Αποκλίσεις προϋπολογισμών

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το αμερικανικό περιοδικό ΤΙΜΕ ανακήρυξε ως πρόσωπο της χρονιάς «εσένα». Το ΤΙΜΕ, θα πείτε, είναι ένα αμερικανικό περιοδικό το κύρος του οποίου έχει αμφισβητηθεί, τα εκάστοτε πρόσωπα που επιλέγει είναι αμφιλεγόμενα -ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους για παράδειγμα- όμως φέτος αξίζει να σταθούμε στο σκεπτικό πίσω από τη συγκεκριμένη επιλογή. «Εσύ», δηλαδή όλοι εμείς επελέγημεν γιατί χρησιμοποιώντας κυρίως το Διαδίκτυο και άλλα «διαδραστικά» οπτικοακουστικά μέσα, όπως το κινητό τηλέφωνο, διαμορφώνουμε, σε μεγάλο βαθμό, την παγκόσμια κοινή γνώμη. Σας φαίνεται υπερβολικό; Θυμίζουμε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών για το αμερικανικό Κογκρέσο τον περασμένο Νοέμβριο κρίθηκε και από την πρωτοβουλία ενός πολίτη που χρησιμοποίησε το κινητό του τηλέφωνο. Σε προεκλογική συγκέντρωση στη Βιρτζίνια, ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής Τζορτζ Αλεν αποκάλεσε «μαϊμού» το Σ. Ρ. Σίνταρτ, ένα νεαρό ινδιάνικης καταγωγής, και ψηφοφόρο του αντιπάλου του, του υποψήφιου γερουσιαστή των Δημοκρατικών, Τζέιμς Γουέμπ. Ο Σίνταρτ κατέγραψε με το κινητό του τη σκηνή σε βίντεο που κατόπιν διοχέτευσε στο Διαδίκτυο. Εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόροι ενημερώθηκαν για το περιστατικό και «μαύρισαν» τον Αλεν. Οι Δημοκρατικοί κέρδισαν την κρίσιμη έδρα της Βιρτζίνια και μαζί τον έλεγχο της Γερουσίας, σημειώνοντας ιστορική νίκη για την ανάκτηση του ελέγχου του Κογκρέσου, για πρώτη φορά πριν από το 1994. Τα κινητά τηλέφωνα, λοιπόν, που στην Ελλάδα εστάλησαν προσωρινά, στο πυρ το εξώτερον, εξαιτίας του περιστατικού στο σχολείο της Αμαρύνθου -πόσο έξυπνο είναι να ρίχνει κανείς τις ευθύνες στα τηλέφωνα και την τεχνολογία όταν δεν θέλει να δει την ουσία του προβλήματος- αποδεικνύονται κάτι περισσότερο από εργαλεία ενημέρωσης και πολιτικής πίεσης.

Ενας από εμάς που τιμά φέτος το ΤΙΜΕ, ένας εξαιρετικά ενεργός πολίτης είναι και ο Γάλλος Νικολά Ιλό. Ο Νικολά Ιλό, εγγονός του κυρίου Ιλό που ενέπνευσε τον κινηματογραφικό ήρωα του Ζακ Τατί, δεν πηγαίνει διακοπές, όπως ο παππούς του στην ταινία αλλά οργώνει τον πλανήτη που έχει βάλει στόχο του να σώσει. Ρομαντικό ως αφελές; Οχι και τόσο αν αναλογιστούμε ότι σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ifop, ο Ιλό είναι με ποσοστό 87%, ο πιο δημοφιλής Γάλλος σήμερα. Πρώην παρουσιαστής τηλεοπτικών εκπομπών και φωτορεπόρτερ, ο Ιλό αφυπνίστηκε για τα προβλήματα του περιβάλλοντος πριν από 30 χρόνια, όταν βρέθηκε στην πρώην Ροδεσία, τη σημερινή Ζιμπάμπουε, στην Αφρική, για να καλύψει φωτογραφικά τον πόλεμο της ανεξαρτησίας. Κρυμμένος σε ένα κανό στις όχθες του ποταμού Ζαμβέζη για να γλιτώσει από τις σφαίρες έβλεπε δίπλα του λιοντάρια και ελέφαντες που προσπαθούσαν να σωθούν. Η φύση, η βλάστηση, τα ζώα ήταν τα μόνα σημάδια ζωής σε εκείνο τον χαλασμό.

Ο Ιλό έχει γυρίσει εκατοντάδες ντοκιμαντέρ για την εκπομπή του που τη βάφτισε «Ουσουάια», από το όνομα της τελευταίας πόλης στη Γη του Πυρός, χωρίς να διεκδικεί τα σκήπτρα του επαγγελματία δημοσιογράφου. Επεδίωξε όμως να συναντηθεί με επαγγελματίες πολιτικούς, όπως το Γάλλο πρόεδρο Σιράκ, για να τους πιέσει να αντιμετωπίσουν σοβαρότερα την οικολογία. Και τώρα εν όψει των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία την ερχόμενη άνοιξη, έχει εκπονήσει σύμφωνο οκτώ σημείων για τη σωτηρία του πλανήτη, το οποίο έχουν υπογράψει 200.000 άνθρωποι ανάμεσά τους και η προεδρική υποψήφια των Γάλλων Σοσιαλιστών, η Σεγκολέν Ρουαγιάλ και ο Νικολά Σαρκοζί, επικρατέστερος υποψήφιος της γαλλικής Κεντροδεξιάς. Ο Ιλό χρησιμοποιεί την αναγνωρισιμότητα που του έδωσε η τηλεόραση για έναν ευγενή σκοπό που μας αφορά όλους. Φαντάζεστε ποτέ έναν Ελληνα τηλεοπτικό παρουσιαστή να κάνει κάτι ανάλογο για όλους μας;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή