Ασφυκτικές πιέσεις στον Σινιόρα

Ασφυκτικές πιέσεις στον Σινιόρα

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΗΡΥΤΟΣ. Σε αναζήτηση νέων κυβερνητικών συσχετισμών βρίσκεται ο Λίβανος μετά την πρωτοφανούς μαζικότητας διαδήλωση της αντιπολίτευσης την Κυριακή. Η Χεζμπολάχ και οι σύμμαχοί της διεκδικούν ενεργό ρόλο σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας, ο φιλοδυτικός πρωθυπουργός Σινιόρα αρνείται, ενώ ο Αραβικός Σύνδεσμος επιχειρεί διαμεσολαβητική προσπάθεια.

Ο απεσταλμένος του Αραβικού Συνδέσμου Μουσταφά Ισμαήλ συναντήθηκε χθες με τον πρωθυπουργό Σινιόρα και του μετέφερε την επιθυμία της Χεζμπολάχ «να μην ανατρέψει την κυβέρνηση και να μην παρεμποδίσει τη δουλειά της». Βέβαια, αυτό ακριβώς κάνει τις τελευταίες δέκα ημέρες η Χεζμπολάχ, πιέζοντας την κυβέρνηση με διαμαρτυρίες και καταλήψεις. Η Χεζμπολάχ, που αντλεί την υποστήριξή της από την πλέον πολυάριθμη σιιτική κοινότητα του Λιβάνου, δεν ζητεί τα ηνία της εξουσίας αλλά ζητεί να μπορεί να επηρεάζει τις αποφάσεις. Ετσι, η πρόταση του Αραβικού Συνδέσμου για συμμετοχή της Χεζμπολάχ στην κυβέρνηση με «αναστέλλουσα μειοψηφία» βρήκε, όπως ανακοινώθηκε, σύμφωνη τη Χεζμπολάχ. Η κυβέρνηση Σινιόρα δηλώνει ότι η συμμετοχή της Χεζμπολάχ «είναι ευπρόσδεκτη», δεν είναι όμως σαφές αν ο Σινιόρα θέλει να δώσει στη Χεζμπολάχ τον ενισχυμένο ρόλο της αναστέλλουσας μειοψηφίας.

Συμμετείχαν 1.000.000

Η διαδήλωση της Κυριακής στη Βηρυτό είχε «μέγεθος άνευ προηγουμένου» σύμφωνα με τον λιβανέζικο στρατό. Ξένοι ανταποκριτές υπολόγισαν τον αριθμό των παρευρισκομένων στη διαδήλωση της Χεζμπολάχ στο ένα έκατομμύριο. Χθες οι διαμαρτυρίες συμπλήρωσαν την εντέκατη ημέρα τους. Επί 24ώρου βάσεως, τις τελευταίες έντεκα ημέρες, χιλιάδες υποστηρικτές της Χεζμπολάχ, αλλά και των χριστιανών και μουσουλμάνων συμμάχων της έχουν κατασκηνώσει στο κέντρο της Βηρυτού και ζητούν πολιτική αλλαγή.

Σήμερα αναμενόταν στη Βηρυττό και ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα για να δώσει την τελική ώθηση προς την κατεύθυνση μιας συμφωνίας. Οι προτάσεις του Αραβικού Συνδέσμου δεν περιλαμβάνουν μόνο αναβάθμιση του ρόλου της Χεζμπολάχ, αλλά και συμφωνία για το διεθνές δικαστήριο που θα αναζητήσει τους ενόχους της δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι. Επίσης, περιλαμβάνει την προκήρυξη νέων βουλευτικών και προεδρικών εκλογών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή