Νερό εξακολουθεί να ρέει στην επιφάνεια του Αρη

Νερό εξακολουθεί να ρέει στην επιφάνεια του Αρη

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατά πάσα πιθανότητα υπάρχει νερό, σε ρευστή μορφή, στον Αρη ανακοίνωσαν προχθές επιστήμονες της ΝΑΣΑ, αναπτερώνοντας τις ελπίδες για εξεύρεση ζωής. Φαίνεται, μάλιστα, ότι τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα ήταν τόσο εντυπωσιακά για τους επαΐοντες, ώστε και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA) ανακοίνωσε χθες ότι πρόκειται κι αυτή να αναζητήσει με το Mars Express Orbiter περισσότερα στοιχεία για την ύπαρξη νερού στον Αρη. Οι ειδικοί, βέβαια, γνώριζαν ότι υπάρχει νερό με τη μορφή πάγου και υδρατμών στο υπέδαφος του Αρη, ενώ υπήρχαν ενδείξεις ότι πάγος υπήρχε και στους πόλους του. Σύμφωνα, όμως, με την τελευταία ανακοίνωση οι επιστήμονες διαθέτουν ισχυρές ενδείξεις ότι το νερό εξακολουθεί να ρέει κατά περιόδους στην επιφάνεια του Αρη.

Αν πράγματι συμβαίνει αυτό, αυξάνονται σημαντικά οι πιθανότητες ύπαρξης μικροβιακών μορφών ζωής. Και βέβαια, με νερό και σταθερή θερμοκρασία τα βακτήρια μπορούν να αυξηθούν ακόμα και στα πιο εχθρικά περιβάλλοντα. Οι νέες εικόνες ελήφθησαν από το Nasa Mars Global Surveyor που, από τον περασμένο μήνα, έχει σιγήσει. Οι φωτογραφίες απεικονίζουν ιζήματα σε δύο ρυάκια στα τοιχώματα ενός κρατήρα, τα οποία δεν υπήρχαν σε φωτογραφίες που είχαν ληφθεί το 1999.

Η συγκριτική μελέτη των φωτογραφιών αποκαλύπτει την ύπαρξη ιζημάτων τα οποία απέμειναν εξαιτίας της ροής ύδατος, στα ρυάκια, εξηγεί ο Μάικλ Μάλιν πρόεδρος της Malin Space Science Systems, που διαχειρίζεται την κάμερα του διαστημοπλοίου. «Το σχήμα των ιζημάτων υποδεικνύει ότι θα μπορούσε να είναι αυτό που απέμεινε αν κάποιο υλικό είχε μεταφερθεί από νερό που κυλάει», δήλωσε ο κ. Μάλιν σε τηλεοπτική συνέντευξη Τύπου που δόθηκε από την έδρα της ΝΑSΑ. «Αυτά τα ιζήματα είναι σαν να είναι ό, τι απέμεινε από κάποιο υγρό ανακατεμένο με χώμα και άλλα υλικά που κύλησαν επί δεκάδες μέτρα. Πιστεύουμε ότι το υγρό που τα μετέφερε ήταν νερό», τόνισε ο Μαλίν.

Τέλος, οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα υπόγεια ύδατα κατάφεραν και βρέθηκαν στην επιφάνεια του πλανήτη, εξαιτίας κάποιου σεισμού ή ακόμα της πρόσκρουσης μετεωρίτη στην επιφάνεια του Αρη. Οσον αφορά στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος, οι επιστήμονες δήλωσαν ότι τα στοιχεία που έχουν συλλεγεί από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα συμπληρώνουν τα αμερικανικά. Θα πρέπει να περάσουν αρκετές εβδομάδες προτού η ESA μπορέσει να λάβει τις δικές της φωτογραφίες.

Αντίστροφη μέτρηση για Discovery

Το διαστημικό λεωφορείο Discovery αναμένεται να εκτοξευθεί νωρίς τα ξημερώματα για να πραγματοποιήσει την τρίτη αποστολή του μέσα στο 2006. Ωστόσο, υπάρχει αυξημένη πιθανότητα η εκτόξευση να αναβληθεί λόγων των αντίξοων καιρικών συνθηκών που επικρατούν στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή