Φόβοι για την υγεία του Σέσελι στη Χάγη

Φόβοι για την υγεία του Σέσελι στη Χάγη

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΧΑΓΗ. Ετοιμος να συνεχίσει την απεργία πείνας ώς το τέλος είναι ο Σέρβος υπερεθνικιστής κατηγορούμενος στη Χάγη, Βόιτσλαβ Σέσελι, σύμφωνα με δηλώσεις της συζύγου του. Ο Σέσελι, ηγέτης του μεγαλύτερου κόμματος της Σερβίας, βρίσκεται στην 27η ημέρα απεργίας πείνας και η σερβική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι περιμένει από το δικαστήριο να τον κρατήσει στη ζωή.

Ο Σέσελι, ο οποίος κατηγορείται για δολοφονίες μη Σέρβων στους πολέμους της δεκαετίας του ’90, σταμάτησε να τρέφεται ζητώντας να έχει τους δικούς του δικηγόρους, να οργανώνει ο ίδιος την υπεράσπισή του, να του χορηγούνται όλα τα έγγραφα στα σερβικά, να απομακρυνθούν οι δικηγόροι που διορίστηκαν από το δικαστήριο και να αρθούν οι περιορισμοί στις επισκέψεις της συζύγου του.

«Ενα νέο τραγικό συμβάν στη Χάγη θα ήταν απολύτως απαράδεκτο», ανακοίνωσε χθες η σερβική κυβέρνηση. Το δικαστήριο έχει δηλώσει ότι, αν χρειαστεί, θα χορηγηθεί στον Σέσελι τροφή υποχρεωτικά.

Ο συγκατηγορούμενος του Σέσελι, πρώην πρόεδρος της Σερβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, πέθανε τον Μάρτιο του 2006 στη φυλακή της Χάγης από καρδιακή προσβολή, ενώ μία εβδομάδα νωρίτερα είχε αυτοκτονήσει στην ίδια φυλακή ο Σέρβος κατηγορούμενος Μίλαν Μπάμπιτς. Δύο άλλοι Σέρβοι κατηγορούμενοι, οι Μίλαν Κοβάσεβιτς και Σλάβκο Ντοκμάνοβιτς, είχαν πεθάνει το 1998. Η υπόθεση συμπίπτει με την προεκλογική περίοδο, στην οποία καταγράφεται άνοδος της υποστήριξης προς τους εθνικιστές, κυρίως λόγω φόβων για το ποια θα είναι η τελική διευθέτηση του καθεστώτος του Κοσόβου.

Εκθεση Ανάν για το Κόσοβο

Η απόφαση στο εκρηκτικό αυτό ζήτημα έχει αναβληθεί έως την Ανοιξη του 2007, ώστε να έχουν προηγηθεί οι εκλογές του Ιανουαρίου. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, σε έκθεση που υπέβαλε χθες στο Συμβούλιο Ασφαλείας προειδοποιεί ότι μπορεί να γίνει προσπάθεια αποσταθεροποίησης του Κοσόβου από εξτρεμιστές, καθώς οι προσδοκίες της αλβανικής πλειοψηφίας για ανεξαρτησία από τη Σερβία είναι υψηλές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή