Ηττήθηκε ο Αχμεντινετζάντ στις τοπικές εκλογές

Ηττήθηκε ο Αχμεντινετζάντ στις τοπικές εκλογές

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΕΧΕΡΑΝΗ. Οι μετριοπαθείς συντηρητικοί πολιτικοί αντίπαλοι του Ιρανού προέδρου, Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ, και προσωπικά ο πρώην πρόεδρος Χασεμί Ραφσαντζανί, υπερισχύουν στις ιρανικές εκλογές της Παρασκευής τόσο στα δημοτικά συμβούλια της χώρας όσο και στην πανίσχυρη Συνέλευση των Αρίστων, από την οποία εκλέγεται και ελέγχεται ο ανώτατος ηγέτης της ισλαμικής δημοκρατίας.

Κι ενώ η καταμέτρηση των ψήφων προχωρά με αργούς ρυθμούς και οι αρμόδιες ιρανικές αρχές ευελπιστούν να ολοκληρωθεί σήμερα, πολιτικοί αναλυτές προβλέπουν ότι παρά την επικράτηση των αντιπάλων του Ιρανού προέδρου, το αποτέλεσμα των εκλογών δεν πρόκειται να επηρεάσει ουσιαστικά την πολιτική που εφαρμόζεται στη χώρα καθώς τον τελευταίο λόγο για όλα τον έχει ο ανώτατος ηγέτης αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Ευελπιστούν, ωστόσο, ότι η στροφή του εκλογικού σώματος θα έχει τουλάχιστον σαν αποτέλεσμα να ακούγονται περισσότερες μετριοπαθείς φωνές στην πολιτική ζωή του Ιράν.

Ειδικότερα, μέχρι χθες το βράδυ με καταμετρημένο το 60% των ψήφων, τα αποτελέσματα από τον κρίσιμο δήμο της Τεχεράνης έφεραν τον πολιτικό σχηματισμό που υποστηρίζει ο Ιρανός πρόεδρος να καταλαμβάνει μόλις τέσσερις από τις 15 έδρες του δημοτικού συμβουλίου. Αντίθετα, ο σχηματισμός του νυν δημάρχου και μετριοπαθούς συντηρητικού Μαχαμάντ Μπακέρ Καλιμπάφ φέρεται να καταλαμβάνει επτά έδρες, ενώ οι μεταρρυθμιστές άλλες τέσσερις, καταγράφοντας σημαντική ανάκαμψη από τις προηγούμενες τοπικές εκλογές. Σημειωτέον ότι μεταξύ των συμμάχων του Ιρανού προέδρου που αναμένεται να εκλεγούν στο δημοτικό συμβούλιο της ιρανικής πρωτεύουσας συγκαταλέγεται και η αδελφή του, Παρβίν. Σύμφωνα, πάντως, με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Mehr, στο δημοτικό συμβούλιο της τρίτης σε μέγεθος πόλης του Ιράν, το Ισπαχάν, οι μεταρρυθμιστές καταλαμβάνουν μέχρι στιγμής μόνον δύο έδρες, ενώ οι σύμμαχοι του Αχμεντινετζάντ και οι μετριοπαθείς συντηρητικοί αθροιστικά πέντε. Κι ενώ έσπευσαν εκπρόσωποι του σημαντικότερου μεταρρυθμιστικού κόμματος, του Μετώπου της Συμμετοχής, να μιλήσουν για «καθοριστική ήττα» του Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ, πολλά στελέχη τους εκφράζουν φόβους ότι οι σύμμαχοι του Ιρανού προέδρου και οι μετριοπαθείς του Καλιμπάφ θα συμμαχήσουν προκειμένου να τους εκτοπίσουν από την εξουσία. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα υψηλά ποσοστά που απέσπασαν σε πολλούς δήμους οι γυναίκες υποψήφιες με την μόλις 25 ετών φοιτήτρια Φατεμέχ Χουσμάντ, που πρόσκειται στους μεταρρυθμιστές, να λαμβάνει το υψηλότερο ποσοστό ψήφων από όλους τους υποψηφίους στη νότια πόλη Σιράζ. Η επίσης νεαρή Φαριβά Αμπαγκερί, επικεφαλής της νεολαίας του σημαντικότερου μεταρρυθμιστικού κόμματος, απέσπασε τις περισσότερες ψήφους στην πόλη Αράκ στο κεντρικό Ιράν, ενώ γυναίκες εξελέγησαν πρώτες και στις πόλεις Αρντεμπίλ, Ζανζάν και Χαμεντάν.

Στη Συνέλευση Αρίστων

Σημαντικότερη εξέλιξη αποτελεί, ωστόσο, η αλλαγή σκηνικού στη Συνέλευση των Αρίστων όπου διαφαίνεται επικράτηση του μετριοπαθούς πρώην προέδρου Χασεμί Ραφσαντζανί, που ηττήθηκε στις προεδρικές εκλογές του 2005 από τον Αχμεντινετζάντ. Απογοήτευση φημολογείται, άλλωστε, ότι προκάλεσε στον Ιρανό πρόεδρο το γεγονός ότι ο θεωρούμενος πνευματικός του μέντορας αγιατολάχ Μοχαμάντ Τακί Μεσμπάχ Γιαζντί φέρεται μέχρι στιγμής να καταλαμβάνει μόλις την έκτη θέση στη Συνέλευση των Αρίστων. Διαψεύδοντας τις φημολογίες, όμως, το γραφείο του Ιρανού προέδρου τόνισε ότι ο πρόεδρος δεν έχει ευνοούμενους και συμμάχους, ενώ επέλεξε να υπογραμμίσει τα υψηλά ποσοστά συμμετοχής που έφθασαν το 60%. Οπως τόνισε, οι εκλογές αυτές θα στείλουν μήνυμα στη Δύση ότι το Ιράν είναι δημοκρατία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή