Και η Αλιό Μαρί «θέλει» το χρίσμα

Και η Αλιό Μαρί «θέλει» το χρίσμα

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Ετοιμη να διεκδικήσει το χρίσμα του υποψηφίου του γκωλικού κόμματος στις προεδρικές εκλογές της ερχόμενης άνοιξης, δήλωσε η Μισέλ Αλιό Μαρί, υπουργός Αμυνας της Γαλλίας. Η υποψηφιότητά της προτάσσεται ως αντίβαρο της γκωλικής παράδοσης έναντι του Νικολά Σαρκοζί, Γάλλου υπουργού Εσωτερικών, ο οποίος έχει επανειλημμένως εκφράσει τη ρήξη του με το πνεύμα του γκωλισμού. Οι δημοσκοπήσεις, πάντως, μεταξύ των ψηφοφόρων του γκωλικού κόμματος (UMP) δίνουν στην κ. Αλιό Μαρί την τρίτη θέση με ποσοστό 9% έναντι του τεράστιου 80% που προτιμούν τον Σαρκοζί. Ωστόσο, η υπουργός Αμυνας απολαμβάνει τη… σιωπηρή υποστήριξη του Γάλλου προέδρου Ζακ Σιράκ, ο οποίος επιχειρεί με αυτόν τον τρόπο να περιορίσει το «ορμητικό» ρεύμα υπέρ του Σαρκοζί, καθώς ο εκλεκτός του, ο Γάλλος πρωθυπουργός Ντομινίκ ντε Βιλπέν, θεωρείται «καμένο χαρτί» αναφορικά με τη διεκδίκηση του προεδρικού αξιώματος.

Εχει εμπειρία και είναι γυναίκα

Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Figaro, η κ. Αλιό Μαρί δίστασε να ριχτεί στην εσωκομματική μάχη για το χρίσμα. Ωστόσο, το αποφάσισε γιατί «διαθέτει μια κάποια εμπειρία και επειδή εργάστηκε προς αυτή την κατεύθυνση. «Εκφράζει, επίσης, δυσπιστία έναντι των δημοσκοπήσεων για τις οποίες λέει συνήθως -όπως και οι περισσότεροι γκωλικοί υπό την επιρροή του προέδρου Σιράκ- ότι είναι απλώς ένα μόνο στοιχείο που καθόρισε την απόφασή της. Γνωρίζει ότι αποτελεί ατού για την ίδια το ότι είναι γυναίκα καθώς έχει μεγαλύτερη ελευθερία να πει ορισμένα πράγματα και προσθέτει ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο για έναν άνδρα να διεξάγει προεκλογική εκστρατεία εναντίον μιας γυναίκας υποψηφίου. Αυτό όμως, είπε, δεν σημαίνει ότι ένα «απηρχαιωμένο» προεκλογικό πρόγραμμα όπως αυτό των Σοσιαλιστών, «εκσυγχρονίζεται» μόνον επειδή το εκφράζει γυναίκα υποψήφια πρόεδρος, όπως η Σεγκολέν Ρουαγιάλ. Την πρώτη της ευκαιρία να κερδίσει τις εντυπώσεις στην εσωκομματική αντιπαράθεση θα έχει η κ. Αλιό Μαρί αύριο, στον πρώτο ανοιχτό διάλογο του UMP. Κρίνοντας όμως από τις δημοσκοπήσεις, η απόφαση των μελών του γκωλικού κόμματος είναι από καιρό ειλημμένη, όλες οι σφυγμομετρήσεις δίνουν προβάδισμα στον Σαρκοζί. Η ίδια η κ. Αλιό Μαρί δήλωσε ότι αν το UMP δώσει το χρίσμα στον Σαρκοζί, θα τον στηρίξει χωρίς ενδοιασμούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή