Ο Σινιόρα επιζητεί διάλογο

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΗΡΥΤΟΣ. Εκκληση προς την αντιπολίτευση να επιστρέψει στον διάλογο, απηύθυνε χθες ο φιλοδυτικός πρωθυπουργός του Λιβάνου, Φουάντ Σινιόρα, ενώ ο αρχηγός του λιβανικού στρατού κάλεσε το στράτευμα να κρατήσει ουδέτερη στάση.

Πάντως, χθες, η φιλοσυριακή αντιπολίτευση, υπό την ηγεσία της Χεζμπολάχ, υποσχέθηκε να αυξήσει την πίεση ώστε να ανατρέψει την κυβέρνηση, την οποία χαρακτηρίζει αντισυνταγματική και διοργανώνει νέα μεγάλη διαδήλωση για την Κυριακή. Από την περασμένη Παρασκευή, χιλιάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές έχουν κατασκηνώσει έξω από την έδρα της λιβανικής κυβέρνησης απαιτώντας την απομάκρυνσή της. «Οσος καιρός και να χρειαστεί, οι Λιβανέζοι θα πρέπει τελικά να επιστρέψουν στον διάλογο», δήλωσε χθες ο κ. Σινιόρα, καθώς πολιτική λύση δεν φαίνεται στον ορίζοντα.

Είκοσι χιλιάδες στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στη Βηρυτό και τα περίχωρα προκειμένου να διατηρήσουν την τάξη και να αποτρέψουν συγκρούσεις μεταξύ των υποστηρικτών των δύο στρατοπέδων. «Σας καλώ να μην αναμειχθείτε και να μείνετε μακριά από την παρούσα πολιτική πόλωση», δήλωσε χθες ο αρχηγός του λιβανικού στρατού, στρατηγός Μισέλ Σουλεϊμάν. Χθες, υποστηρικτές της κυβέρνησης Σινιόρα πραγματοποίησαν μεγάλη συγκέντρωση στην πόλη Ακάρ, ενώ μέχρι σήμερα δεν έχουν πραγματοποιήσει μεγάλη διαδήλωση στη Βηρυτό, προκειμένου να μην προκληθούν ταραχές.

Η λιβανική αντιπολίτευση απαιτεί τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας και κατηγορεί τον κ. Σινιόρα ότι δεν υποστήριξε τη Χεζμπολάχ κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης με το Ισραήλ το περασμένο καλοκαίρι. Αντιθέτως, η κυβέρνηση κατηγορεί τη Χεζμπολάχ ότι προσπαθεί να αποτρέψει τη σύγκληση διεθνούς δικαστηρίου, όπου θα δικαστούν οι ύποπτοι για τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι τον Φεβρουάριο του 2005. Πάντως, ο αρχηγός του λιβανικού στρατού σε ανακοίνωσή του καλεί τους πολιτικούς να υποχωρήσουν από τις θέσεις τους για το κοινό καλό, ενώ αρκετοί ανησυχούν για το ξέσπασμα ενός ακόμη εμφυλίου στον Λίβανο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή