Ανακάλυψαν θαλάσσιο ερπετό 70 εκατ. χρόνων

Ανακάλυψαν θαλάσσιο ερπετό 70 εκατ. χρόνων

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ. Το απολίθωμα σκελετού ενός νεαρού πλησιόσαυρου- ένα θαλάσσιο ερπετό που ζούσε στη Γη πριν από 70 εκατομμύρια χρόνια- ανακάλυψαν στην Ανταρκτική ερευνητές από τις ΗΠΑ και την Αργεντινή. Το εύρημα είναι από τα πιο ολοκληρωμένα που βρέθηκαν μέχρι σήμερα αναφέρει ανακοίνωση του Εθνικού Ιδρύματος Επιστημών των ΗΠΑ.

Οι πλησιόσαυροι είχαν εξαιρετικά μακρύ λαιμό και κολυμπούσαν στους νότιους ωκεανούς όταν οι θερμοκρασίες στην Γη ήταν πολύ υψηλότερες από τις σημερινές. Ο σκελετός που βρέθηκε στην Ανταρκτική έχει μήκος 1,5 μέτρο, δηλαδή, το ένα έκτο του μήκους που θα είχε ένα πλήρως ανεπτυγμένο ενήλικο ζώο, ενώ εξαιρετικά έχει διατηρηθεί και η περιοχή του στομαχιού του.

Οι ερευνητές τεκμαίρουν ότι κάποιες ηφαιστιακές εκρήξεις, ανάλογης ισχύος με αυτή του Μάουντ Σεντ Χέλεν στην Ουάσιγκτον το 1980, πρέπει να προκάλεσαν τον πρόωρο θάνατο του ζώου. Μάλιστα η περιοχή που βρέθηκε, μαζί με άλλα μερικώς διατηρημένα απολιθώματα ζώων, πρέπει να ήταν λεκάνη αβαθών υδάτων όπου γεννούσαν οι θηλυκοί πλησιόσαυροι. Στην ίδια περιοχή τα νεαρά ζώα παρέμεναν μέχρις ότου να δυναμώσουν αρκετά για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις ανοιχτές θάλασσες.

Η επιχείρηση ανάσυρσης των οστών από το νησί Βέγκα της Ανταρκτικής ήταν εξαιρετικά δύσκολη για τους επιστήμονες εξαιτίας των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούσαν στην περιοχή και των ισχυρότατων ανέμων. «Οταν τελειώσαμε την εργασία μας, η χαμηλή θερμοκρασία πάγωσε το νερό προτού καταφέρουμε να τοποθετήσουμε προστατευτικό γύψο γύρω από τα οστά για να τα μεταφέρουμε με ασφάλεια. Το έδαφος ήταν τόσο παγωμένο ώστε ένα από τα σκαπτικά εργαλεία που χρησιμοποιούσαμε έσπασε σαν να ήταν φτιαγμένο από καλαμάκια. Αναγκαστήκαμε να μεταφέρουμε ειδικό μηχάνημα στην περιοχή, και στα σακίδιά μας μεταφέραμε και βενζίνη. Το απολίθωμα ήταν τόσο βαρύ που χρειάστηκαν πέντε άτομα για να το σηκώσουν σε στρατιωτικό ελικόπτερο της Αργεντινής και να το μεταφέρουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή