Στο «στόχαστρο» Μπλερ το δίδυμο κόμμα-συνδικάτο

Στο «στόχαστρο» Μπλερ το δίδυμο κόμμα-συνδικάτο

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Τόνι Μπλερ φημολογείται ότι πρόκειται να υποστηρίξει μια καθολική επανεξέταση των κομματικών χρηματοδοτήσεων, που θα περιορίσει την επιρροή των συνδικάτων στο Εργατικό Κόμμα.

Τα μέλη των συνδικάτων θα κληθούν να συμφωνήσουν, σε ετήσιες δωρεές προς το κόμμα μέσω των ενώσεών τους, σύμφωνα με όσα ελέχθησαν σε ιδιωτική συνάντηση στο Ουέστμινστερ. Το σύνολο των δωρεών ενός εκάστου των συνδικάτων θα υπόκειται σε πλαφόν, σύμφωνα με τις προτάσεις του σερ Χέιντεν Φίλιπς, του ανθρώπου στον οποίο έχει αναθέσει ο πρωθυπουργός την υποβολή προτάσεων για το μέλλον της κομματικής χρηματοδότησης. Ο σερ Χέιντεν εξετάζει το ενδεχόμενο να προτείνει πλαφόν των 150 000 ετησίως, όπως προτείνουν οι Τόρις, αν και σύμφωνα με μια πηγή, το όριο θα μπορούσε να φθάσει στα 250.000. Η δημοσίευση της έκθεσής του, που αρχικώς είχε σχεδιαστεί γι’ αυτό το μήνα, θα καθυστερήσει μέχρι την έλευση του νέου έτους.

Σύμφωνα με τα σημερινά ισχύοντα, τα συνδικάτα ρωτούν τα μέλη τους, κάθε δέκα χρόνια, αν επιθυμούν να συνδράμουν ένα πολιτικό ταμείο. Στη συνέχεια, τα συνδικάτα παίρνουν χρήματα από το ταμείο τους και τα διανέμουν κατά βούληση. Αυτή η διευθέτηση δίνει τη δυνατότητα στους ηγέτες των συνδικάτων να δίνουν οικονομική κατεύθυνση και να ασκούν πολιτική πίεση. Ωστόσο, οι βουλευτές πιστεύουν ότι ο σερ Χέιντεν θα προτείνει «εξατομίκευση», όπου κάθε μέλος συνδικάτου θα επιλέγει, αν θα συνδράμει ή όχι πολιτικά κόμματα.

Η Ντάουνιγκ Στριτ επιμένει ότι η επιτροπή Φίλιπς δεν έχει υποβάλει ακόμη συστάσεις. Αλλά σύμφωνα με ορισμένες επικριτικές πηγές, στο εσωτερικό των Εργατικών, ο σερ Χέιντεν προωθεί ανοιχτά αυτού του είδους τα σχέδια με τις ευλογίες της Ντάουνιγκ Στριτ. Οι επικριτές του πιστεύουν ότι ο Μπλερ προτίθεται να επιδιώξει δραματική αναδιάρθρωση της σχέσης των Εργατικών με τα συνδικάτα, ως μέρος της «κληρονομιάς» του. Κατά τους πρώτους μήνες της ηγεσίας του, ο Μπλερ σφράγισε την εξουσία του στο κόμμα, ανακοινώνοντας το σχέδιό του να καταργήσει το άρθρο 4 του καταστατικού χάρτη των Εργατικών.

Μεγάλο μέρος Εργατικών βουλευτών και των επαγγελματικών συνδικάτων πιθανότατα θα αντιδράσουν σε θεμελιώδη αναδιάρθρωση της κομματικής χρηματοδότησης, κατά τα προαναφερθέντα. Ο Γκόρντον Μπράουν έχει ισχυρούς δεσμούς με τα συνδικάτα και θα μπορούσε να προβάλει βέτο, ενώ αριστεροί Εργατικοί βουλευτές πιστεύουν ότι ο Μπλερ υπολογίζει ότι θα μπορούσε να πάρει τέτοια μέτρα μέσω Κοινοβουλίου με στήριξη των Συντηρητικών και των Φιλελεύθερων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή