μπορεί να χρειαστεί δραστικά μικρότερος αριθμός δυνάμεων από αυτές που βρίσκονται στη χώρα σήμερα».

Περισσότερες προτάσεις σε σχέση με τη μελλοντική πορεία των ΗΠΑ στο Ιράκ αναμένεται να περιλαμβάνει η έκθεση της δικομματικής επιτροπής Μπέικερ, που θα δοθεί στη δημοσιότητα σήμερα. Χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Μπους ενημερώθηκε για το περιεχόμενο της έκθεσης, ενώ ο Λευκός Οίκος επεχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ότι η έκθεση θα επικρίνει την έως τώρα πορεία. «Ολοι φαίνεται να θεωρούν ότι η επιτροπή Μπέικερ-Χάμιλτον κατακρίνει το Λευκό Οίκο, αλλά εμείς δεν το βλέπουμε έτσι», είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τόνι Σνόου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή