Η Σαουδική Αραβία υπέρ των σουνιτών

Η Σαουδική Αραβία υπέρ των σουνιτών

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Σαουδική Αραβία διεμήνυσε στο Λευκό Οίκο ότι εξετάζει το ενδεχόμενο χρηματοδότησης των σουνιτών ανταρτών του Ιράκ σε περίπτωση εμφυλίου κατόπιν της αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από την πολυτάραχη χώρα του Περσικού Κόλπου. Αμερικανοί και Αραβες διπλωμάτες επιβεβαίωσαν ότι ο βασιλιάς Αμπντούλα κατέστησε σαφές στον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Ντικ Τσέινι, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του τελευταίου στη Σαουδική Αραβία προ δύο εβδομάδων, ότι το Ριάντ δεν θα παραμείνει αμέτοχο σε περίπτωση εμφυλίου στο Ιράκ. Ο Σαουδάραβας μονάρχης φέρεται, ακόμα, να δήλωσε αντίθετος στην προοπτική του διαλόγου μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης, ενώ έθεσε ζήτημα επανέναρξης της ειρηνευτικής διαδικασίας για τη Μέση Ανατολή.

Εκτιμάται ότι οι προειδοποίηση των Σαουδαράβων αντανακλά την έντονη ανησυχία των σουνιτών συμμάχων της Αμερικής αναφορικά με την αυξανόμενη επιρροή της Τεχεράνης στο Ιράκ, καθώς και το πυρηνικό πρόγραμμα των Ιρανών. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας εξέφρασε δυσαρέσκεια για την αύξηση της επιρροής των σιιτών και έντονο προβληματισμό για το ενδεχόμενο εμπλοκής του νέου ιρακινού στρατού ενάντια των σουνιτών. «Θα υποχρεωθούμε σε εμπλοκή εφόσον οι σιίτες επιχειρήσουν εθνοκάθαρση σε βάρος της σουνιτικής μειονότητας μετά την αποχώρηση των Αμερικανών», σχολίασε σχετικά Αραβας διπλωμάτης υπό τον όρο της ανωνυμίας του.

Από την πλευρά τους, πάντως, ανώτατοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπους άφηναν να διαρρεύσει ότι πολυαναμενόμενη αναθεώρηση της πολιτικής για το Ιράκ του Λευκού Οίκου στηρίζεται σε σχέδιο για το σχηματισμό συμμαχίας μεταξύ μετριοπαθών σουνιτών και σιιτών. Ο Λευκός Οίκος εμφανίζεται, ακόμα, να υπολογίζει στην ουσιαστική συνεργασία των μετριοπαθών σιιτών του Ιράκ με τις κυβερνήσεις σουνιτικών αραβικών κρατών. «Οι μετριοπαθείς σιίτες, τα σουνιτικά κράτη, οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί πρέπει να δημιουργήσουν έναν ισχυρό άξονα για την αντιμετώπιση του Ιράν, της Συρίας και των τρομοκρατών», τόνισε αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Σαουδάραβες έχουν δεσμευτεί ότι δεν θα στηρίξουν τους σουνίτες του Ιράκ όσο οι Αμερικανοί διατηρούν στρατεύματα στη χώρα. Επιπλέον, η ανάμειξη της Αλ Κάιντα στην εξέγερση λειτουργεί ως αποτρεπτικός παράγοντας για την όποια υποστήριξη της Σαουδικής Αραβίας προς τους σουνίτες του Ιράκ. Θεωρείται, όμως, δεδομένο ότι οι Σαουδάραβες θα επέμβουν στον πλευρό των σουνιτών αν η θρησκευτική διαμάχη στο Ιράκ προσλάβει μεγαλύτερες διαστάσεις.

Πρόσφατα, ο πρέσβης της Σαουδικής Αραβίας στις ΗΠΑ, πρίγκιπας Τουρκί Αλ Φαϊζάλ, απήλλαξε από τα καθήκοντά του σύμβουλο της πρεσβείας με αφορμή άρθρο του τελευταίου στην Ουάσιγκτον Ποστ. Πρόκειται για τον Ναουάφ Ομπάιντ, ο οποίος προειδοποίησε τον Λευκό Οίκο ότι η αποχώρηση των Αμερικανών από το Ιράκ θα επιφέρει την «μαζική παρέμβαση της Σαουδικής Αραβίας προκειμένου ν’ αποτραπεί η σφαγή των σουνιτών από τους σιίτες παραστρατιωτικούς». Ο ίδιος υποστήριξε ότι η Σαουδική Αραβία οφείλει να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου ούτως ώστε η τιμή του μαύρου χρυσού στην παγκόσμια αγορά να μειωθεί κατά 50%. «Η κίνηση αυτή θα έχει ολέθριες συνέπειες για την οικονομία του Ιράν», υπογράμμισε ο κ. Ομπάιντ.

Ο τελευταίος μπορεί ν’ απολύθηκε και ο πρίγκιπας Αλ Φαϊζάλ να έχει εκδηλώσει πρόθεση παραίτησης, όμως θεωρείται βέβαιο ότι το άρθρο στην «Ουάσιγκτον Ποστ» αντικατοπτρίζει την πρόθεση των Σαουδαράβων. Σαουδαραβικές πηγές ανέφεραν σχετικά ότι ο πρίγκιπας Αλ Φαϊζάλ φιλοδοξεί ν’ αναλάβει τα ηνία του υπουργείου Εξωτερικών, τα οποία βρίσκονται στα χέρια του άρρωστου αδελφού του, πρίγκιπα Σαούντ Αλ Φαϊζάλ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή