Επίδοξοι Αμερικανοί πρόεδροι γίνονται συγγραφείς με… αιτία

Επίδοξοι Αμερικανοί πρόεδροι γίνονται συγγραφείς με… αιτία

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο χειμαρρώδης λόγος αποτελεί προϋπόθεση για την εξέλιξη ενός πολιτικού, όμως στις ΗΠΑ οι επίδοξοι πρόεδροι έχουν υιοθετήσει τη λατινική ρήση verba volent scripta manent και έχουν πέσει με τα μούτρα στη συγγραφή. Τουλάχιστον οκτώ από τους πιθανούς υποψήφιους στις προεδρικές εκλογές του 2008 σχεδιάζουν την έκδοση βιβλίου ή έχουν εκδώσει πρόσφατα κάποιο. Και οι πωλήσεις ορισμένων από αυτά είναι εξαιρετικές.

«Οταν ξεκίνησα αυτή τη δουλειά πριν από δέκα περίπου χρόνια όλοι οι συνάδελφοι εκδότες μού έλεγαν, τα βιβλία των πολιτικών δεν πουλάνε. Σήμερα είναι από τα πιο ευπώλητα βιβλία», τόνισε η πρόεδρος της Ενωσης Αμερικανών Εκδοτών, Πατρίσια Σρέντερ. Βέβαια, τα βιβλία που έρχονται πρώτα στις λίστες των πωλήσεων είναι εκείνα, οι συγγραφείς των οποίων είναι ήδη πολιτικές διασημότητες, όπως η γερουσιαστής της Νέας Υόρκης, Χίλαρι Κλίντον και ο συνάδελφός της από την Αριζόνα, Τζον ΜακΚέιν.

Για τους περισσότερους υποψηφίους των προεδρικών εκλογών η συγγραφή δεν αποτελεί εσωτερική ανάγκη έκφρασης ή επικοινωνίας, αλλά έναν εύσχημο τρόπο προβολής. «Είναι πολύ εύχρηστο εργαλείο για τους πολιτικούς. Οταν τους ρωτούν ποια είναι η θέση σας σε αυτό το ζήτημα, απαντούν, το αναφέρω στο τάδε μου βιβλίο. Η συγγραφή τους προδίδει κύρος και σοβαρότητα», συμπληρώνει η Σρέντερ.

Ο κυβερνήτης του Αρκάνσας Μάικ Χάκαμπι, ο οποίος θεωρείται από τους επικρατέστερους υποψήφιους για το ρεπουμπλικανικό χρίσμα, ανέφερε ότι ελπίζει πως το βιβλίο του με τίτλο «12 τρόποι για την αποκατάσταση του μεγαλείου της Αμερικής», το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει στις αρχές Ιανουαρίου, θα τον βοηθήσει να υπολογίσει τον αριθμό των ανθρώπων που θα στηρίξουν πιθανή υποψηφιότητά του. Πολλοί πιθανοί υποψήφιοι έχουν δοκιμάσει την τύχη τους στον εκδοτικό χώρο στο παρελθόν. Την ερχόμενη Τρίτη ο εκδοτικός οίκος Simon & Schuster πρόκειται να ανατυπώσει το βιβλίο της Χίλαρι Κλίντον «Αρχίζοντας από ένα χωριό…». Το βιβλίο είχε ξεπεράσει τα 700.000 αντίτυπα στην πρώτη του έκδοση πριν από δέκα χρόνια.

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών, Εντουαρντ ΜακΚέιν αναμένεται να εκδώσει βιβλίο σε συνεργασία με τον συνεργάτη του, Μαρκ Σάλτερ τον Αύγουστο του 2007. Ο γερουσιαστής της Μασαχουσέτης και πρώην υποψήφιος πρόεδρος για τους Δημοκρατικούς, Τζον Κέρι, συνέγραψε μαζί με τη γυναίκα του για περιβαλλοντικά ζητήματα. Το βιβλίο του πρώην αντιπροέδρου των Δημοκρατικών, Αλ Γκορ, το οποίο αποτελεί σφοδρή κριτική της πολιτικής Μπους, θα κυκλοφορήσει τον Μάιο του 2007.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή