Ενας διαδικτυακός κόμβος παρακάμπτει τη λογοκρισία

Ενας διαδικτυακός κόμβος παρακάμπτει τη λογοκρισία

3' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι τεχνικές που επιτρέπουν να υπερκεράσουμε την ιντερνετική λογοκρισία εξελίσσονται διαρκώς, φέρνοντας στα πρόθυρα της απελπισίας τα ολοκληρωτικά καθεστώτα.

Αυτή τη δυνατότητα, του ξεπεράσματος, δηλαδή, των εμποδίων που θέτουν οι επιθυμούντες να φιμώσουν το Διαδίκτυο, προσφέρει ο δικτυακός κόμβος Anonymouse.org, δημιουργία του νεαρού Αλεξάντερ Πίρτσερ, ο οποίος σπουδάζει πληροφορική στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας.

Οι χρήστες για να χρησιμοποιήσουν το anonymouse. οrg απλώς πρέπει να πληκτρολογήσουν στον ειδικό χώρο της ιστοσελίδας την ηλεκτρονική διεύθυνση που θέλουν να επισκεφθούν και να πατήσουν το κουμπί. Ο σέρβερ του Αnonymouse (και όχι ο υπολογιστής του χρήστη) θα τους μεταφέρει στη σελίδα που επιθυμούν χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από τους πιθανούς διώκτες τους. Για πολλούς πρόκειται για μια εντελώς περιττή διαδικασία, που μειώνει την ταχύτητα πλοήγησης στο Ιντερνετ, επιδεινώνει την ποιότητα των γραφικών, ενώ πολύ συχνά είναι αδύνατη η αναπαραγωγή των βίντεο.

Ενας Γερμανός φοιτητής

Για πολλούς άλλους, όλος αυτός ο κόπος αξίζει καθώς χάρη στην ιστοσελίδα του Γερμανού φοιτητή απολαμβάνουν την ελευθερία που τους προσφέρει το Διαδίκτυο. Οσοι είναι πολίτες χωρών με καταπιεστικά καθεστώτα αποκτούν πρόσβαση σε απαγορευμένες από αυτά ιστοσελίδες, αφού -από τεχνικής απόψεως- επισκέπτονται μόνο το Αnonymouse.

Καθημερινά, τουλάχιστον τρία εκατομμύρια άτομα «μπαίνουν» στο Διαδίκτυο, μέσω της συγκεκριμένης ιστοσελίδας, ενώ ο κ. Πίρτσερ λέει ότι λαμβάνει πολλά ευχαριστήρια μηνύματα από χρήστες στην Κούβα, το Ιράν, τη Βόρεια Κορέα και τη Σαουδική Αραβία. «Κάνουμε πραγματικότητα για όλους αυτούς τους ανθρώπους τη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου», λέει ο νεαρός Γερμανός, αναφερόμενος στο άρθρο 19 της σχετικής διακήρυξης του ΟΗΕ, όπου αναφέρεται ότι η ελευθερία στην πληροφόρηση αποτελεί απαράβατο δικαίωμα κάθε ανθρώπου.

Το Anonymouse.org δεν είναι το μοναδικό που κήρυξε πόλεμο κατά της λογοκρισίας.

Και άλλοι κόμβοι

Είναι ένα μόνο από διαρκώς αυξανόμενο αριθμό αναλόγων servers (proxies), δηλαδή κόμβων διαμεσολαβητών, τους οποίους διαχειρίζονται ακτιβιστές από χώρες όπου υπάρχει ελευθερία. Οι κόμβοι αυτοί διαδραματίζουν τεράστιο ρόλο στη διαρκή μάχη υπερκερασμού των εμποδίων που θέτουν όσοι φιμώνουν το Διαδίκτυο για να προστατεύσουν τα διόλου δημοκρατικά καθεστώτα που υπηρετούν.

Ασφαλώς, όσοι είναι υπέρμαχοι της λογοκρισίας του Ιντερνετ δεν κάθονται με δεμένα τα χέρια. Από τη στιγμή που θα καταφέρουν να αναγνωρίσουν έναν «διαμεσολαβητικό κόμβο», εμποδίζουν την πρόσβαση σε αυτόν, ακριβώς όπως κάνουν και με τόσες άλλες ιστοσελίδες. Είναι βέβαια αρκετά δύσκολο να εντοπιστούν τέτοιοι σέρβερ.

Καλύτεροι στην προσπάθεια φίμωσης του Ιντερνετ αποδεικνύονται οι Κινέζοι. Τριάντα χιλιάδες υπάλληλοι της κινεζικής κυβέρνησης με ειδίκευση στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές έχουν οικοδομήσει το πιο πολύπλοκο σύστημα λογοκρισίας του Ιντερνετ στον κόσμο.

Είναι αλήθεια ότι οι Κινέζοι μπορούν να μπλοκάρουν την πρόσβαση σε οποιαδήποτε ιστοσελίδα επιθυμούν εντός λίγης ώρας.

Σαν τη γάτα με το ποντίκι

Αλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι έχουν αποκτήσει τη φήμη του ταχύτερου σε αυτό το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι.

Ομως, σε αυτή την περίπτωση το ποντίκι βρυχάται. Μια αμερικανική μη κερδοσκοπική ομάδα, που ονομάζεται Τορ, χειρίζεται ένα από τα πιο δυναμικά συστήματα καταπολέμησης λογοκρισίας. Χρησιμοποιώντας πόρους του Naval Research Laboratory και το Electronic Frontier Foundation, δημιούργησε λογισμικό που κάθε χρήστης μπορεί να «κατεβάσει» με ευκολία από ειδικευμένες ιστοσελίδες και να δυσχεράνει την εργασία των λογοκριτών, μην επιτρέποντάς τους να κατανοήσουν τι πληροφορίες αποστέλλονται, από πού και ποιος είναι ο αποδέκτης τους. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Τορ, πολλές ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων συμβουλεύουν εκπροσώπους τους, που κατοικούν σε κράτη με ολοκληρωτικά καθεστώτα, να χρησιμοποιούν το λογισμικό για να αποφύγουν την κυβερνητική κατασκοπεία.

Λέξεις-κλειδιά

Τα διάφορα συστήματα που χρησιμοποιούνται από όσους θέλουν να λογοκρίνουν το Ιντερνετ λειτουργούν με λογισμικό που «εμποδίζει» ορισμένες λέξεις-κλειδιά, καταστρέφοντας όσα e-mails ή μηνύματα τις περιλαμβάνουν. Ο Μπιλ Ξιά, Κινέζος αντιφρονούντας που ζει στη Βόρεια Καρολίνα, χρησιμοποιεί διάφορα κόλπα για να μη γίνονται αντιληπτές από τη λογοκρισία τέτοιες λέξεις-κλειδιά. Ο κ. Ξιά είναι, εξάλλου, ιδρυτής της Dynamic Internet Technology, που στέλνει περισσότερα από δύο εκατομμύρια ηλεκτρονικά δελτία της Φωνής της Αμερικής και του Ράδιο Ελεύθερη Ασία στην Κίνα και στο Βιετνάμ καθημερινά. Για να υπερπηδήσει τα εμπόδια της λογοκρισίας, ο κ. Ξιά αντικαθιστά ευαίσθητες λέξεις όπως «ελευθερία» και «εκλογές» με λιγότερο γνωστά συνώνυμα ή περιγραφικές φράσεις. Τοποθετεί αστερίσκους μεταξύ των γραμμάτων στο Βιετνάμ ή των κινεζικών ιδεογραμμάτων, ή γράφει τις λέξεις με διαφορετικούς χαρακτήρες, τις αντικαθιστά με εικόνες και άλλα πολλά.

Φυσικά, όλα αυτά παρεμποδίζουν την εύκολη γραφή και άνετη ανάγνωση των ηλεκτρονικών επιστολών. Επίσης, η χρήση των διαμεσολαβητικών κόμβων περιπλέκει τη χρήση του Ιντερνετ. Για τα θύματα, όμως, της λογοκρισίας, αυτή η ενορχηστρωμένη επίπονη προσπάθεια που απαιτείται για να ανακτήσουν την ιντερνετική ελευθερία τους γεμίζει με δύναμη και τους κάνει να νιώθουν ότι η προσπάθεια αξίζει τον κόπο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή