ΣΥΝΤΟΜΑ

4' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΠΙΚΥΡΩΝΕΤΑΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Πυρηνική συνεργασία μεταξύ ΗΠΑ – Ινδίας

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ. Η συμφωνία πυρηνικής συνεργασίας ΗΠΑ – Ινδίας θα επικυρωθεί την ερχόμενη εβδομάδα από το αμερικανικό Κογκρέσο, σύμφωνα με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Νίκολας Μπερνς. Η συμφωνία επιτρέπει στην Ινδία να προμηθευτεί πυρηνικά καύσιμα και πυρηνικούς αντιδραστήρες από τις ΗΠΑ για πρώτη φορά μετά 30 χρόνια. Οι ΗΠΑ αίρουν τις αντιρρήσεις τους για συνεργασία με την Ινδία παρ’ όλο που αυτή ανέπτυξε πυρηνικά όπλα έξω από το πλαίσιο των διεθνών συνθηκών. Ο κ. Μπερνς είπε ότι αναμένει ο σχετικός νόμος να ψηφιστεί εντός των επόμενων δύο ημερών και ότι αυτό το γεγονός θα αποτελέσει καμπή για τις σχέσεις ΗΠΑ – Ινδίας. «Οι σχέσεις ΗΠΑ – Ινδίας βρίσκονται σε φάση μετασχηματισμού, η φύση της σχέσης μας τώρα ξεπερνά πραγματικά κάθε προηγούμενο», είπε ο Μπερνς στο Νέο Δελχί. Πάντως Ινδοί αξιωματούχοι έχουν παραπονεθεί ότι ορισμένες από τις διατάξεις του νομοσχεδίου είναι αντίθετες προς το πνεύμα της συμφωνίας που είχαν υπογράψει τον Ιούλιο ο κ. Μπους και ο Ινδός πρωθυπουργός κ. Σινχ.

ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΦΟΡΤΗΓΟ

Βουτιά λεωφορείου, 17 νεκροί

ΣΟΦΙΑ. Τουλάχιστον δεκαεπτά επιβάτες λεωφορείου έχασαν χθες τη ζωή τους στη Βόρεια Βουλγαρία, όταν το όχημά τους έπεσε σε ποτάμι, μετά μετωπική σύγκρουση με φορτηγό. Το βαρυφορτωμένο φορτηγό, που είχε ελαττωματικά φρένα, έπεσε κι αυτό στο ποτάμι. Ως αργά χθες το βράδυ, δεν είχε διευκρινιστεί ο ακριβής αριθμός των θυμάτων του δυστυχήματος, που συνέβη στην πόλη Μπιάλα, 320 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Σόφιας. Το λεωφορείο έκανε βουτιά 15 μέτρων και κατέληξε στον ποταμό Γιάντρα, ενώ η περιοχή ήταν βυθισμένη σε πυκνή ομίχλη. Εντεκα άνθρωποι, μεταξύ αυτών και ο οδηγός του φορτηγού, ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα συντρίμμια.

ΓΙΑ ΤΕΤΡΑΗΜΕΡΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

Ο Ισμαήλ Χανίγια στο Ιράν

ΡΑΜΑΛΑ. Στην Τεχεράνη αφίχθη χθες ο πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής, Ισμαήλ Χανίγια, στο πλαίσιο τετραήμερης επίσκεψης στο Ιράν. Ο κ. Χανίγια αναμένεται να συναντηθεί, μεταξύ άλλων, με τον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη του Ιράν, αγιατολάχ Αλι Χαμενεΐ και τον πρόεδρο της χώρας, Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ. Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, φέρεται να εξετάζει τις προτάσεις της ειδικής επιτροπής της ΟΑΠ για την έξοδο από την οξύτατη πολιτική κρίση των τελευταίων μηνών. Σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους, η ειδική επιτροπή φέρεται να έχει προτείνει τη διάλυση της κυβέρνησης Χαμάς και τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι σύμφωνα με όλες τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, η Χαμάς εξακολουθεί να προηγείται της Φατάχ στην πρόθεση ψήφου. Ο κ. Αμπάς, πάντως, δεν αναμένεται να καταλήξει σε οριστικές αποφάσεις πριν από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

ΜΕΤΑΞΥ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ – ΕΝΟΠΛΩΝ

Φονική σύγκρουση στην Τζέντα

ΡΙΑΝΤ. Δύο άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας της Σαουδικής Αραβίας έχασαν χθες τη ζωή τους κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών με «τρομοκράτες» στο λιμάνι Τζέντα της Ερυθράς Θάλασσας, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, φύλακες που περιπολούσαν μπροστά στη φυλακή Αλ Ρουίς δέχθηκαν πυρά από γειτονικό κτίριο, με αποτέλεσμα δύο από αυτούς να χάσουν τη ζωή τους». Η αστυνομία στη συνέχεια περικύκλωσε το κτίριο απ’ όπου πυροβόλησαν οι ένοπλοι, ενώ στο σημείο έσπευσε μεγάλος αριθμός ασθενοφόρων για να περισυλλέξουν άγνωστο αριθμό τραυματιών. Εκπρόσωπος του υπουργείου ανέφερε ότι τα επεισόδια ξέσπασαν όταν οι ένοπλοι, που προσπάθησαν να περάσουν από φυλάκιο ελέγχου, βρήκαν καταφύγιο σε υπό ανέγερση κτίριο στη συνοικία Αλ Ρουίς.

ΓΙΑ ΜΗ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΣΤΟ ΝΑΤΟ

Η Ρωσία πιέζει την Ουκρανία

ΚΙΕΒΟ. Είναι δικαίωμα του ουκρανικού λαού και των Ουκρανών πολιτικών να αποφασίσουν εάν η χώρα τους θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Σε περίπτωση που το πράξουν, ωστόσο, η ένταξη θα σημάνει αυτομάτως την επιδείνωση των σχέσεων Μόσχας-Κιέβου. Αυτό διεμήνυσε, χθες, ο Ρώσος υπουργός Αμύνης, Σεργκέι Ιβανόφ, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ουκρανό ομόλογό του, Ανατόλι Χριτσένκο. «Είτε το θέλουμε είτε όχι», είπε, ενδεχόμενη απόφαση της Ουκρανίας να προσχωρήσει στο ΝΑΤΟ «θα έχει αντίκτυπο στις σχέσεις μας, ειδικά σε ό, τι αφορά τη συνεργασία στο στρατιωτικο-βιομηχανικό τομέα και άλλους τομείς». Ο Ρώσος υπουργός επρόκειτο να συναντηθεί και με τον πρόεδρο Γιούσενκο, στο πλαίσιο διήμερης επίσκεψής του στο Κίεβο.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

Γαλλία: Πώς άρχισαν τα επεισόδια

ΠΑΡΙΣΙ. Γάλλοι αστυνομικοί καταδίωκαν τους νεαρούς που βρήκαν καταφύγιο σε υποσταθμό της εταιρείας παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, όπου και τελικά οι δύο σκοτώθηκαν, σύμφωνα με έρευνα της γαλλικής αστυνομίας αναφορικά με τα γεγονότα που πυροδότησαν τις πολυήμερες ταραχές πέρυσι τον Νοέμβριο στη γαλλική πρωτεύουσα. Σύμφωνα με την έκθεση, οι αστυνομικοί που καταδίωκαν τους τρεις νεαρούς τούς είδαν να εισέρχονται στον υποσταθμό, ωστόσο αδιαφόρησαν για τον κίνδυνο που διέτρεχαν. Πέρυσι, οι αστυνομικοί είχαν αρνηθεί ότι καταδίωξαν τα αγόρια, αλλά και ότι τα είχαν δει να εισέρχονται στον υποσταθμό, όπως υποστήριζαν οι οικογένειές τους. Οι αστυνομικοί επέδειξαν αδιαφορία και ανευθυνότητα, καταλήγει η αστυνομία. Πάντως, σύμφωνα με την εφημερίδα Le Monde, στην έκθεση που παραδόθηκε στις δικαστικές αρχές δεν εκφράζεται άποψη για την ενοχή ή την αθωότητα των πέντε αστυνομικών που ανακρίθηκαν ως μάρτυρες. Πάντως, οι οικογένειες των δύο νεκρών εφήβων επιθυμούν να ανοίξει εκ νέου η υπόθεση και να ασκηθούν κατηγορίες κατά των αστυνομικών που εμπλέκονται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή