Νέα προσπάθεια για κυβέρνηση οικουμενική

Νέα προσπάθεια για κυβέρνηση οικουμενική

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΑΜΑΛΑ. Αναζωπυρώνονται οι φόβοι διολίσθησης της Παλαιστινιακής Αρχής στον εμφύλιο πόλεμο μετά τη διαφαινόμενη κατάρρευση της εκεχειρίας υπό το βάρος των αιματηρών συγκρούσεων μεταξύ ενόπλων της Χαμάς και της Φατάχ στη Λωρίδα της Γάζας. Χθες και ενώ τα ονόματα έξι, ακόμα, ανθρώπων προστέθηκαν στον μακρύ κατάλογο των θυμάτων της άνευ προηγουμένου ενδοπαλαιστινιακής διαμάχης, ο Ισμαήλ Χανίγια απηύθυνε έκκληση για άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών και άφησε ανοικτό παράθυρο για επανάληψη των διαπραγματεύσεων με στόχο το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, πάντως, έκανε λόγο για συντονισμένη προσπάθεια ανατροπής της κυβέρνησης Χαμάς με πρωτοστάτες τους Αμερικανούς. Στο μεταξύ, ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας δήλωσε χθες διατεθειμένος να φιλοξενήσει στο Αμάν συνάντηση του κ. Χανίγα και του πρόεδρου Αμπάς, με στόχο την άμβλυνση των εντάσεων μεταξύ των παλαιστινιακών οργανώσεων.

Διαρκώς επιδεινώνεται η κατάσταση στα παλαιστινιακά εδάφη, όπου περισσότεροι από δώδεκα άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από το Σάββατο. Χθες, μαχητές της Χαμάς περικύκλωσαν το αρχηγείο της Φατάχ στην Τζαμπαλίγια επιχειρώντας να απελευθερώσουν στέλεχος της ισλαμικής οργάνωσης, το οποίο είχε συλληφθεί από την προεδρική φρουρά του κ. Αμπάς. Από το νοσοκομείο της Γάζας ανακοινώθηκε, επίσης, ότι τα πτώματα δύο μελών της προεδρικής φρουράς βρέθηκαν σε κεντρικό δρόμο της πόλης και πηγές προσκείμενες στη Φατάχ υποστήριζαν ότι πρόκειται για δύο άνδρες που είχαν προηγουμένως απαχθεί από ελεγχόμενη από την κυβέρνηση της Χαμάς αστυνομική μονάδα. Οι δύο παρατάξεις αλληλοκατηγορούνται για την έκρηξη της βίας στη Λωρίδα της Γάζας, όπου ένοπλοι συγκρούονται χρησιμοποιώντας αυτόματα όπλα και οβίδες. Λάδι στη φωτιά, πάντως, έριξε χθες ο εξόριστος στη Δαμασκό πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, Χαλέντ Μεσάαλ, ο οποίος χαρακτήρισε «μηδενικό» τον κ. Αμπάς. «Στην Ευρώπη δεν έχετε ακόμα αντιληφθεί ότι ο Αμπάς ήταν και παραμένει ένα μηδενικό, γι’ αυτό εξακολουθείτε να τον υποστηρίζετε», δήλωσε στην ιταλική εφημερίδα Κοριέρα Ντελά Σέρα. Ο κ. Μεσάαλ, επανέλαβε την πρότασή του για δεκαετή εκεχειρία με το Ισραήλ.

Τέλος, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν ήδη εκδηλώσει πρόθεση να ενισχύσουν οικονομικά τη Φατάχ εν όψει των εκλογών. Δυτικοί διπλωμάτες, μάλιστα, τόνιζαν ότι στόχος είναι να πειστούν οι Παλαιστίνιοι ψηφοφόροι ότι η στήριξη προς τους μετριοπαθείς θα συμβάλει στη βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή