Οι απαγωγές δίνουν τροφή στους εθνικιστές στην Ιαπωνία

Οι απαγωγές δίνουν τροφή στους εθνικιστές στην Ιαπωνία

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα πόστερ της ιαπωνικής κυβέρνησης δείχνουν τη Βόρεια Κορέα, στο χρώμα του αίματος, να βγάζει τα μάτια Ιάπωνα εφήβου. Στη συγκέντρωση για τους Ιάπωνες που είχαν απαχθεί από τη Βόρεια Κορέα πριν από τρεις δεκαετίες εμφανίζεται για πρώτη φορά ένας εξέχων καλεσμένος. Είναι ο πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε. «Δεν θα συμβιβαστούμε ποτέ στο θέμα των απαγωγών, ορκίζομαι ότι η κυβέρνησή μου θα το αντιμετωπίσει ως πρώτη προτεραιότητα», λέει. Πριν από τέσσερα χρόνια, η Βόρεια Κορέα παραδέχθηκε ότι πραγματοποίησε τις εγκληματικές απαγωγές και άφησε πέντε επιζώντες να επιστρέψουν στην Ιαπωνία.

Η Ιαπωνία λέει ότι απομένουν ακόμη 12, ενώ η Βόρεια Κορέα λέει είτε ότι είναι νεκροί είτε ότι δεν απήχθησαν ποτέ. Στον υπόλοιπο κόσμο οι απαγωγές έχουν ξεχαστεί, αλλά στην Ιαπωνία παραμένουν φλέγον ζήτημα και κρατιούνται στην επικαιρότητα από εθνικιστές πολιτικούς που προωθούν παράλληλα την αναθεώρηση του φιλειρηνικού συντάγματος και τη διδασκαλία πατριωτικών και ηθικών αξιών στα σχολεία. Ο άγνωστος Αμπε έγινε πρωθυπουργός πριν από τρεις μήνες επιμένοντας στο θέμα των απαγωγών και μόνον. Πρόσφατα, ο Αμπε διέταξε την εθνική ραδιοτηλεόραση ΝΗΚ να δίνει περισσότερη έμφαση στο θέμα των απαγωγών στις διεθνείς εκπομπές της, παρότι τους πρώτους εννέα μήνες φέτος η NHK αφιέρωσε το ένα τρίτο του χρόνου της στο θέμα. Παράλληλα, τον περασμένο μήνα η αστυνομία ανακοίνωσε ότι η Κυόκο Ματσιμότο, που εξαφανίστηκε το 1977 σε ηλικία 17 ετών ήταν η 17η απαχθείσα. «Πιστεύω ότι δεν υπήρχαν σχεδόν καθόλου νέα στοιχεία», λέει ο Καζουχίρο Αράκι, πρόεδρος επιτροπής για τους απαχθέντες, «η κυβέρνηση Αμπε ήρθε και είπε σε όλους να κάνουν κάτι και η αστυνομία έφερε αυτό το χαρτί».

Ο αδελφός της Ματσιμότο υποστηρίζει ότι οι απαγωγές βοηθούν την κυβέρνηση. «Αν προσπαθήσουν να περάσουν από τη βουλή εκπαιδευτικές και συνταγματικές μεταρρυθμίσεις χωρίς τις απαγωγές θα είναι δύσκολο», λέει.

Η αμφισβήτηση της πολιτικής σημασίας των απαγωγών είναι ταμπού. Ακόμη και η αντιπολίτευση το αποφεύγει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή