Το «μικρό ιρανικό κράτος» μέσα στο… Ιράκ

Το «μικρό ιρανικό κράτος» μέσα στο… Ιράκ

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. «Εκεί όπου έχουν αποτύχει οι Αμερικανοί έχουν εισχωρήσει οι Ιρανοί». Αυτό επισημαίνεται σε έκθεση με θέμα την ασφάλεια, που εκπονήθηκε για λογαριασμό της σαουδαραβικής κυβέρνησης και την οποία αποκάλυψε η αμερικανική συντηρητική εφημερίδα The Washington Times. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Ιράν έχει δημιουργήσει «κράτος εν κράτει» εντός του Ιράκ, το οποίο η Τεχεράνη στηρίζει με ένοπλες ομάδες αλλά και με κονδύλια για κοινωνικά προγράμματα.

Στην 40 σελίδων έκθεση επισημαίνεται ότι ο ιρανικός στρατός εκπαιδεύει παραστρατιωτικές οργανώσεις στο Ιράκ τις οποίες ενισχύει με όπλα, ενώ παράλληλα η Τεχεράνη στηρίζει τους φιλοϊρανούς πολιτικούς στο Ιράκ. Επιπλέον, προκειμένου να αυξήσει την επιρροή του, το Ιράν ενισχύει οικονομικά το Ιράκ για την κατασκευή σχολείων και νοσοκομείων.

Η οργάνωση Μπαντρ, η ένοπλη πτέρυγα του SCIRI, του μεγαλύτερου σιιτικού κόμματος στον κυβερνητικό συνασπισμό του Ιράκ χαρακτηρίζεται ως το κύριο μέσο για την επίτευξη των σκοπών των μυστικών υπηρεσιών και των υπηρεσιών ασφαλείας του Ιράν. Η σαουδαραβική έκθεση αναφέρει επίσης ότι η σουνιτική εξέγερση στο Ιράκ ελέγχεται, σύμφωνα με Ιρακινούς αρχηγούς φυλών, από πρώην διοικητές και υψηλόβαθμους αξιωματούχους του πρώην μπααθικού καθεστώτος. Οι εξεγερθέντες σουνίτες ανέρχονται σε 77.000 ενώ οι σιιτικές παραστρατιωτικές ομάδες αριθμούν περί τα 35.000 μέλη. Οι συντάκτες της έκθεσης τονίζουν ότι δεδομένων των ιστορικών δεσμών, η Σαουδική Αραβία έχει ιδιαίτερη ευθύνη προκειμένου να διασφαλίσει την ασφάλεια και την ευμάρεια των σουνιτών στο Ιράκ. Και υπ’ αυτή τη λογική, συστήνουν στη σαουδαραβική κυβέρνηση να ετοιμάσει στρατηγική προκειμένου να αντιμετωπίσει το χειρότερο πολιτικό σενάριο, αυτού του ολοκληρωτικού εμφυλίου πολέμου. Οι συντάκτες της έκθεσης συστήνουν επίσης στο Ριάντ να αξιολογήσει τα συμπεράσματα της έκθεσης από κοινού με την Ουάσιγκτον.

Ας σημειωθεί ότι επικεφαλής της έρευνας ήταν ο Ναουάφ Ομπάιντ, ο οποίος προσφάτως απελύθη επειδή έγραψε ένα άρθρο στην αμερικανική εφημερίδα The Washington Post, στο οποίο σημείωνε ότι η Σαουδική Αραβία δεν πρόκειται να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια και ούτε πρόκειται να επιτρέψει στους σιίτες του Ιράκ να εξολοθρεύσουν τον σουνιτικό πληθυσμό της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή