Στην παιδεία και το περιβάλλον η πρώτη θέση…

Στην παιδεία και το περιβάλλον η πρώτη θέση…

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Στην αναβάθμιση της παιδείας και στην προστασία του περιβάλλοντος επέλεξε να ρίξει το βάρος ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών και πιθανότερος διάδοχος του Τόνι Μπλερ στην ηγεσία του Εργατικού Κόμματος και στην πρωθυπουργία όταν παρουσίασε χθες το σχέδιο προϋπολογισμού του για το 2007, το 10ο στη θητεία του. Σε συνέντευξη που παραχώρησε νωρίτερα στο BBC επέλεξε να χαρακτηρίσει το εν λόγω σχέδιο προϋπολογισμού «πλέον πρόσφατο» και όχι «τελευταίο» καθώς δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί επισήμως η διαδοχή. Παράλληλα έδωσε έμφαση στην ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας, που επί των ημερών του αποδεικνύεται ταχύτερη από τις προβλέψεις, ενώ εξήγγειλε αύξηση των επενδύσεων για την παιδεία, μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος και αύξηση της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν στα 888 εκατομμύρια ευρώ καθώς και μια επιπλέον δαπάνη ύψους 84 εκατομμυρίων στερλινών για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και την ενίσχυση των μυστικών υπηρεσιών.

Στην ομιλία του που διήρκεσε περί τα 40 λεπτά, τόνισε ότι το μέλλον της Βρετανίας εξαρτάται από τις δεξιότητες του εργατικού της δυναμικού και ανακοίνωσε ότι τα πανεπιστήμια θα λαμβάνουν 60 εκατομμύρια ευρώ ετησίως ως χρηματοδότηση της εφαρμοσμένης έρευνας με δυνατότητες εμπορικής αξιοποίησης ώστε να μετατραπεί η επιστημονική γνώση σε νέες θέσεις εργασίας. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό GMTV τόνισε την ανάγκη να «κάνει περισσότερα» η Βρετανία ώστε να παράγει περισσότερους πτυχιούχους και να ανταγωνισθεί αναδυόμενες δυνάμεις όπως η Κίνα και η Ινδία. «Πρέπει να αποκτήσουμε τα σχολεία του 21ου αιώνα», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι φιλοδοξία του είναι να έχει η Βρετανία «τα καλύτερα σχολεία στον κόσμο, τα καλύτερα κέντρα για παιδιά, τα καλύτερα κολέγια και πανεπιστήμια ώστε να έχουν επιλογές οι άνθρωποι».

Για την προστασία του περιβάλλοντος, ο κ. Μπράουν έδωσε φορολογικά κίνητρα στους επίδοξους αγοραστές κατοικιών παραχωρώντας απαλλαγή από τον φόρο αγοράς κατοικίας σε όσους επιλέγουν κατοικίες καινούργιων προδιαγραφών που δεν θα εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα. Εθεσε, επίσης, στόχο να ανάγει το Λονδίνο σε πρώτο κέντρο στον κόσμο στις συναλλαγές άνθρακα, το σύστημα που ενθαρρύνει τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Παράλληλα ανακοίνωσε τον διπλασιασμό των φόρων αεροδρομίου για τους επιβάτες και ανακάλεσε το πάγωμα των φόρων στα καύσιμα. Υπενθυμίζεται ότι μαζί με τον Τόνι Μπλερ, ο Γκόρντον Μπράουν έχει θέσει την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου προτεραιότητα της πολιτικής του από τον Οκτώβριο, όταν σχετική έκθεση προειδοποίησε ότι ενδέχεται οι οικονομικές επιπτώσεις των κλιματολογικών αλλαγών να είναι μεγαλύτερες από εκείνες των δύο παγκόσμιων πολέμων και της Μεγάλης Υφεσης της δεκαετίας του 1930.

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, προφανώς το ισχυρό χαρτί του Βρετανού υπουργού Οικονομικών, ο κ. Μπράουν αναβάθμισε την πρόβλεψή του για ανάπτυξη το τρέχον έτος στο 2,75% από την 2,0-2,5% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή