32 δισ. δολάρια ετησίως τα κέρδη των κυκλωμάτων

32 δισ. δολάρια ετησίως τα κέρδη των κυκλωμάτων

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τους βασικούς στόχους του «Ιλάειρα» είναι, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Φράνκο Φρατίνι, να διαμορφωθεί αποτελεσματική διασυνοριακή επιχειρησιακή συνεργασία από τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι νότια σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο, με τη συμμετοχή σε αυτή της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Τουρκίας. Αυτή η νοητή γραμμή αποτελεί σημείο διέλευσης παράνομων μεταναστών και τα τελευταία χρόνια η παράνομη μετανάστευση συνδέεται όλο και περισσότερο με το trafficking.

Οπως ανέφερε στον χαιρετισμό του στην επίσημη παρουσίαση του «Ιλάειρα» χθες ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κ. Πρ. Παυλόπουλος, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΟΗΕ κάθε χρόνο διακινούνται παγκοσμίως παράνομα 600.000 έως 800.000 άνθρωποι, εκ των οποίων το 80% είναι γυναίκες και κορίτσια, ενώ τα κέρδη των δουλεμπόρων υπολογίζονται σε περισσότερα από 32 δισ. δολάρια ετησίως. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης της Europol για το οργανωμένο έγκλημα, τα θύματα trafficking στην Ευρώπη προέρχονται κυρίως από Ρωσία, Ουκρανία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Λιθουανία, Μολδαβία και συνήθως οι διακινητές προέρχονται από τις ίδιες χώρες, ενώ έχει καταγραφεί στενή συνεργασία τους με ομάδες οργανωμένου εγκλήματος από την Αλβανία, τη Σερβία και τη FYROM. Στην έκθεση επισημαίνεται ότι οι ποινές για τα μέλη κυκλωμάτων trafficking που συλλαμβάνονται από τις διωκτικές αρχές είναι συγκριτικά χαμηλότερες σε σχέση με τις ποινές που επιβάλλονται για άλλα αδικήματα. Ετσι, τα μέλη των κυκλωμάτων θεωρούν τη συγκεκριμένη δραστηριότητα ως έγκλημα «χαμηλού ρίσκου και υψηλών κερδών».

Ενα παράδειγμα για τα κέρδη, όπως αναφέρεται από τη Europol, είναι ότι μια γυναίκα από τη Λιθουανία, θύμα trafficking, «αγοράζεται» έναντι 2.200 – 6.000 ευρώ. Οι γυναίκες θύματα trafficking «μεταπωλούνται» μέχρι και 7 φορές. Εκτιμάται ότι τα κέρδη από μια γυναίκα – θύμα trafficking μηνιαίως ανέρχονται σε 10.000 έως 15.000 ευρώ. «Υπάρχουν παραδείγματα θυμάτων που «ξεπληρώνουν» τη «δαπάνη» των εκμεταλλευτών για να τις αγοράσουν, μέσα σε μερικές ημέρες. Από εκεί και πέρα, οι εκμεταλλευτές μετρούν μόνο κέρδη, συμπεριλαμβανομένης και της δυνατότητας μεταπώλησης», αναφέρεται στην έκθεση της Europol.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή