O Μπλερ στηρίζει τον Αμπάς για πρόωρες εκλογές

O Μπλερ στηρίζει τον Αμπάς για πρόωρες εκλογές

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΑΜΑΛΑ. Υπογραμμίζοντας την ανάγκη λήψης πρωτοβουλιών για την ενίσχυση των μετριοπαθών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή, ο Τόνι Μπλερ τάχθηκε χθες στο πλευρό του Παλαιστινίου προέδρου, Μαχμούντ Αμπάς. Ο Βρετανός πρωθυπουργός, ο οποίος πραγματοποίησε χθες επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ και την Παλαιστινιακή Αρχή, χαρακτήρισε ορθή την απόφαση του κ. Αμπάς να προκηρύξει πρόωρες εκλογές και υπογράμμισε την κρισιμότητα των επόμενων εβδομάδων για την πορεία της τελματωμένης ειρηνευτικής διαδικασίας. Στον αντίποδα, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, υποστήριξε ότι η προκήρυξη προώρων εκλογών αποτελεί «ιδιαίτερα αρνητική» εξέλιξη. Εκφράζοντας απόψεις εκ διαμέτρου αντίθετες μ’ αυτές της Δύσης, μάλιστα, ο κ. Ερντογάν επέμεινε ότι η απόφαση του κ. Αμπάς υποδηλώνει έλλειψη σεβασμού προς τη λαϊκή ετυμηγορία.

Πάντως, ο κ. Αμπάς άφησε ανοικτό και ένα παράθυρο για την αποφυγή πρόωρης προσφυγής στην κάλπη, επισημαίνοντας ότι ο σχηματισμός κυβέρνησης εθνικής ενότητας εξακολουθεί να αποτελεί προτεραιότητα για τη Φατάχ. Από την πλευρά της, η Χαμάς ανακοίνωσε χθες ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να μη συμμετάσχει στις εκλογές και επανέλαβε ότι η κίνηση του κ. Αμπάς ισοδυναμεί με πραξικόπημα.

«Αν η διεθνής κοινότητα εννοεί πραγματικά όλα όσα υποστηρίζει περί στήριξης των μετριοπαθών, οι οποίοι τάσσονται υπέρ του σχέδιου ίδρυσης δύο κρατών στη Μέση Ανατολή, τότε πρέπει να δράσει άμεσα», δήλωσε χθες ο κ. Μπλερ στο περιθώριο της συνάντησής του με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς στη Ραμάλα. «Ευελπιστώ ότι θα είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε νέες πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της άμβλυνσης των προβλημάτων του παλαιστινιακού λαού», πρόσθεσε ο Βρετανός πρωθυπουργός. Από την πλευρά του, ο κ. Αμπάς υποστήριξε ότι η διεθνής κοινότητα οφείλει να συμβάλει στην άρση του οικονομικού αποκλεισμού της Παλαιστινιακής Αρχής, να διαμεσολαβήσει για την απελευθέρωση κρατουμένων από τις ισραηλινές φυλακές και να πιέσει για τον τερματισμό της επέκτασης των εβραϊκών εποικισμών. Πρόσθεσε δε ότι οι πρόσφατες συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστινίων ενόπλων αναδεικνύουν το μέγεθος της πολιτικής κρίσης και υπεραμύνθηκε της απόφασής του να προκηρύξει πρόωρες κοινοβουλευτικές και προεδρικές εκλογές.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση, το 61% των Παλαιστινίων θεωρεί ότι οι πρόωρες εκλογές αποτελούν μονόδρομο για την εκτόνωση της κρίσης, ενώ η Φατάχ φέρεται να προηγείται της Χαμάς στην πρόθεση ψήφου με 42% έναντι 36%. Παρά ταύτα, το τοπίο παραμένει θολό όσον αφορά τις προτιμήσεις των Παλαιστινίων για το προεδρικό αξίωμα, με τον κ. Αμπάς να διατηρεί ισχνό προβάδισμα έναντι του νυν πρωθυπουργού Ισμαήλ Χανίγια.

Σποραδικές συγκρούσεις, τέλος, σημειώθηκαν χθες μεταξύ αστυνομικών της Χαμάς και μονάδας της προεδρικής φρουράς του κ. Αμπάς στην περιοχή γύρω από το υπουργείο Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής στη Γάζα, ενώ το απόγευμα άγνωστοι δολοφόνησαν στέλεχος της Φατάχ έξω από το υπουργείο Πρόνοιας.

Τάσσεται στο πλευρό και του Μαλίκι

ΒΑΓΔΑΤΗ. Την άποψη ότι η επικράτηση έναντι των εξτρεμιστών στο Ιράκ είναι συνυφασμένη με τη στήριξη της κυβέρνησης Αλ Μαλίκι και τη δημιουργία συμμαχιών μεταξύ των μετριοπαθών στοιχείων στην ευρύτερη περιοχή διατύπωσε προχθές ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ. «Ο πόλεμος εναντίον μιας ομάδας ανθρώπων που ενώνονται χάριν μιας εξτρεμιστικής ιδεολογίας είναι σαφώς πιο σκληρός και πολύπλοκος απ’ ό,τι η ένοπλη σύγκρουση μ’ ένα κράτος», τόνισε ο κ. Μπλερ, μιλώντας ενώπιον 7.000 στρατιωτών στη Βασόρα. «Πρόκειται για νέο είδος πολέμου, το οποίο έχει ήδη εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον πλανήτη και αν δεν σταθούμε στο πλευρό όσων αντιπροσωπεύουν την ανοχή και τη μετριοπάθεια τότε οι εκπρόσωποι του μίσους θα θριαμβεύσουν», υπογράμμισε. Στο περιθώριο, επίσης, της συνάντησής του με τον Ιρακινό πρωθυπουργό Νούρι Αλ Μαλίκι, ο κ. Μπλερ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να ενισχύσει τις δημοκρατικές δυνάμεις έναντι των τρομοκρατών στο Ιράκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή