Διάσημος γιατρός πληρωνόταν από χημική βιομηχανία

Διάσημος γιατρός πληρωνόταν από χημική βιομηχανία

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για μία ακόμα φορά αποκαλύπτεται η άνομη σχέση μεταξύ επιστημόνων και επιχειρήσεων καθώς αποδεικνύεται ότι παγκοσμίου φήμης Βρετανός επιδημιολόγος επί είκοσι χρόνια ήταν στο μισθολόγιο χημικής βιομηχανίας και ταυτόχρονα πραγματοποιούσε έρευνες για τους κινδύνους καρκινογένεσης που εγκυμονούσαν κάποια χημικά.

Ο σερ Ρίτσαρντ Ντολ, από τους γνωστότερους επιδημιολόγους στον κόσμο, ο άνθρωπος που συνέδεσε το κάπνισμα με τον καρκίνο των πνευμόνων, αμειβόταν στα μέσα του 1980 ως σύμβουλος με 1.500 δολάρια ημερησίως από την εταιρεία Monsanto, που τότε απλώς έφτιαχνε χημικά και παρασιτοκτόνα ενώ σήμερα είναι πιο γνωστή για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες στον τομέα των γενετικώς τροποποιημένων καλλιεργειών, των διαβόητων μεταλλαγμένων. Ενώ ο σερ Ρίτσαρντ εμισθοδοτείτο από την Monsanto, είχε αποστείλει επιστολές προς τη βασιλική αυστραλιανή επιτροπή που μελετούσε τις πιθανές καρκινογόνες ιδιότητες του Αgent Orange, που παρασκευαζόταν από την Monsanto και χρησιμοποιήθηκε από τις αμερικανικές δυνάμεις στο Βιετνάμ. Ως αναμενόταν, ο σερ Ρίτσαρντ υποστήριζε ότι το χημικό αποψίλωσης των δασών δεν προκαλεί καρκίνο.

Επίσης, έγγραφα που ήλθαν στην κατοχή του Guardian αποκαλύπτουν ότι ο Βρετανός ερευνητής εισέπραξε αμοιβή δεκαπέντε χιλιάδων λιρών από την Ενωση Χημικών Βιομηχανιών, καθώς και τη Dow Chemicals και τη ICI για μελέτη με την οποία έδειξε την πλήρη αθωότητα του χλωριούχου βινυλίου, που χρησιμοποιείται για την κατασκευή πλαστικών, λέγοντας ότι δεν προκαλεί καρκίνο.

Ασφαλώς οι αποκαλύψεις θα απογοητεύσουν τους θαυμαστές της εργασίας του σερ Ρίτσαρντ και θα προκαλέσουν ρήξη ανάμεσα σε όσους πιστεύουν ότι τα αυξημένα κρούσματα καρκίνου αποτελούν προϊόν του σύγχρονου τρόπου ζωής και στους οικολόγους που πιστεύουν ότι αποκλειστικά οι χημικές ουσίες και η ρύπανση του περιβάλλοντος ευθύνονται για την αύξηση των καρκινογενέσεων. Προχθές ο σερ Ρίτσαρντ Πέτο, επιδημιολόγος του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και στενός συνεργάτης του δόκτορος Ντολ, υποστηρίζει ότι οι κατηγορίες κατά του συναδέλφου του αποσκοπούν αποκλειστικά στο να αμαυρωθεί η μνήμη του σερ Ρίτσαρντ που απεβίωσε πέρσι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή