Οι φωτιές αφανίζουν κοάλα, καγκουρό

Οι φωτιές αφανίζουν κοάλα, καγκουρό

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΙΔΝΕΪ. Τον κίνδυνο εξαφάνισης ορισμένων ειδών ζώων επισημαίνουν περιβαλλοντολόγοι και εμπειρογνώμονες επί θεμάτων άγριας φύσης, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες ζώων της Αυστραλίας, όπως τα κοάλα και τα καγκουρό, έχουν χάσει τη ζωή τους στις πυρκαγιές που καταστρέφουν τα δάση της χώρας τις τελευταίες δύο εβδομάδες και εξακολουθούν να μαίνονται σε τρεις ανατολικές επαρχίες της χώρας.

Τείχος φωτιάς

«Οι φωτιές είναι τόσο καταστρεπτικές και εξαπλώνονται τόσο γρήγορα ώστε τα ζώα δεν έχουν καμία δυνατότητα να διαφύγουν», σχολιάζει σχετικά ο Πατ Ο’ Μπράιαν, πρόεδρος της ένωσης προστασίας άγριων ζώων. Ο ίδιος τόνισε ότι εξαιτίας της υψηλής θερμοκρασίας που αναπτύσσεται αλλά και των σπινθήρων που πετάγονται από τη φωτιά, πολλά ζώα πεθαίνουν προτού ακόμη φθάσουν οι φλόγες. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τα κοάλα, που από ένστικτο σπεύδουν να αναρριχηθούν στις κορυφές των δένδρων, δεν κατορθώνουν να διαφύγουν ενώ τα καγκουρό και τα πουλιά αδυνατούν να διαρρήξουν το τείχος που δημιουργούν οι φλόγες.

Ο κ. Ο’ Μπράιαν τονίζει, έτσι, ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος εξαφάνισης ειδών στενά συνδεδεμένων με τις περιοχές που καταστράφηκαν, ενώ ενδέχεται να χρειασθούν έως και 100 χρόνια για να επιστρέψουν ορισμένα από τα ζώα αυτά και κάποια ίσως δεν επιστρέψουν ποτέ. Μέχρι στιγμής στις πολιτείες της Βικτόρια, Τασμανία και Νοτιοανατολική Ουαλλία, οι πυρκαγιές έχουν καταστρέψει περισσότερα από 847.000 εκτάρια, ενώ οι χειρότερες καταστροφές έχουν σημειωθεί στη Βικτόρια όπου μάχονται με τις φλόγες περισσότεροι από 4.000 πυροσβέστες. Στη δυτική Αυστραλία, άλλωστε, εξακολουθεί να μαίνεται εκτός ελέγχου φωτιά που έχει ήδη καταστρέψει 12.000 εκτάρια.

Εκρηκτικοί ευκάλυπτοι

Σύμφωνα με ειδικούς επί θεμάτων άγριας φύσης, καθοριστικός παράγοντας για τους μαζικούς θανάτους άγριων ζώων έχει σταθεί η κυριαρχία των δένδρων ευκαλύπτου στη περιοχή, καθώς τα έλαια των δένδρων αυτών εκρήγνυνται με τις υψηλές θερμοκρασίες.

Οπως τονίζει ο πρόεδρος της ένωσης για την προστασία των άγριων ζώων στην πολιτεία της Βικτόρια, «η φωτιά μεταδίδεται αμέσως στις κορυφές των δένδρων με αποτέλεσμα να εξαπλώνεται ταχύτατα και να παγιδεύονται τα ζώα, συμπεριλαμβανομένων και των καγκουρό». Ο ίδιος εκτιμά πως το ποσοστό θανάτων των άγριων ζώων στα δάση της Βικτόρια αγγίζει το 100%. Αλλοι εμπειρογνώμονες επισημαίνουν πως ακόμη κι αν έχουν επιζήσει ορισμένα ζώα κινδυνεύουν να λιμοκτονήσουν, καθώς θα παραμένουν σε κατεστραμμένο περιβάλλον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή