Υδρεύονται από φράγμα ηλικίας 3.246 χρόνων…

Υδρεύονται από φράγμα ηλικίας 3.246 χρόνων…

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τούτο το μικρό χωριό, ντόπιοι και αρχαιολόγοι έχουν ένα πολύ σοβαρό λόγο για να γιορτάσουν από κοινού. Κατάφεραν κάτι μοναδικό. Ενα φράγμα που κατασκευάστηκε πριν από 3.246 χρόνια, και έκτοτε βρισκόταν θαμμένο κάτω από λάσπη, ήλθε και πάλι στην επιφάνεια και μάλιστα όχι ως απλό αξιοθέατο. Είναι και πάλι ένα πλήρως λειτουργικό φράγμα που θα βελτιώσει τη ζωή των σημερινών χωρικών. Το φράγμα είναι κληρονομιά από τους Χιττίτες, που κυριαρχούσαν στη Μέση Ανατολή από το 2000 π.Χ. μέχρι το 1000 π.Χ. και μάλιστα είχαν οικοδομήσει μερικές από τις μεγαλύτερες πόλεις της εποχής στην καρδιά της Ανατολίας.

Οι σημερινοί δυόμισι χιλιάδες κάτοικοι της Αλατσαχογιούκ μπορεί να μην ξέρουν πολλά, αλλά για τους Χιττίτες και την ιστορία τους γνωρίζουν τα πάντα. Από τις αρχές του 20ού αιώνα, αρχαιολόγοι πραγματοποιούν ανασκαφές σε βασιλική πόλη στην είσοδο σχεδόν του χωριού τους, που βρίσκεται 160 χλμ. ανατολικά της Αγκυρας. Οι τάφοι του αρχαίου οικισμού και τα θεμέλιά του εξακολουθούν να φυλάσσονται από εξαιρετικής τεχνοτροπίας πέτρινους λέοντες. Στο ίδιο σημείο βρέθηκαν μερικοί από τους πιο πολύτιμους θησαυρούς της περιόδου: χάλκινα και χρυσά αγαλματίδια, κοσμήματα, αλλά και πιάτα, τα οποία σήμερα εκτίθενται στο Μουσείο Πολιτισμών της Ανατολίας στην Αγκυρα.

Η ύπαρξη του φράγματος, ωστόσο, παρέμενε άγνωστη έως το 2002, όταν ομάδα αρχαιολόγων από την Αγκυρα άρχισαν να αναζητούν αρχαιότητες σε βαλτοτόπια δύο χιλιόμετρα από το χωριό. Με βοήθεια της τουρκικής κυβέρνησης και των τοπικών αρχών, η ομάδα μετέφερε από τον τόπο της ανασκαφής περίπου 2,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα λάσπης και επανέφερε στην επιφάνεια το φράγμα, που έπειτα από κάποιες εργασίες επιδιόρθωσης τέθηκε σε λειτουργία.

Χτισμένος κοντά σε λόφο, περιτριγυρισμένος από λεύκες, ο ταμιευτήρας νερού έχει χωρητικότητα τριάντα χιλιάδων κυβικών μέτρων και γεμίζει με νερό από υπόγειο ρυάκι. Επίσης, το φράγμα διαθέτει αρχαία δεξαμενή απολύμανσης του νερού, που το καθιστά πόσιμο, και αρδευτικά κανάλια. «Είναι το μοναδικό φράγμα στον κόσμο που επισκευάστηκε και τέθηκε σε λειτουργία για να εξυπηρετήσει την ίδια χρήση 3.240 χρόνια μετά την κατασκευή του» εξηγεί ο Αγικούτ Σινάρογλου, που ηγείται της αρχαιολογικής ομάδας και συντονίζει την ανασκαφή. Οπως εξήγησε ο Τούρκος αρχαιολόγος, το φράγμα είναι το μοναδικό που επιβιώνει από τα δέκα που κατασκευάστηκαν επί της βασιλείας του Τουντχαλίγια Δ΄, το 1240 π.Χ. Ο βασιλιάς είχε ζητήσει να κατασκευαστούν τα φράγματα αφού εξαναγκάστηκε να εισάγει στάρι από την Αίγυπτο για να σώσει τον λαό του από την πείνα, όταν ξηρασία κατέστρεψε τις καλλιέργειες της Ανατολίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή