Αποχρωσεις

3' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νανουρίσματα

Το μυστικό της οικογενειακής ευτυχίας βρίσκεται στα… νανουρίσματα. Ή σ’ αυτά τουλάχιστον την εντοπίζει, η μουσουλμανική κοινότητα της Μαλαισίας, όπου μάλιστα αποφασίστηκε και η διεξαγωγή διαγωνισμού για την ανάδειξη της μαμάς με τις καλύτερες ικανότητες νανουρίσματος. Η ιδέα ανήκει στις αρχές του κρατιδίου του Κελαντάν, του μόνου που βρίσκεται υπό ισλαμική διακυβέρνηση, η οποία φαίνεται ότι δεν κρύβει την πρόθεσή της να επιβάλει τη συντηρητική μουσουλμανική ιδεολογία και νοοτροπία. Οπως διαβεβαιώνουν οι διοργανωτές του, ο στόχος του διαγωνισμού έχει καθαρά ηθοπλαστικό χαρακτήρα και επιδιώκει τη μεγαλύτερη δυνατή εξασφάλιση οικογενειακής ενότητας, ειδικά στις περιπτώσεις, όπου εργάζονται και οι δυο γονείς. Μικρή λεπτομέρεια: η καλύτερη πρέπει να νανουρίζει εξίσου καλά και τον… μπαμπά.

Τέχνη αφορολόγητη

Αν κάποιοι εξακολουθούν να διατηρούν τις αμφιβολίες τους όσον αφορά τον καλλιτεχνικό χαρακτήρα των επί σκηνής δρώμενων, στα κατά τόπους «στριπτιζάδικα», στη Νορβηγία δεν τίθεται τέτοιο θέμα: Οταν οι αρμόδιες φορολογικές αρχές άσκησαν αγωγή εναντίον ιδιοκτήτη ενός τέτοιου καταστήματος, επειδή δεν χρέωνε τους πελάτες του με ΦΠΑ, ο επιχειρηματίας όχι μόνο δικαιώθηκε, αλλά το Δημόσιο εκλήθη να καταβάλει και τα δικαστικά έξοδα, ύψους 24.500 δολαρίων. Το δικαστήριο, που έκρινε την υπόθεση απεφάνθη ότι οι παρεχόμενες υπηρεσίες στα στριπτιζάδικα ενέχουν καλλιτεχνικό χαρακτήρα και η τέχνη φυσικά δεν φορολογείται. Το Δημόσιο πάντως διατηρεί το δικαίωμα να εφεσιβάλει την απόφαση, η οποία εκδόθηκε από δικαστήριο πρώτου βαθμού. Ιδωμεν.

Διαπόμπευση

Αλλα ήθη, άλλα έθιμα στην αναπτυσσόμενη Κίνα. Εκεί, οι αρμόδιες δικαστικές αρχές διερευνούν τα αίτια και τους λόγους, που ώθησαν την αστυνομία της πόλης Σέντζεν, στον κινεζικό νότο, να οργανώσει μια παρέλαση διαπόμπευσης ιερόδουλων μαζί με τους πελάτες τους. Η αστυνομική έφοδος σ’ έναν οίκο ανοχής της μικρής πόλης Σέντζεν, στα σύνορα με το Χονγκ Κονγκ, που φημίζεται για την πλούσια νυχτερινή της ζωή, κατέληξε στη σύλληψη περίπου εκατό ιερόδουλων και των πελατών τους. Την επομένη, οι συλληφθέντες υποχρεώθηκαν σιδηροδέσμιοι και με μάσκες στα πρόσωπά τους, σε δημόσια διαπόμπευσή τους, ξυπνώντας μνήμες μιας άλλης εποχής. Ωστόσο, οι αστυνομικοί δεν περιορίστηκαν στην παρέλαση, αλλά ανακοίνωσαν τα ονόματα, τις ηλικίες και τον τόπο καταγωγής όλων των συλληφθέντων, ώστε η πομπή να είναι πλήρης και… αποτελεσματική. Αλλά ο (κινεζικός) κόσμος άλλαξε, αλλάξαν οι καιροί, όπως έλεγε κι ένα παλιό τραγουδάκι, και οι εμπλεκόμενοι αστυνομικοί καλούνται τώρα να δώσουν εξηγήσεις για τις ενέργειες, μετά από καταγγελία της Ομοσπονδίας Γυναικών Κίνας.

Τέλος στην «τυραννία»

Η Αργεντινή κηρύσσει τον πόλεμο στην «τυραννία» των μικροσκοπικών μεγεθών, στο πλαίσιο του αγώνα για την αντιμετώπιση των χρόνιων διατροφικών διαταραχών, στον κοριτσόκοσμο της χώρας. Το θέμα της νευρικής ανορεξίας και των οδυνηρών συνεπειών της στην υγεία των κοριτσιών, τα οποία αγωνίζονται να μοιάσουν στα ισχνά μοντέλα των περιοδικών και των μίντια, έρχεται και επανέρχεται στο προσκήνιο. Οπως μαθαίνουμε, λοιπόν, αξιωματούχοι εφοδιασμένοι με μεζούρες περιπολούν στα καταστήματα μόδας της χώρας, ώστε να διασφαλίσουν ότι διατίθενται φούστες, φορέματα, παντελόνια, πουκάμισα και μπλούζες σε φυσιολογικά μεγέθη και όχι μόνο μεγέθη για… κούκλες. Η νέα σχετική νομοθεσία περιλαμβάνει και «χάρτη μεγεθών», στα μέτρα του οποίου οφείλουν οι καταστηματάρχες να προσαρμόσουν τα προς πώληση ρούχα τους, ειδάλλως θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου. Επιτέλους, πότε θα κατανοήσουν κάποιοι ότι και οι γυναίκες είναι φτιαγμένες από σάρκα και οστά… κι όχι μόνο οστά;

Αμφισβητούμενη φιλόζωη

Δεν αρκεί να αγαπάς τα ζώα, ή απλώς να δηλώνεις ότι τα αγαπάς, πρέπει και να φροντίζεις για το καλό τους. Κι αν θέλετε και την ταπεινή μας άποψη, να μην τα υποχρεώνεις σ’ έναν αφύσικο γι’ αυτά τρόπο ζωής. Κάτι, που φαίνεται ότι αγνόησε μια ιδιοκτήτρια εκατοντάδων σκύλων στο Μαρμπάχ της Γαλλίας, καθώς τα είχε περιορισμένα στη σοφίτα του σπιτιού της. Μετά από καταγγελίες φιλοζωικών οργανώσεων, η γυναίκα καταδικάστηκε σε τετράμηνη φυλάκιση με αναστολή για κακομεταχείριση των ζώων, καθώς ο δικηγόρος της προσπάθησε εις μάτην να πείσει τους δικαστές για την «άμετρη αγάπη» της πελάτισσάς του, προς τους τετράποδες φιλοξενουμένους της. Ολα άρχισαν πριν από επτά χρόνια περίπου, όταν η κατηγορούμενη και ο σύζυγός της αγόρασαν εννέα σκυλιά, διαφορετικού μεγέθους και ράτσας. Ωστόσο, δεν προνόησαν για την έγκαιρη στείρωση των σκύλων, με αποτέλεσμα αυτοί να πολλαπλασιαστούν με την πάροδο του χρόνου και να ξεπεράσουν τα 300, με αποτέλεσμα να ζουν σε εξαιρετικά περιορισμένες συνθήκες.

«Αντι-μουσουλμανικά»

Τα της «σεξουαλικής παρενόχλησης», λίγο-πολύ τα έχουμε εμπεδώσει. Αλλά η «αντι-μουσουλμανική παρενόχληση» είναι μάλλον καινούργιο «φρούτο» εξ Αμερικής ορμώμενο κι αυτό. Το θύμα αυτού του είδους της παρενόχλησης γίνεται δέκτης κακόβουλων και μειωτικών αστείων, σημειωμάτων και σχολίων που άπτονται της πίστης και της εθνικής προέλευσής του. Κάτι τέτοιο συνέβη σ’ έναν μουσουλμάνο αναλυτή του γραφείου ερευνών της Νέας Υόρκης, ο οποίος μήνυσε τον μητροπολιτικό δήμο, θεωρώντας τον υπεύθυνο για τα ρατσιστικά μηνύματα που δεχόταν από πρώην πράκτορα της CIA. Αυτό συνέβη προ έτους κι έκτοτε η υπηρεσία έλαβε τα απαραίτητα μέτρα προστασίας του υπαλλήλου της. Σε επόμενη φάση, υποθέτουμε, θα πρέπει να τεθεί και το απαραίτητο νομοθετικό πλαίσιο προστασίας από αυτή την ιδιότυπη παρενόχληση, τα θύματα της οποίας αυξάνονται και πληθύνονται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή