Στο Αμβούργο ψάχνουν τώρα για πολώνιο

Στο Αμβούργο ψάχνουν τώρα για πολώνιο

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΜΒΟΥΡΓΟ. Οι αγωνιώδεις έρευνες των γερμανικών αρχών για ίχνη ραδιενέργειας στο Αμβούργο, η προειδοποίηση της Βρετανίας ότι δεν θα ανεχθεί ανάμειξη του Κρεμλίνου στη διαδικασία των ανακρίσεων και η εξέταση του βασικού μάρτυρα, πρώην πράκτορα και νυν ζάπλουτου επιχειρηματία, Αντρέι Λουγκοβόι, συνέθεσαν χθες το σκηνικό εξελίξεων στο θρίλερ της δολοφονίας του Λιτβινένκο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των γερμανικών αρχών, τέσσερα άτομα -η σύζυγος του Ρώσου επιχειρηματία, Ντιμίτρι Κοβτούν, ο συνεργάτης της και δύο μικρά παιδιά- έχουν κατά πάσα πιθανότητα μολυνθεί με πολώνιο 210, που είναι βέβαιο ότι μετέφερε ο κ. Κοβτούν στο Αμβούργο, στη διάρκεια τετραήμερης παραμονής του στην πόλη. Μένει να αποδειχθεί εάν ο Κοβτούν μετέφερε το δηλητήριο εν γνώσει του, αν και οι γερμανικές αρχές τον θεωρούν μάλλον «ύποπτο» παρά «θύμα».

Αφηνε παντού ραδιενέργεια

Ιχνη ραδιενέργειας ανακαλύφθηκαν την Κυριακή στο διαμέρισμα της πρώην συζύγου του Ντιμίτρι Κοβτούν στο Αμβούργο (και συγκεκριμένα στον καναπέ όπου κοιμήθηκε), στο σπίτι της μητέρας του έξω από την πόλη, στο αυτοκίνητο που χρησιμοποίησε και σ’ ένα γραφείο. Με λίγα λόγια, ο Κοβτούν άφηνε ραδιενέργεια παντού στο πέρασμά του και μόλις ολοκλήρωσε το καταστροφικό ταξίδι στο Αμβούργο μετέβη στο Λονδίνο, όπου συνάντησε, όπως είναι γνωστό, τον Αλεξάντρ Λιτβινένκο το μοιραίο βράδυ της 1ης Νοεμβρίου.

Πρώην πράκτορας, όπως οι Αντρέι Λουγκοβόι και Αλεξάντρ Λιτβινένκο και νυν επιχειρηματίας στον τομέα της ιδιωτικής ασφάλειας, ο κ. Κοβτούν έχει αναχθεί μοιραία σε πρωταγωνιστή του θρίλερ από «δευτερεύων μάρτυρας» που ήταν, ενώ έχει ήδη ανακριθεί από τη βρετανική αστυνομία στη Μόσχα. Με την ολοκλήρωση της ανάκρισης, σημειωτέον, το ρωσικό πρακτορείο Ιταρ-τας μετέδωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ο κ. Κοβτούν έχει μολυνθεί σοβαρά και έχει πέσει σε κώμα, πληροφορία που χαρακτήρισε ψευδή, κατά τη χθεσινή του κατάθεση, ο Αντρέι Λουγκοβόι.

Ρώσοι στο Λονδίνο

Στο Λονδίνο, στο μεταξύ, οι αρχές ετοιμάζονται να δεχθούν αποστολή Ρώσων ανακριτών, οι οποίοι θα αναλάβουν να εξετάσουν ανθρώπους του στενού περιβάλλοντος του θύματος, με πρώτους τον πρώην βαρώνο των ΜΜΕ, Μπόρις Μπερεζόφσκι, και τον εκπρόσωπο των Τσετσένων, Αχμέντ Ζακάγεφ. Οι τελευταίοι ζητούν εγγυήσεις για την ασφάλειά τους, προκειμένου να παρουσιαστούν στους Ρώσους ανακριτές, όπως δήλωσε ο Αλεξ Γκόλντφαρμπ, συνεργάτης του Μπερεζόφσκι και φίλος του Αλεξάντρ Λιτβινένκο. Εκπρόσωπος του πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ, επανέλαβε χθες ότι η Βρετανία δεν θα δεχθεί «πολιτικά ή διπλωματικά εμπόδια» στις έρευνες που διεξάγει στη ρωσική πρωτεύουσα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή