Μπους: Το 2008 θα φύγουμε υπό προϋποθέσεις

Μπους: Το 2008 θα φύγουμε υπό προϋποθέσεις

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Υπό την πίεση του στενότερου συμμάχου του στον πόλεμο στο Ιράκ, Τόνι Μπλερ και ακριβώς ένα 24ωρο μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της επιτροπής του Τζέιμς Μπέικερ, που καλεί την Ουάσιγκτον να αλλάξει ρότα στο Ιράκ, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους αναγνώρισε πως η κατάσταση είναι όντως δεινή, έσπευσε όμως να επικαλεστεί την κλιμάκωση της βίας για να τονίσει ότι «τα μάχιμα στρατεύματα θα μπορέσουν να αποσυρθούν από το Ιράκ στις αρχές του 2008, μόνο αν το επιτρέψουν οι συνθήκες».

Ο Μπους συμφώνησε με τον Μπλερ πως η επιτυχία στον πόλεμο κατά των εξτρεμιστών περνά μέσα από ευρύτερη ειρήνευση στη Μέση Ανατολή, αλλά εμφανίστηκε ανυποχώρητος στο ζήτημα του διαλόγου με το Ιράν και τη Συρία, απορρίπτοντας εμμέσως σχετικό αίτημα, που είχε διατυπώσει τον περασμένο μήνα ο Μπλερ, ο οποίος σημειωτέον είχε πρόσφατα επισκεφτεί τη Δαμασκό.

Ζήτησε «αξιοπρεπή έξοδο»

«Είναι χαλεποί οι καιροί για την Αμερική και τη Μεγάλη Βρετανία και η αποστολή μας είναι δύσκολη. Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε ρεαλιστές στη χάραξη του και ευέλικτοι στη χάραξη του χρονοδιαγράμματός μας», τόνισε στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Μπλερ ο Μπους, μια ημέρα αφότου η επιτροπή Μπέικερ χαρακτήρισε αποτυχημένη τη στρατηγική του και ζήτησε «αξιοπρεπή έξοδο» όλων των μάχιμων μονάδων από το Ιράκ ώς τις αρχές του 2008.

Από την πλευρά του ο Μπλερ χαιρέτισε τα πορίσματα της επιτροπής, λέγοντας ότι η έκθεση «προσφέρει μια σοβαρή προοπτική». Πάντως, πολιτικοί αναλυτές πιστεύουν ότι θα περιοριστεί η επιρροή του Μπλερ στη μελλοντική πολιτική της διατλαντικής συμμαχίας στο Ιράκ, παρά τη σύμπτωση απόψεών του με τη διακομματική επιτροπή Μπέικερ.

Η Ουάσιγκτον αρνείται προς το παρόν τον διάλογο με την ισλαμική δημοκρατία, λόγω του πυρηνικού της προγράμματος και τη Δαμασκό, εξαιτίας της στήριξής της στη Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

«Αν οι άνθρωποι αυτοί θέλουν να συζητήσουν για το Ιράκ πρέπει να αντιληφθούν τις ευθύνες τους, να σταματήσουν να χρηματοδοτούν τρομοκράτες, να συνδράμουν την επιβίωση της νεαρής αυτής δημοκρατίας και να βοηθήσουν οικονομικά τη χώρα. Αν δεν είναι αφοσιωμένοι σε αυτούς τους σκοπούς, αν η Συρία και το Ιράν δε συμμορφωθούν με αυτήν την αντίληψη, τότε ας μην κάνουν τον κόπο να εμφανιστούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», επισήμανε ο Μπους στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου.

Αγνοούν τους Βρετανούς

Ο Μπους φαίνεται επίσης να υιοθετεί την άποψη ότι η «αξιοπρεπής έξοδος» από το Ιράκ περνά μέσα από μία ευρύτερη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή, χωρίς όμως να αναφέρεται ειδικά στην επίλυση της αραβοϊσραηλινής σύγκρουσης, όπως ο Μπλερ. H συνάντηση των δύο ανδρών ήρθε μία εβδομάδα μετά την περίεργη φημολογία για κρίση στις διατλαντικές σχέσεις, την οποία πυροδότησε η δήλωση Αμερικανού αξιωματούχου στους «Τάιμς του Λονδίνου» ότι «ντρέπεται λίγο για τη μεταχείριση του Μπλερ από το Μπους».

«Συνήθως αγνοούμε πλήρως του Βρετανούς και δε λαμβάνουμε υπόψη μας τη γνώμη τους. Είναι λυπηρό», είχε πει στη βρετανική εφημερίδα ο Κένταλ Μάιερς, στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρμεντ, εκτιμώντας ότι οι αμερικανοβρετανικές σχέσεις είναι εντελώς μονόπλευρες.

«Ο αυτόκλητος ρόλος της Βρετανίας ως γέφυρας μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης εξαφανίζεται μπροστά στα μάτια μας», κατέληξε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή