«Ζήτημα χρόνου να χτυπήσει η Αλ Κάιντα»

«Ζήτημα χρόνου να χτυπήσει η Αλ Κάιντα»

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Το γεγονός ότι η Αλ Κάιντα δεν έχει πλήξει δυτικούς στόχους κατά τη διάρκεια του 2006, δεν σημαίνει ότι έχει αδρανοποιηθεί. Αντιθέτως, είναι ζήτημα χρόνου να χτυπήσει η ομάδα του Οσάμα Μπιν Λάντεν και μάλιστα αυτό το χτύπημα να είναι ισχυρότερο από ποτέ. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει ο Μάικλ Σόιερ, πρώην επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της CIA για τον Λάντεν στις Ηνωμένες Πολιτείες, μια υπηρεσία η οποία έκλεισε.

«Η Αλ Κάιντα και οι σύμμαχοί της έχουν αναδειχθεί νικητές της μεγαλύτερης σύγκρουσης και τα τελευταία γεγονότα καταδεικνύουν τη συνεχιζόμενη ζωτικότητα της Αλ Κάιντα και των κινημάτων που διαπνέονται από τον τζιχαντισμό», δήλωσε ο Μάικλ Σόιερ. Τίποτα πιο τρομακτικό από τον κίνδυνο να ανατινάξουν τρομοκράτες δεκάδες αεροσκάφη που θα πραγματοποιούσαν υπερατλαντικές πτήσεις με τη χρήση αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών σε μια επίθεση που θα ξεπερνούσε αυτήν της 11ης Σεπτεμβρίου. Τα σχέδια αυτής της πιθανολογούμενης επίθεσης αποκάλυψε τον περασμένο Αύγουστο η βρετανική αστυνομία, αν και δεν έχουν γίνει γνωστές πολλές λεπτομέρειες.

Το γεγονός, πάντως, ότι συνελήφθησαν 30 νέοι άνθρωποι, γεννημένοι στη Βρετανία και ενσωματωμένοι στη βρετανική κοινωνία, αποτελεί σαφή ένδειξη του τιτάνιου έργου που έχουν να επιτελέσουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στον τομέα της ασφάλειας, με την ελπίδα να καταφέρουν τελικά να αποτρέψουν πιθανό χτύπημα. Η επικεφαλής της Μ15 της εσωτερικής μυστικής ασφάλειας, Ελίζα Μάνινχαμ Μπούλερ δήλωσε ότι μόλις τον προηγούμενο μήνα οι βρετανικές αρχές κατάφεραν να προλάβουν πέντε μεγάλες συνωμοσίες στο Ηνωμένο Βασίλειο από τα μέσα του 2005 και μετά.

«Σήμερα είμαστε μάρτυρες αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών. Η αυριανή απειλή ενδεχομένως να περιλαμβάνει τη χρήση χημικών, την προσφυγή σε βακτήρια πάσης φύσεως, σε ραδιενεργό υλικό και πιθανώς στην πυρηνική τεχνολογία. Οι απειλές αυτές είναι πολύ σοβαρές, διογκώνονται και πιστεύω ότι θα μας συνοδεύουν για πολλά χρόνια», δήλωσε η πρόεδρος της Μ15, αφήνοντας να διαφανεί η σοβαρότητα της κατάστασης. Η ίδια προσέθεσε ότι η υπηρεσία έχει ενημερωθεί για 30 πιθανά τρομοκρατικά πλήγματα και έχει παρακολουθήσει από κοντά 200 ομάδες ή δίκτυα, τα οποία αποτελούνται από 1.600 ιδιώτες. Το περίεργο είναι ότι η κυρία Μπούλερ άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχουν και πολλά άτομα, τα οποία η βρετανική αστυνομία δεν γνωρίζει.

Πιο ισχυρή από ποτέ

Κατά την άποψη του Μάικλ Σόιερ, η Αλ Κάιντα είναι ισχυρότερη από ποτέ. Εκτός από τα γεγονότα στο Λονδίνο, η Αλ Κάιντα ισχυρίστηκε ότι ευθύνεται για τις επιθέσεις αυτοκτονίας σε δύο δυτικές πετρελαϊκές εταιρείες τον Σεπτέμβριο, στο Αφγανιστάν η δράση των Ταλιμπάν συνεχίζεται και στο Ιράκ ο επικεφαλής της ιρακινής φράξιας επανέλαβε τη στήριξή της στον ηγέτη της ιρακινής αντίστασης. Ανώτατος Πακιστανός αξιωματούχος δήλωσε ότι τον περασμένο Αύγουστο, οι αρχές του Πακιστάν συνέλαβαν τα μέλη μιας ολόκληρης ομάδας ανταρτών που σχεδίαζαν τρομοκρατικές επιθέσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή