ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΓΙΑ ΡΑΤΣΙΣΜΟ

Η «ισλαμοφοβία» ταλανίζει μουσουλμάνους

ΑΘΗΝΑ. Οι μουσουλμάνοι της Ευρώπης βρίσκονται αντιμέτωποι με ένταση της «ισλαμοφοβίας», η οποία άπτεται του συνόλου της καθημερινότητας και περιλαμβάνει από βίαιες επιθέσεις μέχρι διακρίσεις στη δουλειά και την αγορά κατοικίας. Αυτό έδειξε έρευνα, η οποία διενεργήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου για το Ρατσισμό και την Ξενοφοβία και περιλαμβάνει λεπτομερή καταγραφή των πολλών διαφορών, μεταξύ του μέσου Ευρωπαίου και των 13 εκατ. μουσουλμάνων που ζουν σε ευρωπαϊκό έδαφος, με στόχο να συμβάλει στη γεφύρωσή τους. Οι συντάκτες της μελέτης καλούν τις ευρωπαϊκές αρχές να ενισχύσουν τις πολιτικές ενσωμάτωσης και επισημαίνουν παράλληλα ότι οι μουσουλμάνοι πρέπει να κάνουν περισσότερα για να αμβλύνουν τις αρνητικές εντυπώσεις, από τρομοκρατικές ενέργειες ή διαμαρτυρίες όπως αυτές που ακολούθησαν μετά τη δημοσίευση σκίτσων του Μωάμεθ. Στην έκθεση αναφέρονται εκατοντάδες καταγεγραμμένα βίαια περιστατικά εναντίον μουσουλμάνων σε χώρες της Ε. Ε. από το 2004, όπως βανδαλισμοί τεμένων και ισλαμικών κέντρων, ή κακοποιήσεις γυναικών, με μουσουλμανική περιβολή.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΝ

Ο Σαντάμ ανέλαβε όλη την ευθύνη

ΒΑΓΔΑΤΗ. Την ευθύνη για όλες τις επιθέσεις κατά του Ιράν, περιλαμβανομένης και της χρήσης χημικών όπλων, ανέλαβε χθες ο πρώην δικτάτορας του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν κατά τη διάρκεια της δίκης του με την κατηγορία της γενοκτονίας κατά των Κούρδων. Οι δικηγόροι του Σαντάμ υποστηρίζουν ότι η εκστρατεία εναντίον των Κούρδων το 1987-88 ήταν νόμιμη επιχείρηση κατά ανταρτών που υποστηρίζονταν από το Ιράν. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της κατηγορούσας αρχής και ανθρωπιστικών οργανώσεων στην εκστρατεία του ιρακινού στρατού κατά των Κούρδων σκοτώθηκαν τουλάχιστον 180 χιλιάδες άνθρωποι και πυρπολήθηκαν χιλιάδες χωριά. Χθες, ολοκληρώθηκε η κατάθεση μαρτύρων κατηγορίας και η κατηγορούσα αρχή άρχισε να παρουσιάζει ντοκουμέντα που κατά την εκτίμησή της αποδεικνύουν την ενοχή του Σαντάμ Χουσεΐν. Ηδη, ο πρώην δικτάτορας έχει καταδικαστεί σε θάνατο για τη δολοφονία 148 σιιτών χωρικών το 1982 και εκκρεμεί η εκδίκαση της έφεσης.

ΕΠΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟΥΣ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΥΣ

Γραφεία του ΝΑΤΟ στο Βελιγράδι

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ενισχύοντας τις σχέσεις του με τη Σερβία, το ΝΑΤΟ άνοιξε γραφεία στο Βελιγράδι επτά ακριβώς χρόνια μετά το βομβαρδισμό της πόλης προκειμένου να σταματήσουν οι σερβικές εκκαθαριστικές επιχειρήσεις σε βάρος των Κοσσοβάρων. Οι σχέσεις Συμμαχίας-Βελιγραδίου βελτιώνονται σταθερά μετά το 2000, όταν απομακρύνθηκε από τη σερβική ηγεσία ο πρόεδρος, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, του οποίου η πολιτική στο Κοσσυφοπέδιο είχε προκαλέσει τις νατοϊκές επιδρομές του 1999. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις πριν από λίγες μέρες υπεγράφη από τον πρόεδρο της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς, η ένταξη της χώρας στο νατοϊκό Πρόγραμμα Σύμπραξη για την Ειρήνη.

ΕΙΧΑΝ ΔΙΑΚΟΠΕΙ ΠΡΙΝ ΑΠΟ 13 ΜΗΝΕΣ

Εξαμερείς πάλι για τη Βόρεια Κορέα

ΠΕΚΙΝΟ. Αρχισαν χθες μετά 13μηνη διακοπή οι εξαμερείς διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας. Η Βόρεια Κορέα ζήτησε να αναγνωρισθεί ως πυρηνική δύναμη, να αρθούν οι κυρώσεις των ΗΠΑ και του ΟΗΕ σε βάρος της και να λάβει ενεργειακή βοήθεια. Ο Αμερικανός απεσταλμένος Κρίστοφερ Χιλ είπε ότι οι ΗΠΑ «πρέπει να είναι λιγότερο υπομονετικές και να κινηθούν γρήγορα», ενώ ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε κάλεσε τη Βόρεια Κορέα να εγκαταλείψει τα πυρηνικά της όπλα. Παράλληλα, με την ευκαιρία της χθεσινής 50ής επετείου από την είσοδο της Ιαπωνίας στον ΟΗΕ, ο Αμπε τόνισε το ρόλο της Ιαπωνίας στην κατάρτιση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ για τη Βόρεια Κορέα και επανέλαβε το αίτημα του Τόκιο για έδρα μονίμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΠΛΕΡ ΓΙΑ ΔΙΑΚΟΠΗ ΕΡΕΥΝΩΝ

Εξηγήσεις ζητούν οι Φιλελεύθεροι

ΛΟΝΔΙΝΟ. Τη δημοσιοποίηση του πορίσματος για τη σύμβαση της αγοραπωλησίας όπλων με τη Σαουδική Αραβία απαίτησε από τη βρετανική κυβέρνηση το κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών. Κάλεσε δε τον Τόνι Μπλερ να διευκρινίσει γιατί το Σώμα για την Καταπολέμηση Οικονομικών Εγκλημάτων διετάχθη να διακόψει τις έρευνες γύρω από τις συναλλαγές Σαουδαράβων αξιωματούχων με στελέχη της βρετανικής οπλοβιομηχανίας BAE. Το εν λόγω Σώμα ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι διακόπτει τις έρευνες κατόπιν συστάσεων της κυβέρνησης Μπλερ περί ανάγκης διαφύλαξης ζητημάτων που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΩΝ

Ο Φιντέλ Κάστρο θα επιστρέψει

ΑΒΑΝΑ. Ο Φιντέλ Κάστρο δεν υποφέρει από ανίατη ασθένεια και κάποια στιγμή, σύντομα, θα εμφανιστεί δημοσίως, αλλά είναι απίθανο να επιστρέψει στα κυβερνητικά του καθήκοντα σε καθημερινή βάση, δήλωσαν, χθες, Κουβανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι σε αντιπροσωπεία μελών του αμερικανικού Κογκρέσου που επισκέφτηκε την Αβάνα. «Η κομματική γραμμή υπαγορεύει ότι ο Φιντέλ επιστρέφει. Δεν έχει καρκίνο», είπαν οι Δημοκρατικοί βουλευτές, Τζέιν Χάρμαν και Ουίλιαμ Ντέλαχαντ.

ΣΕ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Χειρουργήθηκε ο Μπερλουσκόνι

ΡΩΜΗ. Με επιτυχία στέφθηκε η «μικρή χειρουργική επέμβαση» στην οποία υποβλήθηκε χθες ο 70χρονος πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι σε αμερικανικό νοσοκομείο, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις της δικηγόρου του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια. «Δόξα τω Θεώ όλα πήγαν καλά. Είναι το καλύτερο χριστουγεννιάτικο δώρο που θα μπορούσαμε να έχουμε», τόνισε η δικηγόρος. Φημολογείται ότι η επέμβαση στις ΗΠΑ αφορούσε τοποθέτηση βηματοδότη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή