Η υπερκόπωση ύποπτη για διαβήτη-2

Η υπερκόπωση ύποπτη για διαβήτη-2

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ατομα τα οποία υποφέρουν από μεγάλη καταπόνηση στην εργασία ίσως έχουν την τάση να αναπτύσσουν διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με μελέτη 677 κυρίως μεσήλικων ανδρών Εβραίων εργατών, η οποία δημοσιεύθηκε στο Journal of Psychosomatic Medicine. Τα ευρήματα σ’ αυτή τη μελέτη, όπως οι ερευνητές λένε, υποδεικνύουν ότι η καταπόνηση από χρόνια εργασία -ο πυρήνας της οποίας συνίσταται από συναισθηματική εξάντληση, φυσική κόπωση και γνωσιακή καταπόνηση- ίσως είναι παράγοντας κινδύνου για την έναρξη διαβήτη τύπου 2 σε φαινομενικώς υγιή άτομα. «Αποδείχθηκε ότι το στρες παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2», είπε στο Reuters ο επικεφαλής συγγραφέας δρ Samuel Melamed από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ.

«Το εύρημά μας υποδεικνύει ότι η ενδεχόμενη βλάβη στην υγεία είναι πιθανό να είναι μεγαλύτερη από αυτήν που υποψιαζόμαστε και μπορεί επίσης να συμπεριλαμβάνει κίνδυνο για διαβήτη», είπε ο Melamed. Από τους 677 εργάτες στη μελέτη, οι 17 ανέπτυξαν διαβήτη τύπου 2 κατά τη διάρκεια των 3 έως 5 χρόνων της παρακολούθησης. Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι εργάτες, οι οποίοι υπέστησαν «κάψιμο» από πολύ εργασία είχαν 1,84 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2, ακόμα και όταν ελήφθησαν υπόψη οι επιδράσεις της ηλικίας, του σεξ, της παχυσαρκίας, του καπνίσματος, της φυσικής δραστηριότητας κατά τον ελεύθερο χρόνο, του είδους της εργασίας και των άλλων παραγόντων, οι οποίοι θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ανάπτυξη της νόσου αυτής.

Και συναισθηματικοί λόγοι

Σε μια υποομάδα 507 εργατών, για τους οποίους οι ερευνητές είχαν τιμές μετρήσεων πίεσης αίματος, οι «καμένοι» εργάτες είχαν τέσσερις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 μετά τον έλεγχο υψηλών επιπέδων της πίεσης του αίματος. Αυτό δείχνει ότι η συσχέτιση μεταξύ του «καψίματος» και του διαβήτη δεν έχει ως μεσάζουσα την υψηλή πίεση του αίματος. Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι ο μέσος όρος «καψίματος» των ατόμων που συμμετείχαν στη μελέτη δεν μεταβλήθηκε με την πάροδο του χρόνου και ότι παρατεταμένη έκθεση αυτών στο «κάψιμο» επηρέασε αρνητικά την υγεία και ευνόησε την έναρξη διαβήτη τύπου 2.

«Κίνδυνο για την υγεία αποτελεί επίσης το συναισθηματικό «κάψιμο» και η χειροτέρευση της ποιότητας ζωής», κατέληξε ο δρ Melamed.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή