Από το Γκουαντάναμο διοικητής ΝΑΤΟ Ευρώπης

Από το Γκουαντάναμο διοικητής ΝΑΤΟ Ευρώπης

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ανώτατος στρατιωτικός διοικητής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη ανέλαβε ο Αμερικανός στρατηγός Μπαντζ Κράντοκ, υπεύθυνος για το στρατόπεδο-φυλακή στην αμερικανική στρατιωτική βάση του Γκουαντάναμο στην Κούβα, ο οποίος διετέλεσε και σύμβουλος του τέως υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ. Την ίδια μέρα, ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι εγκαινίασε νέα πτέρυγα κρατουμένων στο Γκουαντάναμο, παρά τις έντονες επικρίσεις που προκαλεί διεθνώς η λειτουργία της φυλακής, όπου κρατούνται 430 φερόμενοι ως τρομοκράτες της Αλ Κάιντα, στους οποίους δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. Ηδη 42 κρατούμενοι έχουν μεταφερθεί από τον τομέα 3 του Γκουαντάναμο -ο οποίος εγκαινιάστηκε το 2002- στη νέα πτέρυγα υψίστης ασφαλείας, της οποίας το κόστος κατασκευής και λειτουργίας ανήλθε στα 28 εκατομμύρια ευρώ. Ο τομέας 6, όπως αποκαλείται η νέα πτέρυγα, έχει σχεδιαστεί για τους κρατούμενους τους «παράνομους μαχητές τους εχθρού», όπως τους χαρακτηρίζει η αμερικανική κυβέρνηση του προέδρου Τζορτζ Μπους, οι οποίοι δεν συμμορφώνονται με τους κανονισμούς της φυλακής. Δεν έγινε γνωστό πόσοι εξ αυτών θα μεταφερθούν στον τομέα 6, ο οποίος διαθέτει 178 κελιά σχεδιασμένα ώστε οι κρατούμενοι να έχουν αφ’ ενός ελάχιστη επαφή μεταξύ τους και αφ’ ετέρου να μην έχουν τη δυνατότητα να επιτεθούν στους φρουρούς. Στα αρχικά σχέδια, δεν προβλεπόταν η κατασκευή νέας πτέρυγας υψίστης ασφαλείας στο Γκουαντάναμο, όμως οι Αμερικανοί διοικητές του στρατοπέδου αποφάσισαν να επιβάλουν αυστηρότερα μέτρα μετά τις αυτοκτονίες τριών κρατουμένων τον Ιούνιο.

Ζητούν να κλείσει

Ξένες κυβερνήσεις και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζητούν από τις ΗΠΑ να κλείσουν το στρατόπεδο-φυλακή καταγγέλλοντας βασανιστήρια κρατουμένων και απάνθρωπες συνθήκες κράτησης. Η Ουάσιγκτον απαντά ότι για τους «παράνομους μαχητές του εχθρού» δεν ισχύει η νομοθεσία που εφαρμόζεται στους υπόλοιπους κρατούμενους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή