Παράνομη και ανήθικη η πολυγαμία στις ΗΠΑ

Παράνομη και ανήθικη η πολυγαμία στις ΗΠΑ

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 2001 ο Ουόρεν Τζεφς πάντρεψε ένα δεκατετράχρονο κορίτσι με τον 19χρονο ξάδελφό της. Ηταν ο πρώτος γάμος της νύφης και ο πρώτος, από τους πολλούς, που πραγματοποίησε ο νεαρός γαμπρός.

Ο κ. Τζεφς είναι ο ηγέτης της Εκκλησίας του Χριστού των Τελευταίων Ημερών, που σήμερα καυχάται για δέκα χιλιάδες μέλη. Είναι, κατά συνέπεια, η μεγαλύτερη σέκτα που πρεσβεύει τον θεσμό της πολυγαμίας.

Στις 21 Νοεμβρίου οι εισαγγελείς της Γιούτα άσκησαν δίωξη κατά του Τζεφς ως συνεργού σε βιασμό. Η υπόθεση έφερε και πάλι στο προσκήνιο το πρόβλημα της πολυγαμίας στις ΗΠΑ, που εξακολουθεί να είναι παράνομη, ενώ σύμφωνα με γκάλοπ του Μαΐου, το 93% των Αμερικανών τον θεωρεί άκρως ανήθικο.

Εν αντιθέσει με την πολυγαμία που δεν συζητείται από κανένα, ο γάμος των ομοφυλοφίλων πυροδότησε την έναρξη εθνικού διαλόγου για την παραδοσιακή ηθική.

Πολλοί λένε ότι η αποδοχή του γάμου των ομοφυλοφίλων θα ανοίξει τον δρόμο για τη νομιμοποίηση της πολυγαμίας, αιμομιξίας και άλλων πιθανώς ακόμα πιο παράδοξων τύπων εγγάμου συμβίωσης. Οι μορμόνοι φονταμενταλιστές, όμως, δεν επιθυμούν να μοιραστούν τη συζυγική κλίνη με «αμαρτωλούς» σαν τους ομοφυλόφιλους. Γι’ αυτό οι υπέρμαχοι του γάμου μελών του ίδιου φύλου τήρησαν τις αποστάσεις τους από την πολυγαμία, λέγοντας ότι η σεξουαλικότητα είναι ένα θέμα που καθορίζεται από τη γέννηση, εν αντιθέσει με την πολυγαμία που αποτελεί επιλογή με καταστροφικά κοινωνικά αποτελέσματα.

Ομως, στη Γιούτα και την Αριζόνα, όπου διαμένουν μεγάλες κοινότητες μορμόνων, το επίσημο κράτος αποστρέφει το πρόσωπο στην πολυγαμία εκτός και αν υπάρχουν θέματα αιμομιξίας, απάτης ή κακοποίησης. Οπως δείχνει και η υπόθεση του Τζεφς, οι υπέρμαχοι της πολυγαμίας έχουν να διανύσουν ανηφορικό δρόμο μέχρι να καταφέρουν να βελτιώσουν τη δημόσια εικόνα τους. Ο εξαναγκασμός και η κακοποίηση αποτελούν τους πιο προφανείς κινδύνους του θεσμού.

Ακόμα και οι αριθμοί δεν μοιάζουν να είναι με το μέρος τους. Εκατομμύρια Αμερικανοί είναι ομοφυλόφιλοι και πολλά περισσότερα εκατομμύρια έχουν φίλους ή συγγενείς με τέτοιο σεξουαλικό προσανατολισμό. Οι πολύγαμοι δεν ξεπερνούν τους 37.000 σε ολόκληρες τις ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή