Κώνωπες ανωφελείς υπέρ της δημόσιας υγείας

Κώνωπες ανωφελείς υπέρ της δημόσιας υγείας

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο μέσος Ελληνας όταν ακούει τη λέξη Σιγκαπούρη σκέφτεται τροπικό κλίμα, ηλεκτρονικά είδη, μοντέρνα γυάλινα κτίρια και πλούτο -όχι απαραιτήτως με αυτήν τη σειρά. Πριν από μερικά χρόνια, η Σιγκαπούρη είχε γίνει ανέκδοτο χάρις στις τσίχλες: οι αρχές της μακρινής ασιατικής χώρας, είχαμε πληροφορηθεί, ρίχνουν γενναία πρόστιμα σε όποιον αφού μασήσει τσίχλα, αποφασίζει, ανέμελα και θαρραλέα, να την ξεφορτωθεί πετώντας την στο έδαφος (για την ανάλογη πράξη, χάρη στην οποία βρωμίζουν τα αθηναϊκά πεζοδρόμια, ουδείς τιμωρείται, και ουδείς τολμά να τη θίξει. Και αν νομίζετε ότι πρόκειται για υπερβολή, κάντε μια βόλτα σε πεζοδρόμια στο κέντρο της «μεταολυμπιακής» Αθήνας). Τι υπερβολή, είχαμε αναλογιστεί! Εμείς εδώ μπορεί να είμαστε στο άλλο άκρο στο ζήτημα της δημόσιας καθαριότητας αλλά και αυτοί στη Σιγκαπούρη το παρατραβάνε.

Αυτή την εβδομάδα πληροφορηθήκαμε ότι οι αρχές της Σιγκαπούρης δεν αστειεύονται ούτε με τη δημόσια υγεία. Το ειδικό σώμα ελεγκτών της υγειονομικής υπηρεσίας έχει δικαίωμα να κάνει εφόδους στα σπίτια ανυποψίαστων πολιτών για να ελέγξει την κατάσταση των φυτών. Οχι, οι κύριοι της υπηρεσίας δεν ψάχνουν να βρουν μήπως μεταξύ των τροπικών φυτών κάποιοι, έχουν φυτέψει και κάνναβη. Ομως οι νομοταγείς πολίτες μπορεί να έχουν ενδεχομένως ξεχάσει να αδειάσουν το νερό στα πιατάκια κάτω από τις γλάστρες των τροπικών φυτών τους. Το νερό αυτό μπορεί να έχει λιμνάσει, και ω της φρίκης! να μαζευτούν κουνούπια -τα συνήθη ανωφελή- και να σημειωθεί έτσι νέα έξαρση της ελονοσίας.

Δεν έχει καμιά σημασία το ότι η Σιγκαπούρη, σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, έχει καταπολεμήσει με αποτελεσματικότητα την ελονοσία ήδη από το 1982. Το πρόστιμο για πλημμελή φροντίδα των φυτών είναι 100 δολάρια. Επιπλέον, ο άτυχος Σιγκαπουριανός εξευτελίζεται, γίνεται δακτυλοδεικτούμενος επειδή δεν λαμβάνει μέτρα για το κοινό καλό. Πώς νομίζετε ότι η Σιγκαπούρη έχει προοδεύσει σε σημείο που το ΑΕΠ της να έχει εκτιναχθεί από τα 512 δολάρια το 1965, στα 26.836 το 2005, ίσο περίπου με της Ισπανίας; Και με τέτοιες εκστρατείες αφύπνισης.

Παρόμοια εκστρατεία αφύπνισης έχει εξαπολύσει και η κυβέρνηση της χώρας. Στόχος του κυβερνώντος κόμματος της Λαϊκής Δράσης που βρίσκεται στην εξουσία από την εποχή της ανεξαρτησίας, το 1965, είναι η πρόοδος και η διατήρηση της Σιγκαπούρης στη λέσχη των οικονομικά ισχυρών «τίγρεων της Ασίας». Και για να επιτευχθεί ο στόχος, η χώρα πρέπει να απαλλαγεί από ταραχοποιά στοιχεία. Οπως απηλλάγη από τα κουνούπια. Το κουνούπι, στην προκειμένη περίπτωση ονομάζεται Τσε Σουν Χουάν, και καταδικάστηκε σε φυλάκιση πέντε εβδομάδων γιατί οργάνωσε και μίλησε σε δημόσια συγκέντρωση κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας την περασμένη άνοιξη. Ο Χουάν όφειλε να έχει ζητήσει ειδική άδεια από την αστυνομία, όπως προβλέπει ο νόμος για οποιαδήποτε συνάθροιση άνω των τεσσάρων ατόμων -σας θυμίζει κάτι; Αντίστοιχη μεγαθυμία επιδείκνυε και η χούντα στην Ελλάδα.

Οχι πως θα έπαιρνε ποτέ άδεια ο Χουάν, αφού τέτοιες άδειες δίνονται μόνο στο κυβερνών κόμμα και ο ίδιος με μια καταδίκη, στο παρελθόν, για δυσφήμιση της κυβέρνησης που συνοδεύτηκε από πρόστιμο 250.000 δολαρίων, δεν είχε δικαίωμα να θέσει καν υποψηφιότητα στις εκλογές.

Είναι η τέταρτη φορά που φυλακίζεται ο Χουάν και πάντα για τον ίδιο λόγο, γιατί διαμαρτύρεται για τον περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης, την οποία αναγνωρίζει το σύνταγμα της Σιγκαπούρης. Σκεφτείτε και να μην την αναγνώριζε…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή