Διχάζει τους εταίρους η Υγεία

Διχάζει τους εταίρους η Υγεία

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Με οξεία ενδοκυβερνητική κρίση ενδέχεται να εγκαινιαστεί τον Ιανουάριο η γερμανική προεδρία της Ε. Ε., σε περίπτωση που υλοποιηθούν οι απειλές των συντηρητικών πρωθυπουργών των νότιων κρατιδίων της χώρας, ότι θα τινάξουν στον αέρα τον ακρογωνιαίο λίθο της κυβερνητικής πολιτικής, τη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας, που συζητείται από την Παρασκευή στο Μπούντεσρατ. Μόλις λίγες εβδομάδες μετά την επίτευξη της εύθραυστης συμφωνίας για τις αλλαγές στο σύστημα υγείας, ο Βαυαρός πρωθυπουργός, Εντμουντ Στόιμπερ, προειδοποίησε ότι αν δεν αποσαφηνιστεί η οικονομική επιβάρυνση για τα κρατίδια, τότε η Βαυαρία δεν θα συναινέσει στη θέσπιση της μεταρρύθμισης. Είχε προηγηθεί η δήλωση του πρωθυπουργού της Βάδης Βυρτεμβέργης, Γκίντερ Οτινγκερ, ότι θα αγωνιστεί με κάθε δημοκρατικό μέσο εναντίον των αλλαγών στον τομέα της υγείας.

Σαμποτάζ εκ των έσω

Οι σοσιαλδημοκράτες εταίροι στο μεγάλο συνασπισμό της Αγκελα Μέρκελ έκαναν λόγο για υπονόμευση ενός κεντρικού κυβερνητικού σχεδίου. «Οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν, αν απειλούνται διαρκώς με σαμποτάζ από την εσωτερική αντιπολίτευση στα επιμέρους κρατίδια», σχολίασε ο γενικός γραμματέας του κόμματος, Χουμπέρτους Χάιλ, στην Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ. Ο Χάιλ κατηγόρησε μάλιστα τον Στόιμπερ ότι είναι έρμαιο των πιέσεων από λομπίστες αντί να εκπροσωπεί τα συμφέροντα εκατομμυρίων ασφαλισμένων. Αξίζει να σημειωθεί πως στο Μπούντεσρατ, όπου συμμετέχουν οι πρωθυπουργοί των κρατιδίων, έχουν κατατεθεί εκατό και πλέον προτάσεις για τροποποιήσεις στο σύστημα υγείας.

Η υπουργός Υγείας, Ούλα Σμιντ, υπεραμύνθηκε μεν της μεταρρύθμισης, αλλά εμφανίστηκε διαλλακτική μπροστά στο ενδεχόμενο επιμέρους συμβιβασμών. Ανοιχτός σε αλλαγές παρουσιάστηκε και ο σοσιαλδημοκράτης ηγέτης, Κουρτ Μπεκ, ο οποίος κάλεσε ωστόσο τους συντηρητικούς πρωθυπουργούς των κρατιδίων να μην αμφισβητήσουν το σύνολο της μεταρρύθμισης. Το νομοσχέδιο χρειάζεται την έγκριση αμφότερων των σωμάτων του Κοινοβουλίου για να γίνει νόμος του κράτους.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Τόμας Στεγκ, ωστόσο εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι οι αλλαγές θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από τον Απρίλιο του 2007 και ανέφερε ότι κυβέρνηση και κρατίδια θα συνεργαστούν για να ξεκαθαρίσουν τα ανοιχτά ζητήματα. Η μεταρρύθμιση στον τομέα και ειδικά ο τρόπος χρηματοδότησης του κόστους των αλλαγών είναι από τα πλέον διχαστικά ζητήματα μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων.

Γι’ αυτό το λόγο είναι πιθανό να ξεκινήσει η γερμανική προεδρία της Ε. Ε. μέσα σε βαρύ κλίμα, θέτοντας σε κίνδυνο τις βασικές προτεραιότητες της εξάμηνης θητείας του Βερολίνου, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, την αναβίωση του Ευρωσυντάγματος, την τόνωση της απασχόλησης, την προώθηση μιας πράσινης νοοτροπίας στους κόλπους της Ε.Ε. κ. λπ.

Πρόσφατα, η Μέρκελ είχε διευκρινίσει ότι η Γερμανία θα εργαστεί εξάλλου για την εδραίωση της Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Υπηρεσίας ως μέρους της στενής συνεργασίας στο χώρο της ασφάλειας. Το θέμα για την ασφάλεια θα είναι ένα από τα κεντρικά για τη γερμανική προεδρία, γιατί καμία χώρα δεν είναι πια σε θέση μόνη της να εγγυάται την ασφάλεια των πολιτών της, είχε πει η κ. Μέρκελ κατά την παρουσίαση των βασικών αξόνων της γερμανικής προεδρίας. Ενα από τα κεντρικά θέματα διεθνούς πολιτικής που θα απασχολήσουν την Ενωση κατά τη διάρκεια της γερμανικής προεδρίας είναι η τελική απόφαση για το πολιτικό καθεστώς του Κοσόβου.

Η τελική διευθέτηση έχει ήδη καθυστερήσει εξαιτίας των επικείμενων εκλογών στη Σερβία, τον Ιανουάριο του 2007. Από εκεί και μετά, ωστόσο, αναμένεται η λήψη της τελικής απόφασης και η Ευρώπη θα πρέπει να είναι έτοιμη να αντιδράσει στις όποιες εξελίξεις στην περιοχή.

Διάλογος με Ρωσία

Ο διάλογος και οι σχέσεις με τη Ρωσία είναι επίσης ένα θέμα μείζονος σημασίας. Οι σχέσεις με τη συγκεκριμένη χώρα είναι ιδιαίτερες, τόσο εξαιτίας του ρόλου της Ρωσίας ως προμηθευτή ενέργειας της Ευρώπης, όσο και των συζητήσεων για την επαναδιαπραγμάτευση της ισχύουσας Συμφωνίας Συνεργασίας, που πραγματοποιούνται αυτή την περίοδο και θα συνεχιστούν μέσα στο 2007. Αλλα σημαντικά ζητήματα θα είναι τέλος το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και η κρίση στην Εγγύς Ανατολή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή