Συμπλοκές μεταξύ Χαμάς και Φατάχ στη Λωρίδα της Γάζας

Συμπλοκές μεταξύ Χαμάς και Φατάχ στη Λωρίδα της Γάζας

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΑΜΑΛΑ. Εκρυθμη παραμένει η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, δύο εικοσιτετράωρα μετά τη στυγερή δολοφονία των τριών ανήλικων γιων ανώτατου αξιωματούχου της Φατάχ. Ανδρες των ελεγχόμενων από την κυβέρνηση του Ισμαήλ Χανίγια δυνάμεων ασφαλείας άνοιξαν χθες πυρ εναντίον εκατοντάδων οπαδών της Φατάχ στη Χαν Γιουνίς, οι οποίοι διαδήλωναν στη Χαν Γιουνίς κατά της ανομίας στη Λωρίδα της Γάζας.

Αυτόπτες μάρτυρες υποστήριζαν ότι τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν νεαροί υποστηρικτές της Φατάχ επιτέθηκαν με πέτρες εναντίον ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας του υπουργείου Εσωτερικών, οι οποίοι επιχείρησαν να διαλύσουν το εξαγριωμένο πλήθος πυροβολώντας στον αέρα. Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, τέσσερις υποστηρικτές της Φατάχ μεταφέρθηκαν τραυματισμένοι σε τοπικό νοσοκομείο.

Λίγες ώρες αργότερα, άνδρες των φίλα προσκείμενων στον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς, δυνάμεων ασφαλείας συγκρούστηκαν στην ίδια περιοχή με αστυνομικούς της Χαμάς, με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό τριών ανθρώπων. Η Χαμάς, πάντως, υποστηρίζει ότι τα χθεσινά επεισόδια δεν προκλήθηκαν από νεαρούς ταραξίες, αλλά από ενόπλους της Φατάχ, οι οποίοι πραγματοποίησαν διαδοχικές επιθέσεις εναντίον δημοσίων κτίριων στη Χαν Γιουνίς. Σημειώνεται ότι ο κ. Αμπάς διέταξε χθες το πρωί την άμεση ανάπτυξη των δυνάμεων ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής που ελέγχονται από τον ίδιο σ’ ολόκληρη την περιφέρεια της Λωρίδας της Γάζας.

Πρόωρες εκλογές;

Παράλληλα, η Φατάχ κατηγόρησε χθες δημόσια τη Χαμάς για τη δολοφονία των τριών παιδιών του αξιωματούχου της υπηρεσίας πληροφοριών της Παλαιστινιακής Αρχής, Μπάχα Μπαλουσάχ. «Η Χαμάς και η κυβέρνηση του Ισμαήλ Χανίγια φέρουν την ευθύνη της αποτρόπαιης δολοφονίας», δήλωσε το ηγετικό στέλεχος της Φατάχ, Χουσεΐν Αλ Σέιχ. Στον αντίποδα, η Χαμάς κατηγόρησε τη Φατάχ για προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης της προχθεσινής τραγωδίας και προειδοποίησε ότι το περιβάλλον του κ. Αμπάς θα φέρει την ευθύνη για τις συνέπειες των ανυπόστατων κατηγοριών σε βάρος της ισλαμικής οργάνωσης. Την ίδια στιγμή, εντείνεται η φημολογία περί επικείμενης προκήρυξης πρόωρων εκλογών, πριν από το τέλος της εβδομάδας, από τον Παλαιστίνιο πρόεδρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή