Πάουελ: Οχι άλλος στρατός στο Ιράκ

Πάουελ: Οχι άλλος στρατός στο Ιράκ

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο Λευκός Οίκος αναμένεται να ανακοινώσει τα όποια σχέδιά του για αλλαγή στρατηγικής στο Ιράκ τον καινούργιο χρόνο, όμως χθες ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ αναμείχθηκε στη δημόσια συζήτηση, λέγοντας ότι ο αμερικανικός στρατός είναι «σχεδόν διαλυμένος» και ότι δεν είναι δικαιολογημένη ενδεχόμενη αύξηση των Αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ. Αλλά και το στρατόπεδο των Δημοκρατικών εμφανίζεται διχασμένο με τη Χίλαρι Κλίντον να μην υποστηρίζει την αποστολή και άλλων στρατευμάτων, παρά μόνο εάν αυτή εντάσσεται σε «γενικότερο σχέδιο».

«Δεν είμαι πεπεισμένος ότι η αύξηση των αμερικανικών στρατευμάτων στη Βαγδάτη με στόχο την πάταξη αυτής της εθνοτικής βίας, αυτού του εμφυλίου πολέμου, θα έχει αποτελέσματα», δήλωσε ο κ. Πάουελ, ο οποίος ήταν Α/ΓΕΕΘΑ κατά τον πρώτο Πόλεμο του Κόλπου το 1991 και υπουργός Εξωτερικών κατά τον δεύτερο. «Αν όμως κάποιος πρότεινε να στείλουμε επιπλέον στρατεύματα και εάν ήμουν ακόμη Α/ΓΕΕΘΑ, η πρώτη μου ερώτηση θα ήταν: τι αποστολή θα κληθούν να εκπληρώσουν αυτά τα στρατεύματα;». Επιπλέον, ο κ. Πάουελ εκτίμησε ότι οι ΗΠΑ θα έπρεπε να αρχίσουν απευθείας διάλογο με το Ιράν και τη Συρία, με στόχο τη σταθεροποίηση του Ιράκ.

Τις τελευταίες ημέρες στην Ουάσιγκτον φαίνεται να κερδίζει έδαφος η ιδέα της αποστολής ενισχύσεων (20 χιλιάδων στρατιωτών ή περισσότερων) στο Ιράκ για σύντομο χρονικό διάστημα. Ο γερουσιαστής Χάρι Ριντ, επόμενος αρχηγός της πλειοψηφίας στη Γερουσία δήλωσε ότι θα υποστήριζε την αποστολή ενισχύσεων μόνο εάν ήταν προσωρινής διάρκειας. «Ο αμερικανικός λαός δεν θα επιτρέψει αυτός ο πόλεμος να συνεχιστεί έτσι. Απλώς είναι ένας πόλεμος που δεν μπορεί να κερδηθεί στρατιωτικά. Μπορεί να κερδηθεί μόνο πολιτικά». «Εάν πρόκειται για μια πρόσκαιρη αύξηση», συνέχισε ο κ. Ριντ μιλώντας στο ABC News, «δηλαδή για δύο ή τρεις μήνες και αποτελεί μέρος ενός σχεδίου που θα μας οδηγήσει έξω από το Ιράκ μέχρι του χρόνου τέτοια εποχή, τότε θα συμφωνούσα».

Δεν συμφωνούν με τον μελλοντικό αρχηγό τους

Ωστόσο, η γερουσιαστής Χίλαρι Κλίντον εμφανίστηκε περισσότερο επιφυλακτική από τον μελλοντικό «αρχηγό» της, λέγοντας ότι δεν υποστηρίζει ενδεχόμενη αποστολή ενισχύσεων «παρά μόνο εάν αποτελούν τμήμα ενός γενικότερου σχεδίου. Δεν πρόκειται να πιστέψω ξανά αυτόν τον πρόεδρο», κατέληξε η κ. Κλίντον αναφερόμενη στον Μπους. Δύο ακόμη γνωστοί Δημοκρατικοί γερουσιαστές, οι Εντουαρντ Κένεντι και Τζόζεφ Μπίντεν δεν συμφώνησαν με τον μελλοντικό αρχηγό των Δημοκρατικών στη Γερουσία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή