Ρεκόρ φονικών επιθέσεων στο Ιράκ

Ρεκόρ φονικών επιθέσεων στο Ιράκ

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Στο υψηλότερο επίπεδο από την αρχή του πολέμου έφτασαν το περασμένο καλοκαίρι και φθινόπωρο οι επιθέσεις κατά αμερικανικών και ιρακινών στόχων, σύμφωνα με έκθεση του αμερικανικού Πενταγώνου για την κατάσταση ασφαλείας στο Ιράκ. Παράλληλα ο αμερικανικός στρατός θεωρεί τις σιιτικές παραστρατιωτικές ομάδες τη μεγαλύτερη απειλή στη Βαγδάτη. Αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά του ο νέος υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, κ. Ρόμπερτ Γκέιτς, δήλωσε ότι ενδεχόμενη αποτυχία στο Ιράκ θα είναι «καταστροφή» για τις ΗΠΑ, ωστόσο σύμφωνα με την «Ουάσιγκτον Ποστ» οι αρχηγοί των επιτελείων δεν συμφωνούν με ενδεχόμενη αύξηση των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ.

Διαφωνούν με Μπους

Ο Λευκός Οίκος χθες παραδέχθηκε ότι η αύξηση των Αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ είναι μια από τις προτάσεις που επεξεργάζεται ο Αμερικανός πρόεδρος και διέψευσε πληροφορίες ότι υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ του κ. Μπους και των στρατιωτικών του επιτελών. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, κ. Τόνι Σνόου, τόνισε ότι δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση σχετικά με την αλλαγή στρατηγικής στο Ιράκ και επανέλαβε ότι οι όποιες αποφάσεις θα ανακοινωθούν τον Ιανουάριο. Η εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ» αναφέρει σε χθεσινό δημοσίευμά της ότι οι αρχηγοί των όπλων στο γενικό επιτελείο διαφωνούν με την πρόταση για αύξηση των Αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ έστω και για σύντομο διάστημα. Η πρόταση για αποστολή 15-30 χιλιάδων επιπλέον στρατιωτών στο Ιράκ για 6-8 μήνες, προωθείται με ζήλο από τον Λευκό Οίκο, αναφέρει η «Ποστ», παρά την ομόφωνη διαφωνία των τεσσάρων αρχηγών (στρατού, αεροπορίας, ναυτικού, πεζοναυτών).

Εν τω μεταξύ, αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά του ως υπουργός Αμυνας, ο κ. Γκέιτς δήλωσε ότι σκοπεύει να επισκεφθεί το Ιράκ σύντομα και διαβεβαίωσε, παρουσία το προέδρου Μπους και του αντιπροέδρου Τσένι, ότι «όλοι μας θέλουμε να φέρουμε τους γιους και τις κόρες της Αμερικής πίσω στην πατρίδα. Ομως», συνέχισε ο κ. Γκέιτς «απλώς δεν αντέχουμε μια αποτυχία στη Μέση Ανατολή. Η αποτυχία στο Ιράκ θα είναι καταστροφή που θα κυνηγάει το έθνος μας, θα πλήξει την αξιοπιστία μας και θα θέσει σε κίνδυνο τους Αμερικανούς τις ερχόμενες δεκαετίες».

Αύξηση των επιθέσεων

Λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία του κ. Γκέιτς, δημοσιευόταν η έκθεση του Πενταγώνου που σκιαγραφεί την κατάσταση στο Ιράκ με μελανά χρώματα και αποδίδει περισσότερες ευθύνες στις σιιτικές παραστρατιωτικές οργανώσεις για την κλιμάκωση της βίας. Επίσης καταγράφει δύο «τάσεις». Η πρώτη είναι η σημαντική αύξηση των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας και η ανάληψη ευθύνης, από τους Ιρακινούς, σε περισσότερες περιοχές. Ταυτόχρονα καταγράφεται σημαντική αύξηση των επιθέσεων και της βίας, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το αμερικανικό σχέδιο να αναλάβουν περισσότερες ευθύνες οι Ιρακινοί δεν αποδίδει, τουλάχιστο προς το παρόν. Η περίοδος που καλύπτει η έκθεση είναι από τις αρχές Αυγούστου μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου. Σε αυτό το διάστημα καταγράφηκαν κατά μέσο όρο 960 επιθέσεις την εβδομάδα κατά αμερικανικών και ιρακινών δυνάμεων. Ο αριθμός είναι ο μεγαλύτερος από τότε που το Πεντάγωνο άρχισε να δημοσιεύσει τις τριμηνιαίες εκθέσεις το 2005, ενώ οι επιθέσεις κατά αμερικανικών δυνάμεων αυξήθηκαν κατά 22%. Κι ενώ οι περισσότερες επιθέσεις στρέφονταν κατά στρατιωτικών στόχων, τα περισσότερα θύματα ήσαν πολίτες. Κατά μέσο όρο 93 πολίτες και 33 στρατιώτες Ιρακινοί αλλά και 25 Αμερικανοί σκοτώνονται ή τραυματίζονται κάθε ημέρα. Οσον αφορά τον ακήρυχτο πόλεμο μεταξύ σιιτών και σουνιτών το Πεντάγωνο κατέγραψε 1.028 «εκτελέσεις» τον Οκτώβριο, σε σχέση με 180 τον Ιανουάριο. Σημειώνεται, πάντως, ότι τα στοιχεία του Πενταγώνου όσον αφορά τον θάνατο Ιρακινών δεν είναι ιδιαίτερα ακριβή, αφού όσες επιθέσεις δεν πλήττουν αμερικανικούς στόχους δεν υπολογίζονται από το Πεντάγωνο. «Για παράδειγμα, σε μια ημέρα του Ιουλίου 2006 καταγράφηκαν 93 επιθέσεις. Ωστόσο προσεκτική εξέταση των αναφορών για τα συμβάντα εκείνης της ημέρας αποκάλυψε 1.100 επιθέσεις», αναφέρει η έκθεση της επιτροπής Μπέικερ.

Τέλος, μια ακόμη έκθεση από το σημαντικό think tank International Crisis Group προειδοποιεί ότι το Ιράκ βρίσκεται αντιμέτωπο με την πλήρη διάλυση και καλεί την κυβέρνηση να αλλάξει επειγόντως στρατηγική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή