Πιο παχουλές… τα Χριστούγεννα

Πιο παχουλές… τα Χριστούγεννα

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα Χριστούγεννα, όταν το κέρας της Αμάλθειας δεσπόζει στα περισσότερα -πιο τυχερά- σπίτια, οι αναφορές στην παχυσαρκία μοιάζουν περισσότερο με κακεντρεχές αστείο. Το πρόβλημα, όμως, του υπερβολικού βάρους γιορτινές ημέρες ή μη παραμένει. Αμερικανική έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο διαπίστωσε ότι περισσότερο από το 50% των Αμερικανίδων κατά τη διάρκεια των εορτών νιώθουν υπερβολικά στρεσαρισμένες, γεγονός που τις οδηγεί κατ’ ευθείαν στο ψυγείο για την απαραίτητη παρηγοριά, είτε έχει τη μορφή ενός πλούσιου σε ζάχαρη γλυκίσματος ή ενός αλκοολούχου ποτού.

Ο ένας στους τέσσερις Αμερικανούς δηλώνει ότι κάθε φορά που νιώθει στενοχώρια ή αντιμετωπίζει πρόβλημα, τρώει για να νιώσει καλύτερα. Κατά τη διάρκεια των γιορτών η αναλογία γίνεται ακόμα χειρότερη και ο ένας στους τρεις καταλήγει με τα μούτρα στο φαΐ.

Τo 41% των γυναικών που έλαβαν μέρος στην έρευνα παραδέχθηκαν ότι τις ημέρες των Χριστουγέννων κάνουν υπερτροφία, ενώ τον υπόλοιπο χρόνο καταλήγει στη διέξοδο του φαγητού μόνο το 31%. Ούτε οι άνδρες, όπως φαίνεται, έχουν ανοσία στο στρες. Στις γιορτές το 25% του άρρενος πληθυσμού καταναλώνει υπερβολικές ποσότητες φαγητού, ενώ όλο τον υπόλοιπο χρόνο το ποσοστό δεν ξεπερνά το 19%. Το πρόβλημα, λέει ο γενικός διευθυντής της Αμερικανικής Εταιρείας Ψυχολογίας, Ρας Νιούμαν, έγκειται στο ότι οι περισσότεροι δεν αντιλαμβάνονται ότι παχαίνουν και ότι η αναζήτηση παρηγοριάς στο φαγητό επιβαρύνει την υγεία τους. Αλλωστε αυτήν την εποχή όλοι είναι ντυμένοι με πολλά ρούχα και δεν αντιλαμβάνονται τι έχουν πάθει ακριβώς, παρεκτός όταν φτάσει η άνοιξη οπότε αρχίζουμε να φοράμε πιο ελαφρά ρούχα.

Τις πιέζει ο προγραμματισμός

«Η εποχή των γιορτών είναι φορτισμένη συναισθηματικά για πολλούς Αμερικανούς και κυρίως για τις γυναίκες που νιώθουν ότι βρίσκονται υπό πίεση για να κάνουν κάτι ιδιαίτερο για την οικογένεια και τους αγαπημένους τους», εξηγεί η Σάρον Γκορντέσκι, ψυχολόγος που ειδικεύεται στα παιδιά, τις οικογένειες και τα θέματα γυναικείας ανάπτυξης. Ακόμα και σε οικογένειες όπου ο πατέρας διαδραματίζει κάποιο ρόλο, οι γυναίκες εξακολουθούν να αναλαμβάνουν τον προγραμματισμό των κοινωνικών και οικογενειακών συναθροίσεων συνεχίζει η δρ Γκοτέτσκι, αναπληρώτρια καθηγήτρια του πανεπιστημίου Ταφτς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή