ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΧΘΕΙ Ο ΕΜΦΥΛΙΟΣ

Σινιόρα προς Χεζμπολάχ: Παύσατε τις διαδηλώσεις

ΒΗΡΥΤΟΣ. Εκκληση για τον τερματισμό των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων και την επιστροφή της Χεζμπολάχ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων απηύθυνε χθες ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Φουάντ Σινιόρα. Μιλώντας ενώπιον οπαδών του αντισυριακού κυβερνητικού συνασπισμού, ο κ. Σινιόρα υποστήριξε ότι θα μπορούσε και ο ίδιος να καλέσει τους υποστηρικτές της κυβέρνησης σε μαζικές διαδηλώσεις. «Θα μπορούσαμε να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Χεμζπολάχ, αλλά κάτι τέτοιο θα οδηγούσε στον εμφύλιο», τόνισε. «Οι αντιφρονούντες πρέπει να σταματήσουν να σκάβουν χαρακώματα και να συνεργαστούν μαζί μας για την ανοικοδόμηση της χώρας», υπογράμμισε ο κ. Σινιόρα. Η Χεζμπολάχ, πάντως, κατέστησε χθες σαφές ότι οι διαδηλώσεις θα συνεχιστούν μέχρι τη στιγμή της παραίτησης της φιλοδυτικής κυβέρνησης του Φουάντ Σινιόρα.

ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ

Ανοίγουν τα αρχεία πρακτόρων

ΣΟΦΙΑ. Το Κοινοβούλιο της Βουλγαρίας αποφάσισε χθες το άνοιγμα των αρχείων των μυστικών υπηρεσιών του πρώην κομμουνιστικού κόμματος -μια υπόθεση, η οποία είχε πολύ καθυστερήσει- και παράλληλα ψήφισε να κρατήσει σε πλήρη μυστικότητα ένα μικρό κομμάτι των αρχείων για λόγους εθνικής ασφάλειας. Ο νέος νόμος, ο οποίος ψηφίζεται 17 χρόνια μετά την κατάρρευση του κομμουνιστικού καθεστώτος, απαιτεί τη δημοσιεύση όλων των αρχείων που αναφέρονται σε δημόσια πρόσωπα – πολιτικοί, ανώτατοι δημοσιοι υπάλληλοι, δικαστές, κληρικοί και δημοσιογράφοι όπως και πρωην μυστικοί πράκτορες. Το σχετικό κείμενο δεν αναφέρεται σε κυρώσεις για τους πρώην πράκτορες, όπως για παράδειγμα το ξήλωμά τους από τις υπηρεσίες τους, αλλά μόνο να γίνει γνωστό το παρελθόν τους. Ο καινούργιος νόμος αναμένεται να προωθηθεί προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γκεόργκι Παρβάνοφ, προκειμένου να υπογραφεί και να τεθεί σε ισχύ.

ΣΕ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

Θύματα πάλι και Αμερικανοί

ΚΑΝΤΑΧΑΡ. Επτά άτομα σκοτώθηκαν αναμεσά τους και δύο Αμερικανοί σε επίθεση αυτοκτονίας έξω από το κτίριο αμερικανικής ιδιωτικής ασφαλιστικής εταιρείας στην Κανταχάρ του Αφγανιστάν. Επρόκειτο για την αιματηρότερη επίθεση από μία σειρά επεισοδίων, που ταλανίζουν εσχάτως την πολύπαθη χώρα. Συνολικά εννέα επιθέσεις αυτοκτονίας έχουν σημειωθεί στο Αφγανιστάν από τις 25 Νοεμβρίου, οι περισσότερες στην Κανταχάρ.

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΣ

Ο Καμπίλα πρόεδρος του Κονγκό

ΚΙΝΣΑΣΑ. Ο Τζόζεφ Καμπίλα ορκίστηκε χθες ως ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος του Κονγκό, αναθερμαίνοντας τις ελπίδες μιας ειρηνικής αλλαγής στη χώρα που σπαράσσεται για χρόνια από τον πόλεμο, τη δικτατορία και το χάος. Ο 35χρονος πρώην αρχηγός των ανταρτών, ο οποίος ανέλαβε την ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος του Κονκγό το 2001, μετά τη δολοφονία του πατέρα του, κέρδισε πενταετή εντολή κατά τη διάρκεια των πρόσφατων εκλογών στις 20 Οκτωβρίου. Επευφημούμενος από τους χιλιάδες των οπαδών του, από υποστηρικτές που χόρευαν, ο Καμπίλα ορκίστηκε μπροστά στα μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου σε μια φαντασμαγορική πολύχρωμη τελετή στους κήπους του προεδρικού παλατιού στις όχθες του ποταμού Κονγκό.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ Ε.Δ.

Η Ρωσία απειλή για την Εσθονία

ΤΑΛΙΝ. Η Ρωσία συνεχίζει να αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για την Εσθονία, δήλωσε χθες ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Βαλτικής αυτής χώρας, η οποία μετά την απόσχισή της από τη Ρωσία, σήμερα είναι ενταγμένη στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαική Ενωση. «Για να το θέσουμε επακριβώς, έχουμε μια μη φιλική χώρα στα σύνορα μας», δήλωσε ο στρατηγός Αντσ Λανεότς σε συνέντευξη του σε καθημερινή εφημερίδα της Εσθονίας. Γνωστός για το στυλ της εξουσίας του, ο Λανεότς προκάλεσε επαινετικά σχόλια για το γεγονός ότι επανέλαβε τον κίνδυνο που υφίσταται εξ Ανατολών.

Η ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΗ ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΝΤΙΚ ΤΣΕΝΙ

Εγκυος η Μέρι Τσένι

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Η Μέρι Τσένι, η κόρη του Ντικ Τσένι, η οποία δημοσίως έχει δηλώσει ότι είναι ομοφυλόφιλη, είναι έγκυος, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες. Η 37χρονη Μέρι Τσένι και η σύντροφός της για 15 χρόνια Χίδερ Πόε, 45 ετών, είναι εκστασιασμένοι με το μωρό που θα γεννηθεί στο τέλος της ερχόμενης άνοιξης, όπως αναφέρει η «Ουάσιγκτον Ποστ» στην έκδοση της Τετάρτης. Η άλλη κόρη του Ντικ Τσένι, Ελίζαμπεθ αναμένεται να εγκαταλείψει το πόστο της μετά τη γέννηση του πέμπτου παιδιού της με τον σύζυγο της τον Ιούλιο. Η Μέρι Τσένι υπήρξε βοηθός του πατέρα της κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του 2004, όπως και η Ελίζαμπεθ και σήμερα είναι αντιπρόέδρος της ΑΟL.

ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ…

Εκτέλεση Κινέζου πολίτη

ΠΕΚΙΝΟ. Δικαστήριο της νοτιοδυτικής Κίνας έδωσε διαταγή εκτέλεσης ενός Κινέζου πολίτη, ο οποίος συμμετείχε σε διαδηλώσεις υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος, οι οποίες όμως μετεξελίχθηκαν σε συγκρούσεις με την αστυνομία. Τρεις ακόμη Κινέζοι οδηγήθηκαν στις φυλακές, στον έναν μάλιστα επιβλήθηκε ποινή ισόβιας κάθειρξης, ενώ φημολογείται ότι υπάρχουν κι άλλες τέτοιες περιπτώσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή