Χωρίς πάγους ο Βόρειος Πόλος έως το 2040

Χωρίς πάγους ο Βόρειος Πόλος έως το 2040

42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε θάλασσα χωρίς πάγους, ίσως να έχει μεταβληθεί ο Βόρειος Πόλος μέχρι το 2040 εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη, προειδοποιούν Αμερικανοί ερευνητές. Οι αιώνιοι πάγοι λιώνουν και συρρικνώνονται με πρωτοφανή ταχύτητα κατά τους θερινούς μήνες. Στην περιοχή, βέβαια, επικρατεί μια πολύ ευαίσθητη ισορροπία, η οποία, ανά πάσα στιγμή, μπορεί να ανατραπεί, αποστερώντας την από το ολόλευκο κάλυμμά της διά πάντος. Μια τέτοια εξέλιξη, λένε οι ερευνητές, θα επηρεάσει παγκοσμίως το κλίμα και τα οικοσυστήματα σε ξηρά και θάλασσα, θέτοντας σε κίνδυνο την επιβίωση χιλιάδων ειδών. Ταυτόχρονα, η ολοκληρωτική τήξη των πάγων στον Αρκτικό Κύκλο θα γεννήσει προβλήματα στη ναυσιπλοΐα, την οικονομία και θα προκαλέσει ζητήματα γεωστρατηγικής ασφάλειας στις ΗΠΑ.

Για μία ακόμα φορά οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι μοναδικός τρόπος επίλυσης του προβλήματος της τήξης των πάγων είναι ο έλεγχος του φαινομένου του θερμοκηπίου και των εκπομπών των αερίων που το προκαλούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή