Ανακρίνουν μάρτυρες οι Βρετανοί

Ανακρίνουν μάρτυρες οι Βρετανοί

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Σε ρόλο παρατηρητών και όχι ακριβώς ανακριτών φαίνεται ότι περιορίζονται τα λαγωνικά της βρετανικής αστυνομίας που έχουν μεταβεί στη Μόσχα στο πλαίσιο των ερευνών για την πολύκροτη υπόθεση Λιτβινένκο.

Η αποστολή της μητροπολιτικής αστυνομίας του Λονδίνου επρόκειτο να συναντήσει χθες τον βασικό μάρτυρα, πρώην αξιωματικό της KGB και νυν πολυεκατομμυριούχο επιχειρηματία, Αντρέι Λουγκοβόι, ο οποίος είχε σύντομη συνομιλία με τον Αλεξάντρ Λιτβινένκο το μοιραίο βράδυ της 1ης Νοεμβρίου, στο ξενοδοχείο Μιλένιουμ. Εν όψει της εξέτασης του μάρτυρα, που είχε προγραμματιστεί αρχικά για την Τρίτη αλλά αναβλήθηκε λόγω ιατρικών εξετάσεων, ο γενικός εισαγγελέας της Ρωσίας Γιούρι Τσάικα άφησε να εννοηθεί ότι οι Βρετανοί απλώς θα παρακολουθήσουν τη διαδικασία, καθώς οι ερωτήσεις θα τεθούν αποκλειστικά από τις ρωσικές αρχές… Ο κ. Τσάικα απέκλεισε, επίσης, το ενδεχόμενο έκδοσης οποιουδήποτε υπόπτου, υπογραμμίζοντας ότι εάν γίνει δίκη, θα πρέπει να γίνει στη Ρωσία. Η ψυχρότητα των σχολίων του αντανακλά, όπως παρατήρησαν αναλυτές, τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει στις διμερείς σχέσεις η άρνηση της Βρετανίας να εκδώσει αντιπάλους του Κρεμλίνου όπως ο εξόριστος βαρώνος της ολιγαρχίας Μπόρις Μπερεζόφσκι και ο εκπρόσωπος των Τσετσένων Αχμέντ Ζακάγεφ. Ο Αντρέι Λουγκοβόι νοσηλευόταν έως αργά χθες ως πιθανό θύμα ραδιενέργειας κι ενώ έχουν εντοπιστεί υψηλές συγκεντρώσεις πολώνιου 210 τόσο στο Μιλένιουμ όσο και στο στάδιο του Λονδίνου, όπου παρακολούθησε ποδοσφαιρικό αγώνα στις 2 Νοεμβρίου, αλλά και στη βρετανική πρεσβεία στη Μόσχα όπου είχε δώσει κατάθεση. Το University College Hospital, στο μεταξύ, ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε ικανοποιητικά η νοσηλεία του Ιταλού ακαδημαϊκού Μάριο Σκαραμέλα, ο οποίος είχε δειπνήσει με τον νεκρό την 1η Νοεμβρίου. Ενας δεύτερος Ρώσος, ο οποίος είχε παρευρεθεί στη συνάντηση του Μιλένιουμ, ο Ντιμίτρι Κοβτούν, ανακρίθηκε χθες από Βρετανούς και Ρώσους αστυνομικούς στο νοσοκομείο που τον περιέθαλψε για δηλητηρίαση από ραδιενέργεια. Στη συνάντηση συμμετείχε κι ένας τρίτος Ρώσος, ο Βιατσεσλάβ Σοκολένκο, που όπως και οι άλλοι δύο αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή στη δολοφονία.

Οργή για τη στάση της ρωσικής εισαγγελίας εξέφρασε ο Αλεξ Γκόλντφαρμπ, φίλος του Λιτβινένκο και άνθρωπος του Μπερεζόφσκι, ο οποίος κατήγγειλε ότι η Μόσχα εμποδίζει τις έρευνες. Ο ίδιος χαρακτήρισε τον Λουγκοβόι «βασικό πρωταγωνιστή», παρότι αναγνώρισε ότι χρησιμοποιήθηκε πιθανόν από άλλους. Ο Γκόλντφαρμπ απηύθυνε δραματική έκκληση στη βρετανική αστυνομία να επισκεφτεί στις φυλακές της ανατολικής Ρωσίας τον πρώην πράκτορα Μίκαελ Τρεπάσκιν, διότι εάν δεν το πράξει, «θα έχει χάσει έναν πολύ σημαντικό μάρτυρα». Η υγεία του τελευταίου παρουσιάζει σοβαρή επιδείνωση, σημείωσε ο Γκόλντφαρμπ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο μάρτυρας, «ο οποίος γνωρίζει τους παλαιούς εχθρούς του Λιτβινένκο», μπορεί να μη ζει σε λίγες ημέρες. Προειδοποίησε δε τον Λουγκοβόι να ανησυχεί για τη ζωή του και τόνισε ότι δεν θα εκπλαγεί «εάν εξαφανιστούν μάρτυρες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή