«Κέρδη» για τον Σαρκοζί και «ζημίες» για τη Ρουαγιάλ

«Κέρδη» για τον Σαρκοζί και «ζημίες» για τη Ρουαγιάλ

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Την πρώτη της ήττα στη μάχη των εντυπώσεων κατέγραψε η υποψήφια των Σοσιαλιστών για τις προεδρικές εκλογές του 2007, Σεγκολέν Ρουαγιάλ, καθώς η αδεξιότητά της στο ταξίδι της στη Μέση Ανατολή έδωσε στους πολιτικούς της αντιπάλους λαβή να καυτηριάσουν την απειρία της σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Την ίδια στιγμή κέρδιζε τις εντυπώσεις ο αντίπαλός της και υπουργός Εσωτερικών, Νικολά Σαρκοζί, καθώς η γαλλική Εθνοσυνέλευση, στην οποία έχει την πλειοψηφία το κυβερνών κόμμα, ενέκρινε το νομοσχέδιό του για την αποτροπή και αυστηρή αντιμετώπιση της παραβατικότητας των ανηλίκων. Η Ρουαγιάλ έκανε την πρώτη της γκάφα, δηλώνοντας ότι αν εκλεγεί πρόεδρος θα ασκήσει πιέσεις στη διεθνή κοινότητα, ώστε να απαγορευθεί στο Ιράν κάθε πρόσβαση στην πυρηνική ενέργεια. Οπως επισήμανε χθες ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Φιλίπ Ντουστ Μπλαζί, η θέση αυτή, πολύ πιο σκληρή από την επίσημη θέση της Γαλλίας που θέλει μόνο τη διακοπή του εμπλουτισμού ουρανίου στο Ιράν, αντιβαίνει τη Συνθήκη μη Διάδοσης των Πυρηνικών, που αποδέχεται την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας για ειρηνική χρήση. «Αμφισβητώντας το δικαίωμα του Ιράν στην ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας, η κ. Ρουαγιάλ αμφισβήτησε τη Συνθήκη μη Διάδοσης των Πυρηνικών, που έχουν υπογράψει οι περισσότερες χώρες», τόνισε σχετικά ο κ. Ντουστ Μπλαζί. Ακολούθησε ομοβροντία επικρίσεων από το κυβερνών συντηρητικό κόμμα, που χαρακτήρισε «άχρηστο για την ειρήνη» και επικίνδυνο το ταξίδι της στη Μέση Ανατολή. Τη δριμύτερη κριτική άσκησε η υπουργός Αμυνας, Μισέλ Αγιό Μαρί, τονίζοντας ότι η Ρουαγιάλ έθεσε σε κίνδυνο τις ζωές Γάλλων στρατιωτών στον Λίβανο. Μόνον ο πολιτικός της αντίπαλος, Νικολά Σαρκοζί, αρκέσθηκε να δηλώσει ότι τα θέματα της Μέσης Ανατολής είναι «πολύ πολύπλοκα».

Σκληρότερες ποινές

Κι ενώ η Ρουαγιάλ επικρινόταν για τις γκάφες της, η γαλλική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε με 340 ψήφους υπέρ και 163 κατά το νομοσχέδιο που προβλέπει σκληρότερες ποινές για παραβάτες 13 χρόνων και επιτρέπει στους δικαστές να κρίνουν ανηλίκους 16 έως 18 με κριτήρια παρόμοια με αυτά που κρίνουν ενηλίκους. Ως τώρα οι ποινές που επιβάλλονταν σε αυτές τις ηλικίες ήταν συνήθως μειωμένες κατά το ήμισυ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή