Ο Αμπε προχωρεί σε αναθεώρηση του ιαπωνικού Συντάγματος

Ο Αμπε προχωρεί σε αναθεώρηση του ιαπωνικού Συντάγματος

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟΚΙΟ. Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Αμπε δήλωσε χθες ότι επιθυμεί να προωθήσει την αναθεώρηση του ιαπωνικού Συντάγματος εντός της θητείας του και ότι θα κάνει το πρώτο βήμα το φθινόπωρο. Ο Αμπε έσπασε ήδη ένα μεταπολεμικό ταμπού δημιουργώντας υπουργείο Αμυνας, ενώ προωθεί εκπαιδευτική μεταρρύθμιση για τη διδασκαλία περισσότερου πατριωτισμού στα σχολεία.

«Είναι ένα δύσκολο και ιστορικό καθήκον, αλλά θέλω να αναθεωρήσω το Σύνταγμα στη διάρκεια της θητείας μου» είπε ο Αμπε. «Πρώτα απ’ όλα επιθυμώ να περάσω νόμο για τη διενέργεια δημοψηφίσματος την επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο» προσέθεσε. Η διενέργεια δημοψηφίσματος είναι το πρώτο βήμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Μετά την ήττα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, οι αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις συνέγραψαν το υπάρχον ιαπωνικό Σύνταγμα, με βάση το οποίο η Ιαπωνία απαρνείται τον πόλεμο και τον στρατό. Η διασταλτική ερμηνεία του άρθρου 9 επέτρεψε στην Ιαπωνία να διατηρεί στρατό ονομάζοντάς τον «δυνάμεις αυτοάμυνας». Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Αμπε πέτυχε να εγκριθεί από τη Βουλή η αναβάθμιση της «υπηρεσίας αυτοάμυνας» σε «υπουργείο Αμυνας».

Ο δρόμος προς την αναθεώρηση του Συντάγματος θα είναι μακρύς, καθώς απαιτεί την έγκριση των δύο τρίτων των μελών των δύο νομοθετικών σωμάτων και στη συνέχεια την έγκριση κατά πλειοψηφία σε δημοψήφισμα.

Το κυβερνών Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα του Αμπε συμφωνεί με την αναθεώρηση του Συντάγματος ώστε να ενισχυθεί ο διεθνής ρόλος της Ιαπωνίας. Υπάρχει επίσης σημαντικό ενδεχόμενο να εξασφαλίσει ο Αμπε και τη συναίνεση του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος. Ομως, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η ιαπωνική κοινή γνώμη είναι διχασμένη ως προς τη χρησιμότητα και το εύρος της αναθεώρησης.

Η συνταγματική αναθεώρηση κινδυνεύει να προξενήσει την οργή γειτονικών κρατών, που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν με πικρία το επιθετικό παρελθόν της Ιαπωνίας. Την Τρίτη, η Βόρεια Κορέα κατήγγειλε τη δημιουργία υπουργείου Αμυνας κινδυνολογώντας ότι η Ιαπωνία «αποκτά όλα τα χαρακτηριστικά ενός κράτους που επιζητεί τον πόλεμο και που δεν θα διστάσει να πυροδοτήσει δεύτερο πόλεμο του Ειρηνικού για να προστατεύσει τα συμφέροντά της». Αντίστοιχα, οι εκτοξεύσεις πυραύλων και η πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας δίνουν τροφή στις ιαπωνικές κινήσεις για αναθεώρηση του Συντάγματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή